Annonce
Erhverv

Nedlukning gav stort fald i husholdningers CO2-udledning

Fra 2019 til 2020 er udledningen af drivhusgasser fra husholdninger faldet 12 procent, viser nye tal fredag.

Danskerne har arbejdet meget hjemme under coronanedlukningen, og det kan ses på udledningen af drivhusgasser fra de danske husholdninger.

Sidste år var den på 6,9 millioner ton CO2-ækvivalenter. Det er 12 procent mindre end i 2019 og det største årlige fald siden 1990.

Det skriver Danmarks Statistik (DST) i en pressemeddelelse.

Annonce

- Det store fald i udledningen af drivhusgasser i 2020 er en direkte konsekvens af reduceret forbrug af benzin og diesel til transport som følge af øget hjemmearbejde, skriver DST.

Der udledes også andre drivhusgasser end CO2. Det omregnes dog til, hvor meget det svarer til i CO2 - de såkaldte CO2-ækvivalenter. Omregningen sker for at få en fælles betegnelse for alle drivhusgasser, så det er sammenligneligt.

Faldet i udledningen er langt fra opsigtsvækkende set i lyset af pandemien, mener Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og prorektor på Syddansk Universitet.

- Man skal passe på med at konkludere for meget ud fra et enkelt år, der har været lidt unormalt sammenlignet med de omkringliggende år, siger han.

- Forventeligt vil vi i 2021, 2022 og 2023, når vi kommer tilbage til en mere normaliseret verden, se stigende udledninger af CO2 på nationalt plan igen.

Man skal samtidig passe på med at konkludere for meget, hvis man vil drage en parallel til regeringens mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030, siger han.

At husholdningernes udledning er faldet, mens mange danskere har øget andelen af hjemmearbejde, kan virke underligt. Men ifølge Merling er der en god forklaring på det.

- Når nu brugen af diesel og benzin er en del af opgørelsen, så betyder det, at vores forbrug i hjemmet ikke har opvejet faldet i brugen af benzin og diesel, siger han.

DST's opgørelse viser også et fald i udledningen af CO2 blandt danske virksomheder.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har virksomhederne sænket deres såkaldte drivhusgasintensitet med 4,5 procent i 2020.

Drivhusgasintensiteten er et mål for, hvor mange drivhusgasser virksomhederne udleder, i forhold til hvor meget værdi de skaber. Det skriver AE i en kommentar.

- At udledningerne falder, når produktionen falder, er næsten naturgivent, siger senioranalytiker i AE, Sofie Holme Andersen.

- Det vigtige for dansk økonomi er, om produktionen bliver mindre drivhusgastung, så udledningerne ikke bare følger med op igen, når produktionen vender tilbage, lyder det.

/ritzau/

Annonce
Navne For abonnenter

Røvlækker på Instagram: Jeg vil gerne være bedre til at vise min egen uperfekthed

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Henrik har tilbagelagt tusindvis af kilometer på en cykel, som ikke kan bevæge sig: - Det sociale er drivkraften

Helsingør For abonnenter

Efter selvmord på Espergærde Gymnasium tog 20-årige Sixten til psykolog: Nu opfordrer han andre til at række ud efter hjælp

Nordsjælland

Pløjede fodboldbane helt i stykker: Fundet da politiet så møgbeskidt bil

Danmark For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Espergærde

Fuld mand forsøgte røveri mod ung kvinde: Bilen stoppede midt i vejkryds

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Danmark For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Danmark For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Debat For abonnenter

Zar hører hjemme her: Men projektet har ikke fået den opbakning, det fortjener

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Annonce