Annonce
Danmark

Murstens-kirurger opfylder gamle fangers våde drøm

Selv den mest ihærdige flugtfange kunne ikke have slået det 40 meter brede hul, der nu skaber passage mellem fængslets indre og ydre gårde. Der er fjernet over en kvart million mursten for at skabe Vestsalen. Foto: Morten Pape
Hvordan kan man bruge et 170 år gammelt statsfængsel til at skabe noget helt nyt? Fængslet i Horsens fjernede en kvart million mursten i jagten på et svar, og tirsdag blev den historiske ombygning Vestsalen officielt åbnet i statens forhenværende tremmely.

Mursten: I gamle dage gik en del af fangerne i Horsens Statsfængsel formentlig på gårdtur med en våd drøm: Synet af et stort hul i fængselsmurene; en vej ud i friheden.

Nu er drømmen gået i opfyldelse. Men ikke af hensyn til fortidens indsatte.

Det østjyske, forhenværende statsfængsel, der i dag går under navnet Fængslet og er omdannet til museum og kultur- og konference-sted, kunne tirsdag officielt indvie et historisk ombygningsprojekt kaldet Vestsalen; et 1200 kvadratmeter stort rum, der er "skubbet" ind i et 40 meter bredt og en etage højt hul, som er slået i vestfløjen på det over 170 år gamle tremmely.

Annonce

- Det er lidt som en skuffe, der er sat ind i siden på bygningen, forklarer Rune Riis, chef-arkitekt og partner i aarhusianske Cubo Arkitekter A/S, der har slået stregerne til Vestsalen.

En kvart million mursten fjernet

Byggeriet, der skal rumme større og mindre kulturoplevelser og konferencer, er unikt, mener han.

Det havde været meget nemmere at skabe et nyt sted uden for murene end at banke det store hul i vestfløjen. Det havde i øvrigt også været meget billigere. Men det, at Vestsalen er bygget ind i Fængslet gør, at man benytter sig af stedets fortid til at give folk en særlig oplevelse.

Rune Riis

Dels på grund af stedets dramatiske fortid som berygtet straffeanstalt for nogle af Danmarks grummeste kriminelle. Dels på grund af opgavens omfang. Både ingeniører og entreprenører har arbejdet med stort værktøjsbælte på, forklarer chefarkitekten:

Siden en gravemaskine i sommeren 2020 prikkede det første hul i Fængslets vestfløj, har murstenskirurger og byggefolk således fjernet over en kvart million sten, der efterfølgende er blevet renset og nu genbruges i en lokal, kommende daginstitution.

Annonce

Kulturoplevelser i fangegården

For at de etager, der ligger over Vestsalen og presser nedad med et tryk på 4000 ton, ikke pludselig kommer brasende, er det 40 meter brede hul samtidig blevet polstret med 250 ton understøttende stål i heftige dimensioner.

Der er pøset cirka 1000 kubikmeter beton ind som fyld og gulve, og derudover er Fængslets ene indergård blevet overdækket med et 135 ton tungt glastag, som en kæmpekran tidligere i år møjsommeligt løftede på plads.

Det er den største transformation af alle de mange transformationer, Fængslet har gennemgået gennem tiden, der nu er fuldendt, konstaterer direktør Astrid Søe Poulsen. Foto: Morten Pape
En af landets største mobilkraner var i marts i sving på Fængslet, da den indre gård, hvor fangerne i gamle dage havde åbnet udsyn til himlen over Horsens, blev dækket af et stort glastag. Arkivfoto: Mette Mørk

Vestsalen på Fængslet i Horsens

Horsens Statsfængsel blev taget i brug i 1853, og de sidste fanger forlod stedet i 2006, da Østjyllands ny statsfængsel uden for Horsens var færdigbygget.

Siden stod bygningerne ubrugte hen i periode, og først i 2012 blev de overtaget af den selvejende fond Fængslet.

Stedet rummer i dag et stort fængselsmuseum og drives som oplevelsesvirksomhed med kulturtilbud og konferencer. Blandt andet har navne som Metallica, Rammstein og Lenny Kravitz spillet der, ligesom stedet huser Horsens Middelalderfestival, Krimimessen og andre festivaler.

Byggeriet af den 110 millioner kroner dyre Vestsalen begyndte i juni 2020.

Vestsalen er tegnet af det aarhusianske arkitektfirma Cubo A/S og er et 1200 kvadratmeter stort rum, der er skabt i en udskæring i Fængslets vestfløj.

Ved at slå et hul på 40 meters bredde og en etages højde er den ydre fængselsgård nu direkte forbundet med den ene af to indre gårde. Den indre gård er samtidig blevet overdækket af et glastag, så den kan bruges som en del af salen året rundt.

Der er plads til 800 personer i salen, og planen er at bruge stedet til at trække flere kulturoplevelser og konferencer til Horsens.

På den måde kan gården, hvor bandemedlemmer og koldblodige mordere i gamle dage blev luftet, nu bruges som en del af Vestsalen: Til koncerter, tv-udsendelser eller konferencer,  forklarer Rune Riis om nogle af de udfordringer, der skulle løses inden den officielle åbning.

