Annonce
Navne

9 måder at få børn på: Vibe vil vise sin datter og andre børn at reagensglasbørn ikke er anderledes

I bogen "9 måder at få børn på" bruger Vibe Juul Sannig blandt andet en illustration med en kvinde, der ruger på æg til at fortælle om rugemødre. Foto: Charlotte de la Fuente
Flere og flere børn kommer til verden efter fertilitsbehandling, men det er de færreste børn, der egentlig forstår, hvad det handler om. Det mener Vibe Juul Sannig, der har skrevet en bog om netop det.

NY BOG: Vibe Juul Sannig har fire hønseæg i hånden.

Et er hvidt og de tre andre er i forskellige nuancer af brun.

- Så kan jeg se præcist, hvilken af mine fire høns har lagt hvilket æg, siger hun.

Annonce

Den 43-årige kvinde fra Helsingør er selvstændig fotograf, uddannet antropolog og har arbejdet 10 år med events i den finansielle branche. Og nu er hun også børnebogsforfatter.

Den 20. september udgav hun bogen "9 måder at få børn på" om de mange forskellige måder, børn kan komme til verden på.

Og nu tænker du sikkert. Hvad har fire hønseæg noget som helst at gøre med en børnebog.

I sin baghave i Ålsgårde har Vibe Juul Sannig fire høns gående. Hver af hønernes æg har deres egen distinkte farve. Foto: Charlotte de la Fuente


Jeg har skrevet den her bog, fordi de ikke skal føle sig anderledes eller ensomme. Alle måder, børn kommer til verden på, er lige "mærkelige."

Vibe Juul Sannig, forfatter til "9 måder at få børn på"

Ligesom hønseæg kommer ud i hver sin farve, bliver mennesker født helt unikt og på mange forskellige måder. Vibe Juul Sannig vil gerne vise, at børn ikke skal føle sig anderledes, selvom de er et reagensglasbarn eller er adopteret.

- Børn har ikke selv besluttet sig for, om de eksempelvis vil være et reagensglasbarn. Jeg har skrevet den her bog, fordi de ikke skal føle sig anderledes eller ensomme. Alle måder, børn kommer til verden på, er lige "mærkelige", siger hun.

Hvert 10. barn kommer til verden efter fertilitetsbehandling

  • Ifølge Danske Regioner er manglende fertilitet for gruppen af 25- til 45-årige en hyppigere lidelse end for eksempel astma og diabetes.
  • I 2019 var det ifølge Danske Regioner hvert 10. barn herhjemme, der kom til verden efter fertilitsbehandling. Nyere tal er endnu ikke opgjort.
  • På landsplan foretages der årligt mellem 18.000 og 20.000 inseminationer, som ofte er det første valg for behandling af ufrivillig barnløshed.
  • En anden type behandling er reagensglas-behandling.
  • Fra 2013 til 2019 er antallet af behandlinger, hvor kvinder får udtaget æg, som bliver befrugtet med mandens sæd i et reagensglas i et laboratorium, steget fra 15.000 til 22.000 om året i Danmark.
  • Verdenssundhedsorganisationen WHO har defineret infertilitet som en sygdom.
  • Herhjemme kan en kvinde kan få hjælp til behandling af barnløshed på offentlige fertilitetsklinikker frem til, hun fylder 41.

Ikke i kortene

Vibe Juul Sannig voksede op i en villa overfor Marienlyst Strandhotel med sine to brødre, en mor og en far. Her boede hun, indtil hun som 19-årig flyttede hjemmefra.

Årene gik med uddannelse og et job som eventmanager og eventchef i Danske Bank, hvor hun arbejdede i 10 år. Vibe Juul Sannig besluttede, at der skulle ske noget nyt. Hun ville forfølge sin passion for fotografi, som hun stadig arbejder med i dag.

Så det lå ikke helt i kortene, at fotografen skulle kaste sig over børnebøger.

Men så begyndte hendes datter Ulrikke at stille spørgsmål.

Den 43-årige forfatter er uddannet antropolog og arbejder i dag også med fotografi. Foto: Charlotte de la Fuente
Annonce

Spørgsmål på spørgsmål

Hun blev ved med at spørge til, hvad reagensglasbørn var, hvordan fungerer en regnbuefamilie og hvad med adoption?

De mange spørgsmål fik Vibe Juul Sannig til at tænke. Hun begyndte at researche på anderledes familieformer og måder at komme til verden på, og fandt ud af, at der ikke rigtig var et godt overblik til børn.

- Jeg fandt et hul i markedet, siger hun.

Annonce

Får jeg nogensinde et barn?

Før Vibe Juul Sannig fandt sin mand, som hun i dag lever med i Højstrup, ikke langt fra hendes barndomshjem, var hun single i syv år. Tankerne om at finde en sæddonor var på det tidspunkt ikke fremmed for hende. Hun var næsten klar, men der var alligevel noget, der bremsede hende.

- Det, der stoppede mig, var tanken om, at mit barn ikke ville kende sin far. Men så var jeg så heldig at møde min mand, siger hun.

Selvom hun havde fundet manden i sit liv, og de begge var klar til at få et barn sammen, lod barnet vente på sig. De havde forsøgt i otte måneder uden held. Vibe Juul Sannig var på det tidspunkt 37.

- Mit biologiske ur tikkede derudad. Der er jo større risiko for, at det ikke lykkes, jo ældre man er, siger hun.

Annonce

Ulrikkes bog

Forfatteren begyndte at tvivle på, om der var noget galt med hende. Om det virkelig var for sent. Så parret tog til Rigshospitalet for at undersøge mulighederne for at blive insemineret. De havde aftalt to indledende møder på hospitalet og mellem møderne, var der et gennembrud.

Vibe Juul Sannig var gravid. Parret nåede slet ikke at blive insemineret. Graviditeten var kommet naturligt.

- Når man er så opsat på at blive gravid, er det som om at kroppen bliver stresset. Men da vi kom ind på hospitalet, var det som om, at min krop begyndte at slappe af. Så skete det lige pludselig, siger hun.

I dag er Vibe Juul Sannigs barn, Ulrikke, blevet fem år. Det er faktisk også hende, der er blevet brugt til illustrationerne igennem hele bogen.

- Det er også hendes bog, siger hun.

Bogen blev udgivet den 20. september på Lamberths Forlag. - Det var vildt fedt endelig at holde bogen i hånden. Foto: Charlotte de la Fuente
Annonce
Helsingør For abonnenter

19 år og førstegangsvælger: - For mig er de ældre og deres velfærd et emne, som er meget vigtigt

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Navne For abonnenter

Skoleleder for 'udsatte' unge: - Det gør mig glad og stolt, når vi lykkes med at gøre en forskel

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tabte bundkamp med et brag: Nordsjælland Håndbold faldt igen helt sammen efter pausen

Danmark

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Navne

Se billederne fra chefredaktørens fødselsdagsfest: En særlig ung knægt fik borgmestre og mediepersoner til at grine

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Helsingør

Sømænd ledte og ledte i 20 år: Nu er fanen fundet, men den er ikke længere deres ...

Sport For abonnenter

TV-ekspert efter FC Helsingør-opvisning: - Vi kunne meget vel have set den ene oprykker i dag

Helsingør

Små 10.000 mangler: Inden nytår skal yderligere 900 sortere

Annonce