Annonce
Livsstil

Nem at holde af: En vin med koncentreret frugt i god indpakning

Foto: Kenneth Klingenberg
Shiraz og syrah er samme drue, men australiernes voluminøse fortolkninger af den klassiske Rhône-drue bærer tydeligt præg af et andet klima og en anden tilgang til vinifikationen.

Med sidste uges Crozes-Hermitage i glasset bliver forskellen mellem klassisk, fransk syrah og arketypisk australsk shiraz tydelig, når dagens vin fra Teusner kommer i et andet glas.

Vinen, som er lavet på druer fra Ebenezer-området i den nordligste del af Barossa Valley, oser af sorte bær, kanel og lakrids, og i munden er vinen en kælepotte af sød frugt, veldresserede tanniner, varmende alkohol og heldigvis også så meget syre, at det hele ikke bare bliver for meget.

De fleste rødvinsdrikkere har nok stiftet bekendtskab med den traditionelle australske shiraz-stil, også selvom de ikke nødvendigvis har drukket mange af de australske vine. For stilen har siden slutningen af 1900-tallet vundet hjerter overalt, og selv i Frankrig støder man derfor indimellem på vine med ordet ”shiraz” på etiketten. Navnet betegner ikke længere blot en drue, men beskriver også en stil, som vinmageren kan kommunikere nemt til forbrugeren ved blot at bruge druenavnet på etiketten.

Annonce

Shiraz sender et signal om frugtintense, store vine, der er fuldt udstyret på alle hylder, mens syrah snarere betegner en type vin, som er mindre ”in your face” og ikke kun har fokus på moden, sød frugt og umiddelbar drikbarhed.

Vist er der sammenfald i alkoholen, syren og de intense, mørke bær, men hvor sidste uges syrah fra Crozes-Hermitage også var en parfumeret sag med peberdrys og en kant af røg og bitterhed som i forkullet træ, er der i dagens ærkeklassiske Barossa-shiraz fuld gaspedal på den solmodne, sødmefulde og kælne bærfrugt. Vinen kan bære det uden at miste balance, fordi den har tilstrækkeligt med syre og tanniner.

Det er syrah i en mere opulent og lettere forståelig, ”forbrugervenlig” stil end den strammere type fra det nordlige Rhône. Den er nem at holde af, også fordi den er langt fra de marmeladesøde vine, som i en årrække har givet australsk shiraz et tvivlsomt omdømme.

Modenhed og syre

Vinmageren kan i kælderen gøre meget for at manipulere vinen i retning af en bestemt stil - i Australien har brugen af nye fade eksempelvis haft en vis betydning for, hvor opulente nogle shirazer er blevet - men i markerne har en vinmager ved Rhône og en vinmager i Barossa Valley ret forskellige udgangspunkter. Syrah er en langsomt og sent modnende druesort, men i modsætning til i Frankrig er de vigtigste vindyrkende områder i Australien varme eller meget varme. Det gælder også Barossa-dalen cirka 50 kilometer nordøst for Adelaide.

Kunstvanding kan være nødvendig, hvis unge vine skal kunne overleve, og syrejustering er en almindelig procedure for en del australske vinmagere, fordi varmen og den intense sol gør det svært at modne druerne, så de på samme tid opnår et optimalt sukkerindhold og modne fenoler (særligt tanniner og anthocyaniner, farvestoffet i de blå druer), inden mængden af syre i druerne er faldet for meget. Vinsyre tilsættes typisk før eller under gæringen.

Annonce

Franske planter sendt til Australien

Det var ellers Frankrig, der var udgangspunktet for den australske shiraz. I 1831 vendte skotten James Busby tilbage til Europa efter at have opholdt sig i Australien i cirka seks år, hvor han blandt andet havde undervist i vindyrkning og udgivet to bøger om emnet. På en rejse rundt i Europa samlede han stiklinger af vinplanter, blandt andet fra Hermitage, og dem sendte han til Australien, hvor nogle kloner af shiraz og chardonnay i dag kan spores tilbage til Busbys planter.

