HELSINGØR: I dag er Helsingørs smukke kulturhavn en lokalt elsket og internationalt kendt attraktion – med Kulturværftet, M/S Museet for Søfart, de gamle værftshaller og omgivelserne omkring Kronborg Slot, der er et af de få danske indslag på Unescos fornemme Verdensarvsliste. Men det var i sin tid meget tæt på, at hele havneområdet var blevet plastret til med boliger og butikker og erhverv. Kun en modig minister forhindrede det – radikale Lone Dybkjær.
- Uden hende havde vi fuldstændigt ødelagt havnen og Kronborg, for der var kommet en hel masse lejligheder og erhverv i stedet for det, vi har i dag. Kronborg var højst sandsynligt ikke kommet på Verdensarvslisten, konstaterer Per Tærsbøl, konservativ politiker og medlem af Helsingør Byråd.
Benedikte Kiær, borgmesterHvis det ikke var for Lone Dybkjær, så havde vi ikke haft Kulturhavnen og hele det fantastiske område og Kronborg på Verdensarvslisten
Visionær politiker
Det er en anden konservativ, nemlig Helsingør-borgmester Benedikte Kiær, som netop har fået fuld politisk opbakning til, at der på kulturcentret Kulturværftets facade skal opsættes en mindeplade for Lone Dybkjær, der døde sidste sommer.
I 1990 var Dybkjær miljøministeren, der gik imod de aftalte planer for Helsingørs havneområde, som ministeriets embedsmænd og Helsingør Kommune og byråd ellers havde klar om titusindvis af kvadratmeter boliger og indkøbscenter med mere. Den modstand har siden givet Helsingør medvind.
- Lone Dybkjær skal mindes, fordi hun som person tog en vidtgående og visionær beslutning for Helsingør og gik imod alt det, der ellers lå på tegnebrættet. Det var modigt. Og hvis det ikke var for Lone Dybkjær, så havde vi ikke haft Kulturhavnen og hele det fantastiske område og Kronborg på Verdensarvslisten. Det er en skat for hele kommunen og faktisk for hele landet, siger Benedikte Kiær.
Værftet lukket
Lone Dybkjær fik fastlagt, at området skulle reserveres til kulturelle formål. Og på den måde satte hun kursen for udviklingen af hele Kulturhavnen og af Kronborgs omgivelser – stik imod kommunens ønske om et utal af kvadratmeter boliger og erhverv på værftsområdet.
- Dengang i 1990 var vi jo stadig optaget af, at værftet var blevet lukket nogle år tidligere. Og det var i virkeligheden aftalt på forhånd og klappet af med ministeriets embedsmænd, at vi bare kunne give los med boliger og byggeri. Men så kom Dybkjær til møde med os og fortalte, at sådan skulle det bare ikke være, for vi skulle ikke ødelægge det område og Kronborg. Det er rart, at nogle udefra på den måde ser på, om man laver noget galt, siger Per Tærsbøl.
Mindepladen skal placeres på facaden af Kulturværftet ud mod Kronborg og M/S Museet for Søfart.