Annonce
Kultur

Musiker bag kæmpehit: - Branchen bør ignorere YouTube

- Hvis de ikke synes, at vores varer er noget værd, så skal vi da bare lade være med at bruge den kanal, siger musiker Morten Remar. Foto: Lars Johannessen.
- Hvis de ikke synes, at vores varer er noget værd, så skal vi da bare lade være med at bruge den kanal, siger sangskriver Morten Remar, efter Google har fjernet al dansk musik fra YouTube.
Annonce

HELSINGØR: 'Der er indhold fra KODA_CS i denne video. Den er ikke tilgængelig i dit land.'

Den besked får du i øjeblikket, hvis du søger på et dansk musiknummer på YouTube.

Årsagen er, at Google har fjernet al dansk musik fra videodelings-tjenesten midt i forhandlingerne om en ny betalings-aftale med rettighedsorganisationen KODA.

Da den gamle aftale udløb 1. august, ville Google sænke betalingen til sangskrivere og komponister med omkring 70 procent for at forlænge med en midlertidig aftale, men det har KODA ikke accepteret.

Flere musikere har kaldt IT-gigantens handling kynisk og respektløs. Sanger og sangskriver Morten Remar mener, at branchen som et modsvar bør ignorere YouTube.

- Hvis de ikke synes, at vores varer er noget værd, så skal vi da bare lade være med at bruge den kanal. Så må vi ignorere dem, og så må forbrugerne gå et andet sted hen for at høre vores musik, siger Morten Remar, der som medlem af gruppen Back to Back står bag det store danske hit ‘Jonathan’.

Annonce

‘Den dårligste betaler på markedet’

Han kalder Googles blokering af dansk musik på YouTube for et “forhandlingstrick”.

- Man skulle tro, at Googles ejere havde penge nok. Men YouTube har hele tiden været den dårligste betaler på markedet. Problemet er, at der er mange - specielt unge - der bruger YouTube som deres primære streaming-tjeneste, siger Morten Remar.

For nogle musikere er YouTube et vigtigt udstillingsvindue, men Morten Remar mener ikke, at der er meget at hente økonomisk set.

- Det er et lukket kredsløb, som forbrugerne får meget ud af, men som musikerne ikke får særligt meget ud af, siger han.

Morten Remar er en del af bandet Back to Back, der hittede med sangen 'Jonathan'. Foto: Lars Johannessen.

Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen, har kaldt det “bizart”, at IT-giganten vil sænke betalingen med op til 70 procent.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer gennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube. At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart, sagde Gorm Arildsen.

Dan Chalmers, direktør for YouTube Music i Europa, udtaler i en pressemeddelelse, at “KODA beder om væsentligt mere end det, vi betaler vores andre partnere rundt om i verden”:

- Og det mener vi ikke er rimeligt over for vores andre partnere og indholdsskabere. Og uden licens er vi ikke i stand til at gøre indholdet tilgængeligt i Danmark. Men vores dør forbliver åben for at fortsætte dialogen og bringe musikindholdet tilbage til YouTube, siger Dan Chalmers.

Annonce

Dominerende streamingtjenester

Streaming-tjenesterne spiller i dag en altafgørende rolle i musikbranchen, og deres betalingsmodel er med til at definere, hvad der bliver produceret af musik, siger Morten Remar.

- Det er den musik, som hitter allermest, der får alle pengene. Konsekvensen er, at forbrugerne ikke altid støtter de musikere, som de godt kan lide. Hvis du er til russisk balalaika-musik og abonnerer på Spotify, så går næsten alle dine penge til Rasmus Seebach eller noget andet musik, du slet ikke hører.

Selv har Morten Remar haft stor succes på streaming-tjenesten Spotify. Her har Back to Backs nummer ‘Jonathan’ nået omkring 7 millioner afspilninger. Musikeren har i mange år boet i Espergærde, ind til han for et par år siden flyttede til Viborg.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

I coronaens skygge: Sport for de bedste

Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Debat

Debat: Corona-hjælp til kolonister

Annonce