Heldigvis for australierne var vinlusen endnu ikke kommet til Europa, da James Busby samlede sine stiklinger, og kontinentets afsides beliggenhed, en restriktiv karantænepolitik i forhold til importerede planter og det varme, tørre klima gør, at der endnu i dag findes vinstokke i blandt andet Barossa Valley, som er langt over 100 år gamle, lever fint og stadig giver frugt, selvom de ikke er podet på rødder, der er modstandsdygtige over for vinlus.

Uagtet alderen på de vinstokke, som leverer druerne, har australske vinbønder generelt ikke noget problem med at bruge moderne lukninger som skruelåg til selv dyrere vine. Australierne har bøvlet gevaldigt med prop-smag og, i hvidvine, iltning i flasken. Det har medvirket til, at man hyppigere finder et skruelåg end en korkprop på en flaske australsk vin.

Teusner laver foruden shiraz også rødvin på grenache, cabernet sauvignon og mataro, det lokale navn for mourvèdre, som i en blanding med shiraz burde opnå den største anerkendelse af alle Barossa-vine - i hvert fald efter vinmager Kym Teusners mening. Han og resten af holdet gærer vinene med den naturlige gær, som findes på druerne og i vineriet, og vinene lagres fortrinsvis på store, brugte fade og bliver ikke filtreret inden tapning.

I næste uge bevæger vi os tilbage til Europa og lander i det smukke Toscana, hvor sangiovese - Jupiters blod - er druen bag nogle af de største italienske vine.

2018 The Riebke Shiraz Teusner

2018 The Riebke Shiraz Teusner,

Barossa Valley, Australien

Atomwine.dk: 170 kroner (14,5 procent)

Mørk rød med meget lille kant i glasset, men ikke uigennemsigtig. Forholdsvis intens duft med fokus på sorte kirsebær og brombær suppleret af en smule vanilje og røg, timian, krudt, kanel, mørk chokolade og lakrids. Varm i munden med dyb frugt og høj alkohol. Der er modne og balancerede tanniner og en tydelig syre, der er pakket ind i stor, sødmefuld frugt og lakrids og en smørfornemmelse fra den malolaktiske gæring. Vinen hænger længe i eftersmagen, hvor bacon også melder sig. En vin med stor krop, en vin i balance og med godt styret fadlagring (læs: det spiller ingen fremtrædende rolle i smagen). Det er en vin, der bør kunne udvikle sig positivt i mindst 10 år. Med skruelåg.

Hvad er en referencevin?

I en serie artikler beskriver vi de druer, som er grundlaget for nogle af verdens bedste vine.

Hver drue bliver portrætteret med en referencevin, der så tydeligt som muligt viser druens klassiske kendetegn - en vin, der kan bruges som måleenhed for andre vine på samme drue, og en vin, som man kan gå tilbage til, hvis man har brug for at genopfriske sin smagshukommelse.

Vi har givet os selv det benspænd, at vinen højst må koste 200 kroner.

Annonce

Mest læste

Hornbæk For abonnenter

Sandra lader ukrudtet vokse vildt: Vi skal simpelthen stoppe med at slå hinanden i hovedet med, hvordan vores haver ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Vitaminindsprøjtning efter corona: Sådan vil 58 foreninger rejse sig

Helsingør For abonnenter

Politikere efter kritik af kommunens behandling af sårbare: Sådan vil vi løse problemerne

Debat

Klumme: To stik betalt af skatten

Sport

Kom med på det eneste wildcard: 17-årige Olivia imponerede ved EM i golf

Helsingør For abonnenter

Selvmordstruede Marcus fik flere afslag på botilbud: Nu kritiserer Ankestyrelsen kommunen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Helsingør For abonnenter

827 boliger i kommunen har stået tomme i mere end tre måneder - men ingen ved hvorfor

Helsingør

Brødrene har arbejdet sammen i 30 år: Der findes ikke noget lignende i hele kommunen

Nordsjælland

To borgere holdt 37-årig tilbage: Havde stjålet breezers i Netto

Debat For abonnenter

Byggebøvl og -forsinkelser: Kommunen har ikke udvist rettidig omhu

Hornbæk

Efter seks måneder: Komiker har solgt kæmpe-villa i Hornbæk

Annonce