Annonce
Danmark

Normalt stoler Charlie på vacciner: Men coronavaccinen siger han nej tak til

Charlie Bak er et eksempel på en af de mange tvivlere, der normalt tager imod vacciner, men er bekymrede for coronavaccinen på grund af den korte testperiode. Foto: André Thorup
Den 39-årige kok fra Aabenraa Charlie Bak er hverken bange for nåle eller vacciner. Alligevel er han blandt de 16 procent af befolkningen, der vil sige nej tak til en corona-vaccine. Den er ikke testet godt nok, lyder hans argument.

Coronavaccine: 39-årige Charlie Bak sidder normalt og kigger på den tynde nål, når en sygeplejerske stikker ham og sprøjter en vaccine ind i hans krop. Trods den lille smule ubehag ved prikket føler han sig mere nysgerrig end skræmt.

Charlie har taget imod vacciner, siden han var barn, og han har sørget for, at hans egne børn har fulgt børnevaccinationsprogrammet. Hverken han eller børnene har nogensinde fået bivirkninger af en vaccine.

Alligevel er Charlie en af de danskere, der vil sige nej tak til tilbuddet om en corona-vaccine.

- Det hænger sammen med, at det hele er hastet igennem, som det er. Det gør, at jeg forholder mig en smule skeptisk. Jeg har set, at nogle stykker har fået uheldige reaktioner i England. Det har bekræftet mig i, at det er godt at have en sund skepsis.

En ny meningsmåling, som Epinion har lavet for DR i december, viser, at Charlie Bak langtfra står alene med sin skepsis. For selv om størstedelen af de danske borgere vil sige ja tak til et stik i armen for at undgå covid-19, ønsker 16 procent af danskerne ifølge meningsmålingen ikke at blive vaccineret, mens yderligere 20 procent er i tvivl.

Annonce

Hellere en stivkrampevaccination for meget

Charlie Bak bor i Aabenraa og er uddannet kok. En profession, der har kostet ham flere dybe sår fra de skarpe knive, han ellers normalt håndterer til perfektion. På skadestuerne har han hellere taget imod en stivkrampevaccination for meget, end en for lidt, når han ikke har kunnet huske, hvornår han sidst fik en. For en sikkerheds skyld.

Charlie Baks tillid til myndighederne har lidt et knæk under coronakrisen, hvor hans erhverv flere gange er blevet underlagt nye restriktioner kort tid før, de skal træde i kraft. Det spiller også ind på hans skepsis mod vaccinen, forklarer han. Foto: André Thorup

Sådan vil det også være i fremtiden. Charlie Baks nyopståede vaccineskepsis gælder kun vaccinen mod coronavirus.


Normalt er jeg én, der tager imod vacciner. Jeg tror ikke på alt det der med, at nu får vi sprøjtet en chip ind. Jeg tænker ikke i de baner. For mig handler det om, at normalt tager mange år at få godkendt en vaccine.

Charlie Bak, kok


- Normalt er jeg én, der tager imod vacciner. Jeg tror ikke på alt det der med, at nu får vi sprøjtet en chip ind. Jeg tænker ikke i de baner. For mig handler det om, at normalt tager mange år at få godkendt en vaccine, og nu sker det pludselig på 10 måneder, siger han.

Annonce

Skiftende udmeldinger

For Charlie Bak er det ikke nok, at de danske sundhedsmyndigheder eller regeringen siger, at vaccinen er sikker og anbefaler, at man tager imod den.

- Nu er jeg selv i restaurationsbranchen, og der skifter udmeldingerne, som dagene går. Det gør det svært at have fuld tillid til det, de laver, selv om jeg selvfølgelig stoler på, at de prøver at passe på os.

Ekspertens vurdering

Avisen Danmark har foreholdt virolog Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet Charlie Baks bekymringer. Han siger:

- Jeg vurderer, at vaccinen er testet godt nok. Men der vil altid være en risiko for bivirkninger. Fase 3-studierne omfatter 20.000-40.000 personer. Hvis der er bivirkninger, som optræder ved én ud af 100.000 personer, kan man ikke være sikker på, at de bliver fanget i første omgang. Det er et problem, der vil være i de fleste medikamentafprøvninger, og der er også grænser for, hvor store man kan lave fase 3-studier.

- Men hvis han vælger at vente, er det ikke noget problem. Der går tid, før vi har vaccinedoser nok til sådan en som ham, der både er ung og rask. Til den tid har vi sandsynligvis allerede et halvt års længere erfaring med vaccinen, og så kan det være, han er overbevist. Ellers må han vente, til han føler, der er evidens nok.

- Unge mennesker skal selv tage valget. Man kan sammenligne det med influenzavaccinen, hvor de selv vælger, om de vil beskyttes eller ej. Men det er klart, at jo mere i risiko, man er, jo større vægtning vil der være i retning af at blive vaccineret.

- Ud fra et medicinsk synspunkt vil vi gerne have, at vaccinationsdækningen bliver så høj som mulig, fordi vi tror og håber, den har en vis effekt på spredning af virus. Uanset hvilken vaccine, man ruller ud, vil der være nogle individer, som ikke reagerer på vaccinen. De vil være ubeskyttede, men indirekte beskyttede, hvis virus ikke længere kan bevæge sig i befolkningen.

Ifølge Charlie Bak giver mange af hans venner og familiemedlemmer udtryk for at have det på samme måde, når de taler om de nye vacciner. Men på de sociale medier er det anderledes.

Charlie Bak deler ofte sin mening i kommentarsporene til artikler, og her er hans skepticisme ildeset, oplever han.

- Hele debatten er utrolig polariseret. Enten følger man anbefalingerne til punkt og prikke, eller også er man er konspirationsteoretiker. Det er ikke tilladt at have et ståsted midt i mellem.

- Jeg oplever, at man får lagt ord i munden. De tager det, jeg siger, og skiller det ad. Jeg er en stor dreng og kan godt tåle modspil, men det bliver trættende. På de sociale medier er det blevet gratis være utrolig grov over for dem, man ikke kender.

Annonce

Vil måske vaccineres senere

Selv om Charlie Bak risikerer at blive sat i bås med anti-vaxxers eller "sølvpapirshatte", når han deler sin bekymring om vaccinen, får det ham ikke til at stoppe. Den 39-årige kok har besluttet sig for at takke nej til vaccinen på nuværende tidspunkt. Men han afviser ikke, at det kan ændre sig med tiden.

- Det kommer an på de nyheder, der kommer. Hvis det er succeshistorier, så hopper jeg med på vognen lidt hurtigere. Hvis der er problemer med vaccinen, vil jeg være mere tilbageholdende, siger han.

Charlie Bak oplever, at han bliver kritiseret voldsomt på de sociale medier, hvis han skriver noget, der går imod regeringens og myndighedernes kurs under coronakrisen. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Overlæge med speciale i overvægtige børn: Det ligger dybt i os, at når vi er kede af det, så propper vi noget i munden

Annonce