Annonce
Nordsjælland

Naturfredningsforening: Ideen om solcellepark er god - men benyt tage i stedet

Helle Øelund, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening Helsingør, mener at en placering på bygningstage vil være en bedre løsning. Foto: Torben Sørensen
Danmarks Naturfredningsforening Helsingør mener, at Forsyning Helsingør bør placere solceller på taget af store ejendomme i stedet for at bruge landbrugsjord.

MILJØ: En solcellepark på 50-60 hektar - svarende til omkring 100 fodboldbaner - som kan dække halvdelen af husstandenes strømforbrug i Helsingør Kommune.

Det store projekt til 200 millioner kroner er på tegnebrættet hos Forsyning Helsingør, som vil placere solcelleparken på et areal ved siden af Skibstrup Affaldscenter, der i dag primært bruges som landbrugsjord.

Målet er mindske CO2-udledningen og bidrage til den grønne omstilling.

Annonce


Man bør i første omgang udnytte tage, både kommunale og private virksomheders.

Helle Øelund, Danmarks Naturfredningsforening Helsingør


Den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening er overordnet set glad for, at forsyningsselskabet vil prioritere solenergi højere.

- Vi sætter stor pris på, at man vil forsøge at mindske udledningen af CO2 i Helsingør kommune, ligesom i flere andre kommuner, siger Helle Øelund, der er formand for Danmarks Nturfredningsforening Helsingør.

Ikke tilfreds med placering

Foreningen mener dog, at placeringen er uhensigtsmæssig, fordi det er landbrugsjord, der bliver inddraget.

I stedet bør Forsyning Helsingør benytte nogle af store tagarealer, så man kan udnytte solenergien, uden at optage grønne arealer, påpeger Helle Øelund.

- Man bør i første omgang udnytte tage, både kommunens og private virksomheders, hvor man så betaler leje, ligesom man skal gøre, når man lejer eller køber jord til solceller, siger hun.

Først når tag-kapaciteten er udnyttet, kan man overveje landbrugsjord, tilføjer hun.

- Før man bruger landbrugsjorden kunne man overveje at bruge deponiet i Skibstrup, siger Helle Øelund.

Solcellepark ved Oksbøl.

Gitte Kondrup, socialdemokrat og næstformand i Forsyning Helsingør, har sagt til Helsingør Dagblad, at det er en vigtig del af projektet, at natur og biodiversitet kan gå hånd i hånd med solcelleparken.

- Hvis vi får grønt lys til solcelleparken, vil vi sørge for, at selve anlægget bliver placeret med størst mulig respekt for naboerne, naturen og de landskabelige strøg. Samtidig er det idéen at gøre en særlig indsats for at fremme biodiversiteten på arealerne, gerne med inddragelse af lokale grønne organisationer, siger Gitte Kondrup.

Annonce

‘Solenergi er vejen frem’

Foreningen Stad og Egn, der er et forum for bolig, plan og byggekultur i Helsingør Kommune, er meget positivt indstillet over for ideen om solcelleparken ved siden af Skibstrup Affaldscenter.

- Vores forening er helt med på, at vi skal kigge efter alternative energiformer i fremtiden, og både geotermi, vindkraft og solenergi er vejen frem, siger Jørgen Busch fra Stad og Egn.

- Ideen er fremragende, og hvis halvdelen af husstandenes strømforbrug kan dækkes fra et solcelleanlæg, der ligger et sted, hvor det ikke generer nogen, og hvor de også vil tage grønne hensyn, så kan det kun være samfundsgavnligt, tilføjer han.

Annonce

Den rigtige vej

Brian Damm Petersen, der bor i Ålsgårde relativt tæt ved det areal, hvor der skal bygges solceller, vender også tommelfingeren opad til projektet:

- Det er positivt, at vi kan opnå en reduktion af CO2-udledningen i Helsingør, og selv om der altid vil være nogle, der ikke synes, at det ser kønt ud i landskabet, så skal vi alle vænne os til, at det er den vej, vi må gå i fremtiden.

Han peger dog på, at det også bør komme forbrugerne økonomisk til gavn, hvis forsyningselskabet på sigt vil tjene penge på solcelleanlægget.

- Økonomien er også et aspekt, og hvis der kommer en billigere elregning oveni til borgerne, er det fremragende, siger Brian Damm Petersen.

Solcellepark

Forsyning Helsingør vil bygge en solcellepark på 50-60 hektar ved siden af Skibstrup Affaldscenter i Ålsgårde.

Markerne, som ønskes brugt til solcellepark, er i dag privatejet landbrugsjord. Det er lykkedes Forsyning Helsingør at indgå en aftale med lodsejerne i området om at købe af markerne, hvis byrådet siger ja for etableringen af solcelleparken.

Den forventet kapacitet er 40 - 50 MW – svarende til halvdelen af strømforbruget i husholdningerne i kommunen – eller svarende til 80-100 procent af strømforbruget hos Forsyning Helsingørs cirka 15.000 elkunder.

Anlægsprisen er mellem 180 og 220 millioner kroner, og det er forventningen, at det vil have tjent sig selv ind på 12 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce