Annonce
Helsingør

Næsten klar, parat til "Redningen"

Peter Kruse Thomsen er idémanden bag det store friluftsspil på stranden, her sammen med skuespilleren Pia Rosenbaum. Foto: Lars Johannessen

De medvirkende var onsdag eftermiddag samlet på stranden i Skotterup. Fredag aften er det alvor.

Snekkersten: Fredag aften klokken 19.22 slukker alt lys i Skotterup. Solen er lige gået ned.

Det eneste lys er projektørerne, der falder på scenen ved piletræet og følger de skikkelser, der sniger sig langs stakitter og hække og vover sig ned ad stien mod den ventende båd ved Kongevasen, den lille bådebro på stranden.

Der høres kun stille mumlen og halvkvalte advarsler. En telefon, der kimer - af sted, Gestapo er på vej! Støjen fra motorcyklerne, der nærmer sig. Et fly, der passerer lavt. En ung mor snubler med sit barn i favnen og når ikke med i båden.

Annonce

Et levende drama

Dramaet, som det udspillede sig den 5. oktober for 75 år siden, blev rullet op i fuldt dagslys sent onsdag eftermiddag, da der var forprøve på friluftsspillet "Redningen".

Det er nogle af de virkelige begivenheder, der nu nu bliver genopført for at hylde de mennesker, der satte deres liv på spil for at redde andre.

Annonce

Den store fortælling

Skuespillerne RosenPiabaum og Kristian Halken er alene på scenen og guider publikum igennem stykkets handling. En snes medvirkende statister gør dramaet levende uden ord.

Peter Winston Bach er sprunget til som producer og instruktør og samler sit lille hold til den store fortælling:

- Nogle af jer har overnattet oppe i skoven og hundefrosset. I er blevet hentet herned af fiskerne og fordelt rundt i husene. Det første hold kommer henne fra Aksel Hansens hus, peger han.

- Jeg håber, du har noget andet at tage på, bemærker Peter Bach om et par kondisko, der falder uden for stilen. Her er mange overfrakker, huer, sjaler og gamle kufferter fra pulterkamrene.

Annonce

En kort sejltur

I handlingen bliver flere af de kendte navne fra dengang levendegjort: krorejer Thomsen, fiskere og fiskerkoner, børn, der i dag er voksne. Flere statisterne har lidt svært ved at huske, hvad de hedder i stykket, for de har jo ikke noget rollehæfte. De skal "bare" agere.

I museumsjollen Frem sidder Odd Bakkengen og Anker Juul fra Espergærde Smakkelaug klar til at sejle flygtningene ud på Sundet. Her i 2018 bliver det kun til en kort tur i mørket.

Annonce

Et langt tilløb

Mere skal ikke røbes her, inden forestillingen opføres fredag med start klokken 19. Det er resultatet af to-tre års forarbejde i foreningen Undtagelsen med Peter Kruse Thomsen som idemand og forfatter og med mange menneskers hjælp, både praktisk og økonomisk.

Det gule Palæ er hjemsted for de medvirkende og deres hjælpere, men ellers foregår alt på den modsatte side af piletræet, foran de gamle villaer på Strandvejens vandside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Fra himmelen er du faldet

Debat For abonnenter

Lad os lige tænke os om, inden vi drømmer os væk på bølgen blå

Annonce