Annonce
Helsingør

Museumsballaden: Send politikerne ud af bestyrelsen

Chefredaktør Peter Hagmund-Hansen. Foto: Lars Johannessen
Annonce

Det er godt at kende sine begrænsninger. Derfor er det godt, at Museerne Helsingørs bestyrelsesformand, det konservative byrådsmedlem Michael Mathiesen, sammen med resten af bestyrelsen nu overvejer, hvorvidt man skal erstatte den nuværende politisk valgte bestyrelse med en mere professionel bestyrelse.

De overvejelser må meget gerne føre frem til, at de fleste af politikerne forlader Museerne Helsingørs bestyrelse og erstattes af folk, der faktisk ved noget om museumsdrift.

Sagen er, at medlemmerne af kommunens kulturudvalg - som Michael Mathiesen selv påpegede i dagbladet tirsdag - ikke er uddannet på museumsområdet. Derfor har de, alle deres kvaliteter ufortalt, naturligvis ikke indgående kendskab til museumsdrift.


Helt grundlæggende er tiden løbet fra politisk styring, hvor politikere hidtil har siddet tungt på bestyrelsesposterne. Tiden kalder i stedet på professionalisme


Derfor vil det være bedre for museernes udvikling, hvis museumsbestyrelsen består af medlemmer, som har forstand på eksempelvis museer, kulturhistorie, markedsføring eller økonomi. Jo flere relevante kompetencer bestyrelsen får tilføjet, jo bedre for museerne.

Helt grundlæggende er tiden løbet fra politisk styring af f.eks. museer, havne og andre typer af virksomheder, hvor politikere hidtil har siddet tungt på bestyrelsesposterne. Tiden kalder i stedet på professionalisme. Derfor har Museerne Helsingør brug for en ny bestyrelse. Det samme har Helsingør Havne. Og talrige andre tilsvarende hel- eller halvoffentlige virksomheder rundt om i landet.

At politikere viger pladsen til fordel for flere professionelle, betyder ikke, at byrådet og dermed folket mister kontrollen med museer eller havne, for det vil fortsat være politikerne, der har det sidste ord at skulle have sagt i f.eks. det politiske udvalg eller i byrådet. Det betyder i stedet, at en havn eller et museum får langt flere muligheder for at agere professionelt i de stadig mere konkurrenceprægede markeder, de befinder sig på. For her er det nødvendigt, at man træffer beslutninger på et fagligt funderet grundlag - og ikke på et politisk.

Derfor vil det være klogt, at langt de fleste af politikerne ryger ud af en fremtidig bestyrelse for Museerne Helsingør. Det vil være bedre for museernes gæster, for museumsorganisationen - og søreme også for politikerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce