Annonce
Forside

Mink-smitte: Regeringen klar med nye restriktioner for Holstebro og Ringkøbing-Skjern

Alle borgere i Ringkøbing-Skjern og Holstebro bliver nu opfordret til at lade sig corona-teste. Foto: Johan Gadegaard
Borgerne i de to kommuner skal nu massetestes, viser mail fra sundhedsministeren, som Dagbladet er i besiddelse af.
Annonce

Holstebro/Ringkøbing-Skjern: På mandag vil der komme særskilte corona-restriktioner for både Holstebro og Ringkøbing-Skjern kommune.

Det fremgår af en mail fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til følgegruppen for COVID-19:

"På baggrund af nye data om smittesituationen i relation til mink finder indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, at der er behov for tiltag, som pr. 19 november gælder for for de syv nordjyske kommuner, bør udvides til omfatte Holstebro og  Ringkøbing-Skjern kommune Dette bygger blandt andet på der er bekymrende stigning i fund af minkvarianter i positive prøver fra personer med bopæl i disse kommuner," hedder det i mailen, som Dagbladet er i besiddelse af.

De skærpede restriktioner betyder blandt andet, at der vil blive sat gang i et massetest-program:

"Tiltagene vil primært være en øget testindsats, sekventering, smittesporing mv." hedder det i brevet.

Dermed bliver der ikke tale om ind- eller udrejseforbud i de to kommuner.


Jeg blev noget forundret, da vi blev indkaldt til et telefonmøde med sundhedsministeren og hans embedsmænd. Vi har haft mellem seks og ni smittede om dagen den seneste tid, og undrer mig derfor over, at vores kommune er med på vognen. Holstebro er langt hårdere ramt.

Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern


Ifølge en anden mail, som Dagbladet også er i besiddelse af, er borgmestrene i de to kommuner blevet orienteret om sagen. Det skete fredag eftermiddag klokken 14.30.

"Det er besluttet først at melde tiltagene ud mandag," hedder det i mailen.

Annonce

Borgmester forundret

Det har fredag aften ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester i Holstebro H. C. Østerby (S). Men borgmester i Ringkøbing-Skjern, Hans Østergaard (V) siger:

- Jeg blev noget forundret, da vi fredag blev indkaldt til et telefonmøde med sundhedsministeren og hans embedsmænd. Vi har haft mellem seks og ni smittede om dagen den seneste tid, og jeg undrer mig derfor over, at vores kommune er med på vognen. Der er jo ingen mink tilbage hos os, og Holstebro er langt hårdere ramt, siger han.

Statens Serum Institut oplyste torsdag, at minksmitten forventes at stige. I uge 44 og 45 udgjorde minkvarianterne henholdsvis 12 procent og ni procent af de positive coronatest i regionen.

- Vi forventer at se en stigning i andelen af personer smittet med minkvarianter i de kommende uger i Region Midtjylland, da vi ser en brat stigning i antal smittede personer med tilknytning til minkproduktion, siger Tyra Grove Krause, afdelingschef i Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Annonce

Ingen konkrete tal

Borgmestrene fik ingen lokale tal på fredagens telefonmøde.

- Jeg bad om nogle konkrete tal for antallet af minkrelateret smitte i Ringkøbing-Skjern. Dem havde de ikke lige fundet frem til mødet. Så dem har jeg bedt om at få, så vi også kender baggrunden, siger borgmester Hans Østergaard.

Han er dog tilfreds med, at sundhedsministeren ikke lægger samme restriktioner ned over de to kommuner, som det skete i Nordjylland, hvor syv kommuner blev lukket helt ned.

- Som jeg hører det handler det om test, test, test. Alle borgere opfordres til at lade sig teste, og der vil i løbet af den kommende uge blive oprettet nye testcentre. Der er altså ingen grund til panik. Der er ikke lagt op til at begrænse vores bevægelsesfrihed, siger Ringkøbing-Skjerns borgmester.

Hvad er begrundelsen for at vente til mandag med at melde restriktionerne i Holstebro og Ringkøbing-Skjern ud?

- Det ved jeg faktisk ikke. Jeg ved heller ikke hvornår på dagen, det kommer til at ske. Der bliver tale om en statslig udmelding af en eller anden slags, siger Hans Østergaard.

Annonce

Skriv under

Folketingsmedlem Thomas Danielsen (V) fortæller, at de kommende restriktioner ikke kommer bag på ham:

- Når man har lyttet på vandrørene, så er det ikke overraskende. Men jeg er forundret alligevel. Vi ønskede blandt andet en "second opinion" af tallene og at flere informationer blev lagt åbent frem. Det kunne vi ikke få. Vi fik reelt et ultimatum. Vi kunne bare skrive under. Det ville vi ikke, siger Danielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Taget på fersk gerning: Tre anholdt for tyveri mod varebiler

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce