Annonce
Helsingør

Niels Lan Doky vil skabe stor jazz- og gastronomi-festival i Helsingør: - En perfekt lokation

Jazzmusiker Niels Lan Doky vil skabe en international jazz- og gastronomifestival i Helsingør. Foto: Andreas Houmann
Den berømte jazz-pianist vil i samarbejde med kulturinstitutioner og virksomheder i Helsingør skabe en international jazz- og gastronomi-festival.
Annonce

HELSINGØR: Fire dage med en række af verdens ypperste jazz-artister, yngre talenter fra det lokale musikliv, top-gastronomi, kunst, talks og andre kunstneriske indslag.

Og det hele med Helsingør Kommunes mange byrum og skønne kroge som kulisser.

Det er visionen for et projekt, som den verdensberømte jazz-pianist Niels Lan Doky og konsulent Peter Mørk har præsenteret til Helsingørs Kommunes Kultur- og Turismeudvalg.

Håbet er, at den årlige festival, der skal hedde ‘Jazztronomy’, kan lade de første jazz-akkorder flyde ud i byens gader i Kristi Himmelfarts-dagene fra den 13. til og med 16. maj 2021.

- Vi tror på, at vi virkelig kan skabe noget, der kan tiltrække en masse nye mennesker til Helsingør, skabe nyt liv og et større kulturelt aktivitetsniveau for alle dem, der bor her, siger jazzmusiker Niels Lan Doky, der for et års tid siden flyttede til Helsingør.


Helsingør er en helt perfekt lokation. Det er en smuk, hyggelig og interessant by med en meget høj kulturel og historisk profil

Niels Lan Doky, jazz-pianist


Han har i første omgang allieret sig med konsulent Peter Mørk fra Espergærde, og de har sammen udviklet konceptet til festivalen, der bliver beskrevet som en “kulmination af livsnydelse”.

“Livsnydelse er et nøgleord. Oplevelsen handler - foruden den lækreste, ypperste og cooleste jazz - ligeså meget om gastronomi og vin-connaisseurs og om skønne, idylliske og anderledes spændende locations. Kort sagt totaloplevelser, hvor alle sanser er sat i spil,” lyder det i deres overordnede beskrivelse af festivalen.

Annonce

En kulturel og historisk profil

Niels Lan Doky, der som jazz-pianist har rejst og boet mange steder i verden - heriblandt Paris og New York - kalder Helsingør for et oplagt sted at placere en toneangivende, international jazz-festival.

- Helsingør er en helt perfekt lokation. Det er en smuk, hyggelig og interessant by med en meget høj kulturel og historisk profil, og i hele kommunen ligger der et væld af gamle venues, spændende steder og ukendte perler, der vil fungere rigtig godt som udgangspunkt for en festival, der kan tiltrække et internationalt publikum, siger Lan Doky.

Niels Lan Doky flyttede til Helsingør i 2019. Foto: Andreas Houmann

Gennem årene har han været med til at opstarte utallige jazz-arrangementer, koncert-serier og spillesteder både i udlandet og herhjemme - blandt andet genåbningen af jazzklubben Montmartre og The Standard i København sammen med Claus Meyer.

Han slår fast, at der er et stort marked for internationale jazzfestivaler.

- Vi ved f.eks, at der kommer mellem 200.000 og 300.000 tilrejsende til Copenhagen Jazz Festival hvert år. Der er en stor interesse for den type events.

Og ved at kombinere musikken og de kunstneriske indslag med gastronomi, som Danmark også er kendt for i udlandet, er han sikker på, at der er mulighed for at nå bredt ud.

Annonce

En stærk jazz-arv

Ideen til festivalen opstod, efter at Niels Lan Doky sidste år flyttede til Helsingør sammen med sin kæreste Sita Strunk.

Musikeren fortæller, at han altid har haft en tilknytning til Helsingør, fordi han i sine ungdomsår spillede på nogle af byens beværtninger - heriblandt Holger Danske og bodegaen Underhuset.

Sidstnævnte bar lå i kælderen under den nuværende restaurant Bistro Francophile. Da Niels Lan Doky for nylig spiste på restauranten, fik han et kig ned i de gamle kælderlokaler, hvor han i 70'erne sad ved tangenterne, og så opstod ideen til at genoplive jazzen i Helsingør.

Og så har byen en stærk jazz-arv, fortæller han.

- Både Stan Getz og Duke Jordan har boet i Helsingør Kommune, og jeg har for mange år siden været oppe og besøge Svend Asmussen i Hornbæk, fortæller Niels Lan Doky.

Udover at Lan Doky kan trække på sit netværk af internationale jazz-artister, skal Jazztronomy-festivalen også været et forum, hvor Helsingørs yngre talenter kan komme på scenen. Det er blandt andet tanken, at Helsingør Musikskoles elever, hvoraf mange søger videre på konservatoriet, kan blive en del af festivalen.

Konsulent Peter Mørk, som har været med til at udvikle festivalen, har blandt andet erfaring med at skabe partnerskaber mellem kulturinstitutioner og virksomheder, og det er også tanken, at Helsingørs erhvervsliv kan medvirke som arrangører af koncerter og andre begivenheder under festivalen.

- Vi vil meget gerne have erhvervslivet som medarrangører, siger Peter Mørk, der også tidligere har arbejdet sammen med et netværk af Michelin-kokke i forbindelse med forskellige events.

Jazztronomy

Jazzmusiker Niels Lan Doky og konsulent Peter Mørk er gået sammen om at skabe festivalen Jazztronomy i Helsingør Kommune.

Festivalen skal være en årligt tilbagevendende festival med en kombination af jazz, mad, kunst, talks og andre kunstneriske indslag. Festivalen har en ambition om at være en toneangivende international festival.

Med 44 koncerter og events over 4 dage og med inspiration fra andre udenlandske festivaler som SXSW (South by Southwest) vil arrangørerne skabe en ny international festival i Helsingør Kommune. Arrangørernes ambition er, at festivalen skal differentiere sig entydigt og markant fra andre festivaler i Danmark og Europa ved at tænke andre kunstformer og erhverv ind i programmet og fremstå involverende med en stærk forankring i lokalmiljøet.

Periode: Kristi Himmelfart weekenden hvert år. Første år: Torsdag til søndag 13.-16. maj, 2021

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: De forbandede gule

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Annonce