Annonce

Han kom til at sige "international karat"

Sagt på jysk er resultatet ikke så dårligt endda, mener arkitekten, som tidligere blandt andet har haft en finger med i den transformation, der skete, da Aalborgs gamle kraftværk blev bygget om til kulturhuset Nordkraft.

I Horsens-projektet har arkitekterne blandt andet skelet til den milliarddyre Elbphilharmonie i Hamborg i jagten på inspiration til det rå og minimalistiske udtryk af beton, stål og glas, der præger Vestsalen, forklarer han.

Det murstens-kirurgiske indgreb begyndte i juni 2020 med et lille "prik" af en nedbrydningsmaskine. Siden voksede hullet i Horsens gamle statsfængsel til 40 meters bredde og en etages højde. Arkivfoto: Morten Pape

- Jeg kom på tidspunkt til at sige, at man havde mulighed for at lave arkitektur af særlig international klasse på Fængslet. Det er jeg blevet holdt op på adskillige gange siden, og det er sådan set okay, for det mener jeg sgu - ikke for at rose os selv som arkitekter men på grund af de omstændigheder, der er til stede på Fængslet.

Annonce

Vigtigt historisk sted

- Vi står med et gammelt, meget betydningsfuldt hus. Ikke så meget i selve arkitekturen, ikke så meget i detaljerne eller i arkæologisk målestok, men som et samfundsmæssigt og kulturelt vigtigt historisk sted, siger Rune Riis.

Han peger på, at ideen også er at udbrede historien om statens gamle straffeanstalt til de besøgende, der fremover skal fylde Vestsalen.

Gennempiercingen af den vestvendte facade på Fængslet begyndte i juni sidste år. Murstenene blev fjernet i sektioner, mens entreprenørerne sørgede for at afstive den nederste etage med enorme stålbjælker, der kan modstå de 4000 ton, som de overliggende etager trykker nedad med. Arkivfoto: Morten Pape
Entreprenørfirmaet Casa A/S har haft ansvaret for at eksekvere arkitekternes visioner. Seniorprojekt Søren Vidriksen skulle blandt andet være med til at finde ud, hvordan den store konstruktion kunne afstives. Arkivfoto: Morten Pape

- Det havde været meget nemmere at skabe et nyt sted uden for murene end at banke det store hul i vestfløjen. Det havde i øvrigt også været meget billigere. Men det, at Vestsalen er bygget ind i Fængslet gør, at man benytter sig af stedets fortid til at give folk en særlig oplevelse. Vi vil gerne gøre historien og mindet om statsfængslet nærværende for rigtig mange mennesker, siger Rune Riis, der ikke kender til lignende transformationer af fængsler i Europa.

Annonce

Rygstød til en genstart

Vestsalen har et samlet budget på 110 millioner kroner, og efter en lang periode, hvor både kultur- og konferencebranchen har været coronasygemeldt, håber fængslets direktør Astrid Søes Poulsen, at investeringen bliver et rygstød i genrejsningen af forretningen.

Sådan så det ud, da byggefolkene sidst i 2020 havde banket og skåret sig vej gennem det gamle statsfængsels vestfløj. Arkivfoto: Morten Pape
"Himlen over Vestsalen" kalder man på Fængslet det 135 ton tunge glastag, som en kæmpekran i det tidlige forår løftede på plads over den indre fængselsgård. Foto: Morten Pape

- Vi føler os ret sikre på, at Vestsalen kan være med til at tage os til næste skridt inden for alt, hvad vi laver af kultur og konferencer. Vi får nogle fantastiske nye rammer, som er en oplevelse i sig selv - sådan har jeg det i hvert fald med den arkitektur, vi har fået, siger direktøren.

Fængslet arbejder fortsat på et endeligt åbningsprogram for Vestsalen. Nogle af de første større arrangementer, der finder sted, bliver de nationale begivenheder Horsens Teaterfestival og - som et apropos til stedets dramatiske fortid - Horsens Krimimesse.

Ved hjælp af fem store rust-patinerede jernskydedøre på hver seks ton kan den indre fængselsgård adskilles fra de øvrige rum i Vestsalen. Det giver fleksibilitet og mulighed for at huse både store og mindre arrangementer, forklarer Fængslets direktør Astrid Søes Poulsen. PR-foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Kæmpe kloakregning på vej til lokale boligejere: - Det er ikke rimeligt

Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Debat

Klumme: Udflugter til udkanten

Sport

Stadig ingen point: - Det er alt for tidligt at bekymre sig

Helsingør

Natteaktion i Helsingør: 12 røg i politiets fælde

Navne For abonnenter

Claus så sin datter blive gift fra sengen på hospicet: Børn og børnebørn betød alt for ham

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Gik selv ind i Kronborg Røgeri for at 'hente sin løn': Nu har lokal fiskehandler fået sin dom

Danmark For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - Vi gider dem ikke på tv

Erhverv For abonnenter

Festen udebliver for de erhvervsdrivende til kulturnat i Hornbæk: - Vi tjener ikke på det

Helsingør For abonnenter

Beboere frygter 48 meter høj mobilmast: Det smadrer landsbyen

Sport

FC Helsingør i direkte duel om førstepladsen: - Vi er et fuldstændig fantastisk sted

Annonce