Annonce
Mad og drikke

Ni timer herfra skåler Peter med dig

Fra bagsmækken af sin pickup sender Peter Work live til Danmark. Han er en af mange inden for vin- og øl-verdenen, som på grund af restriktionerne under coronakrisen er gået online for at møde sine kunder. Foto: Skærmdump fra Youtube.
Den danske vinmager i Californien Peter Work er en af dem, som har brugt coronakrisen til at komme tæt på sine kunder i Danmark ved hjælp af virtuelle smagninger. Du kan stadig nå at være med, når han sender live fra bagsmækken af sin pickup ude i vinmarken.

I takt med at danskerne har lært, at både møder og indkøb kan klares digitalt, er en forholdsvis ny disciplin blomstret op: den virtuelle øl-/vinsmagning.

Da Royal Unibrew i april arrangerede en Facebook-transmitteret smagning af 12 øl fra danske bryggerier, blev de 2000 kasser med øllene til smagningen udsolgt på få dage. Bryggeriet arrangerede fluks en ny smagning, som også blev udsolgt.

I en tid, hvor vi skal holde afstand, kan det næstbedste være at mødes digitalt - også selvom det er for at blive klogere på øl eller vin sammen, hver for sig.

Flere vinmagere er hoppet med på vognen og livestreamer, mens de fortæller om deres vine og livet som vinbonde. I Champagne har blandt andre Krug og Billecart-Salmon brugt metoden, og i Danmark har blandt andre Cold Hand Winery lavet flere vinsmagninger på Instagram og Facebook, hvor seerne for eksempel er blevet klogere på kryokoncentration - det er metoden, som vingården i Randers bruger til sine æblevine - og hvordan man kan kombinere blødstegt bacon med frugtvin.

Også Frederiksdal, som laver fremragende vine på kirsebær, har kastet sig ud i live-smagninger, og man kan stadig se smagningerne på vingårdens Youtube-kanal.

Ligesom Royal Unibrew har gjort til sine smagninger, sælger vinhusene eller deres forhandlere en kasse med udvalgte flasker, som man så kan åbne hjemme i stuen, mens smagningen bliver streamet på Zoom, Skype, Facebook, Instagram osv.

De virtuelle smagninger har den åbenlyse fordel, at de bidrager til at holde gang i forretningen hos både vinbonden og hans forhandlere, men som den store interesse for ølsmagningerne viste, giver de også forbrugerne i den anden ende mulighed for at lære om det, der er i glasset, og måske blive bedre smagere. Og det er selvfølgelig en adgang til generelt at blive klogere på vin, fordi man kan stille spørgsmål til erfarne mennesker i branchen.

Fakta Peter Works vej til vinbonde i USA

Peter Work kom til USA i 1982 for at læse på universitetet. Han brugte en måned på at køre rundt i landet på en motorcykel, og efter et års studier i USA tog han hjem til Danmark for at færdiguddanne sig som civilingeniør.

I 1988 vendte han tilbage til USA; planen var, at han kun skulle blive i landet et par år, men han fik gang i en karriere inden for it-verdenen, og i 1992 mødte han sin kone, Rebecca.

Hun forærede ham på et tidspunkt en bog om vinlegenden Robert Mondavi, "Harvests of Joy", og fortællingen om hans liv fangede Peter Work:

- Han havde forenet job, livsstil og passion, og hvis jeg kunne få de tre ting til at hænge sammen, var jeg nået langt, siger Peter Work.

I 1999 etablerede han og Rebecca sammen med en gruppe venner firmaet Exult, der skulle tage sig af human resources-opgaver for store virksomheder, som ønskede at udlicitere dette arbejde. Exult havde en startkapital på 100 millioner dollar, og da parret to år senere forlod Exult, var firmaet børsnoteret og havde en omsætning på på cirka fire milliarder dollar. For nogle af de penge, som parret fik med sig, købte de et stykke jord i Santa Rita Hills, cirka to en halv times kørsel nordvest for Los Angeles. De anede intet om vinproduktion, så de ansatte en vinmarkskonsulent til at hjælpe dem i gang.

De første vinstokke blev plantet i 2001, og i 2004 plantede de vin på yderligere cirka fem hektar land. I dag producerer Ampelos Wine Cellars årligt cirka 5000 kasser vin. Vinmarkerne dyrkes økologisk og biodynamisk, og vingården er certificeret bæredygtig.

Vingårdens navn, Ampelos, betyder vinplante på græsk. Rebecca og Peter blev gift i Grækenland, hvor parret i øvrigt ejer en lille bed & breakfast på øen Folegandros.

Dansk vinbonde i Californien

Det kan man eksempelvis gøre, når den danske vinmager Peter Work holder virtuelle smagninger med vine fra Ampelos Cellars i Santa Rita Hills nordvest for Los Angeles.

Efter terrorangrebet i september 2001, hvor Peter Work ved et lykketræf undgik at omkomme i angrebet mod World Trade Center i New York, flyttede han sammen med sin kone, Rebecca, til Californien, og her har parret i snart 20 år lavet vin.

En stor del sælges i USA, men Danmark udgør også et vigtigt marked for Peter Work, som plejer at tage til Danmark en gang om året. Det har han været forhindret i dette forår, og derfor laver han en gang om ugen en livesmagning, hvor han, nogle gange i selskab med sin kone, går i dybden med en bestemt vin, viser rundt på parrets ranch og fortæller om deres arbejde, deres biodynamiske tilgang til at lave vin og giver tips til sammensætning af mad og vin. Lidt kærlige drillerier mellem mand og kone bliver der også plads til.

- Det er en måde, hvorpå jeg kan bringe det fantastiske liv, som Rebecca og jeg har som vinbønder og winemakers, ind i de danske stuer i disse lidt isolerede tider, fortæller Peter Work, som også bruger live-sendingerne til at vedligeholde sit danske sprog.

- Det er lidt mærkeligt at sidde herovre klokken otte om morgenen og drikke rødvin, men det må jeg jo vænne mig til, lød det fra Peter Work under en af de tidligere udsendelse, uden at det ligefrem lød, som om det var et stort offer, mens han smagte på en af sine pinot noirer af et glas med morgendug på siderne og panorerede ud mod de lave bjerge i horisonten, som skjulte udsigten til Stillehavet bare 15 kilometer derfra.

Annonce

Fremragende chardonnay

Peter og Rebecca Work har allerede holdt seks virtuelle smagninger, og fortsætter et par lørdage endnu. Det sker i samarbejde med importøren i Danmark, Otto Suenson, som sælger en kasse med de vine, der skal smages. Man kan enten købe en kasse med de to vine, som bliver smagt de kommende to lørdage, eller en kasse, som også indeholder de to vine, som er blevet smagt de foregående to lørdage. Hvis man har lyst til at se de tidligere livesmagninger, findes de på Youtube (søg efter Peter Work Otto Suenson).

Næste lørdag åbnes en flaske chardonnay, som Peter Work har lavet sammen med Alex Gambal, der er amerikaner, men har skabt sig en karriere som vinbonde i Bourgogne.

Med en normalpris på 699 kroner er chardonnayen et godt argument for at investere i enten Ampelos-smagekassen med fire flasker (som koster 1135 kroner), eller smagekassen med chardonnayen og roséen (695 kroner).

Chardonnayen stempler ind som denne smagekasses stjerne, og hvis prisen ikke var en faktor i vurderingen i disse spalter, ville vinen være tæt på de seks stjerner.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hornbæk blomstrer: - Vi får et fantastisk år

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Barslund-boss vil tjene penge trods stort minus i regnskabet: - Det går faktisk rigtig godt i virksomheden

Rejser For abonnenter

Svenske fristelser: Gå i Tycho Brahes fodspor

Navne

Nu reagerer verdensstjerne: - Du lever videre i vores hjerter

Sport

Mikkel Hansens far efter neglebidende semifinale: - Jeg skal lige ind og skifte skjorte

Helsingør

Hørte du også bulder og brag i Helsingør torsdag eftermiddag? Her er forklaringen

Erhverv For abonnenter

Ilse Jacobsen er tilbage efter svær sygdom: - Jeg skal lære at passe bedre på mig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Velbekomme: Sådan griller du makrel

Hornbæk

Ejer af Det Fedtede Hjørne efter ballade og uro: - Vi kan ikke gøre noget ved, at de unge stiller sig uden for

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Helsingør

Covid-19 florerer i Helsingør-områder med få vaccinerede: Stikket holder corona-smitten væk

Helsingør For abonnenter

Per taber kampen mod sine plageånder: Derfor slipper vi aldrig af med måger

Helsingør

Knallertfører forsøgte at køre fra politiet: Endte med flere sigtelser

Annonce