Annonce
Erhverv

Nu bliver Helsingør krydstogtsby: - Det bliver en unik oplevelse

Sejlene tages ned på skoleskibet Zar. Nu får du chancen for at selv at være med. Foto: Kirsten Moth
To andre danske skonnerter har gjort det samme - med stor succes. Nu åbner Helsingørs skoleskib skonnerten Zar for krydstogter i danske farvande.

TURISME:  Nu bliver Helsingør alligevel krydstogtby.

Ganske vist på en helt anden måde end den, som tidligere blev debatteret og som ville have betydet anlæg af en ny, stor krydstogtkaj ud for Trykkerdammen. Efter undersøgelser besluttede politikerne i Helsingør Byråd dog at droppe krydstogtprojektet.

Det bliver til sommer, at Helsingør kan skrive krydstogtby på sit visitkort. Et krydstogt, der bliver helt anderledes, fordi det kommer til at foregå ombord på Helsingørs eget skoleskib skonnerten Zar, der er en af verdens gamle, smukkeste og bedst bevarede tremastede skonnerter.

Annonce

I samarbejde med rejseselskabet Nilles Rejser lancerer Zar krydstogter til Sydshavsøerne og i Øresund af cirka fem dages varighed.

Vi blev kontaktet af rejsebureauet, der allerede under coronaen sidste år havde lavet et samarbejde med to andre skonnerter i Danmark, hvor de arrangerede krydstogter i danske farvande. Det er blevet en kæmpe succes

Christine Søder, projektchef og skibsreder på Zar

Togterne enten udgår fra eller slutter i Helsingør.

- Vi blev kontaktet af rejsebureauet, der allerede under coronaen sidste år havde lavet et samarbejde med to andre skonnerter i Danmark, hvor de arrangerede krydstogter i danske farvande. Det er blevet en kæmpe succes, og det nye marked regner vi bestemt også med bliver et tilløbsstykke for os her ombord på Zar, siger projektchef og reder på Zar, Christine Søder.

- Vi er klar med flere nye tiltag efter vintersæsonen og når vi forhåbentlig kan åbne mere igen efter endnu en coronabølge, siger Christine Schmidt Søder, projektchef og skibsreder på skoleskibet Zar. Foto Kirsten Moth

På togtet, hvor der er plads til op til 40 gæster, bliver der sørget for alt fra først til sidst. Overnatningen foregår på gode hoteller i land.

Kæmpe opbakning

- Vi har oplevet en kæmpe opbakning fra både Helsingør Kommune og fra de mange folkeaktionærer, der har støttet Zar ved at tegne aktier. Derfor vil vi naturligvis gerne dele vores aktiviteter og tilbud, så vi ud over at være skoleskib, også fungerer til glæde for mange andre som det sejlende symbol på, hvor smukt den danske sejlende kulturarv tager sig ud. Helt generelt vil vi have så meget gang i Zar som muligt. Det er alt sammen med til at gavne projektets succes, understreger Christine Søder.

Krydstogtet enten udgår eller slutter i Helsingør. Kortet viser den planlagte rute for de fire-fem dages sejlads. Foto: Nilles Rejser

Alle kan være med på de planlagte krydstogter, der kommer til at koste i omegnen af 8000 kroner.

Annonce

Unik oplevelse

Beløbet dækker alt fra start til slut, inklusiv fuld forplejning, overnatninger, udflugter og transport. Man kan deltage i et krydstogt på Zar, hvad enten man har lyst til at læne sig tilbage på dækket, kigge op på de store sejl og på landskabet, som man oplever helt anderledes fra søsiden. Eller man har lyst til at lære lidt om sejlads og gerne vil give en hånd med i den daglige drift af Zar.

- Det bliver en unik oplevelse, blandt andet fordi chancen er her til at komme rundt til byer og steder, som man normalt ikke oplever. Og da slet ikke fra søsiden. At sejle ind til København og se Operaen og Amalienborg fra vandet, er i sig selv meget specielt. Møns Klint fra havet er også et syn, man aldrig glemmer, ligesom det er ret specielt at se Øresundsbroen "nedefra", fortæller Christine Søder.

Annonce

For dem, der kan lide fart

Allerede i 2021 viser de mindre to-timers ture med folkeaktionærerne, at interessen for at sejle med Zar er stor. Disse ture videreføres i år. Samtidig åbner skonnerten for særlige turist-ture.

Gennem mere lokale turistaktører i København og Nordsjælland vil Zar tilbyde kortere ture for gæster, der eksempelvis er i Helsingør for at opleve Kronborg og M/S Museet for Søfart.

For dem med hang til vind, skumsprøjt og fart over feltet vil Zar også tilbyde en plads til nogle af de kapsejladser for gamle træskibe, som skonnerten deltager i.

-  Zars skipper og besætning kan lide at sejle stærkt. Sidste år fik vi en tredjeplads i Limfjorden Rundt. Den placering er vi stolte af, og i år må det godt blive til en  andenplads. Vi regner også med at deltage i Fyn Rundt og Øresund på Langs, og ved de kapsejladser synes vi, det ville sjovt at sælge nogle gæstepladser til de mere sejlerfarne, siger Christine Søder.

Skonnerten Zar i tal

Skonnerten ZAR er bygget hos J. Ring-Andersen i Svendborg. Siden hen er den restaureret i 1974, 1992, 2004, 2010, 2018 og 2021.

Længde: Skrog – 30 m. Længde overalt 43 meter

Mastehøjde: 24,5 meter over vandlinie

Lasteevne: ca. 175 tons

Sejlareal: 451 kvadratmeter. 17 sejl komplet

Motor: Detroit Diesel 10.4L V8 (N71) 265 Hk

Annonce
Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Benzinbiler forbudt: Her kommer de nye parkeringspladser til elbilerne

Helsingør For abonnenter

Rift om boliger gør køberne mindre kræsne: - Pludselig larmer Kystbanen ikke så meget

Helsingør

Varsel om forhøjet vandstand mandag morgen: - Kan føre til lokale kystnære oversvømmelser

Navne

Indian er blevet redet af tre generationer og sætter fortsat tempo på morgenturene i skoven: - Han er en god ven, der puffer til mig på dårlige dage

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Klar tale fra formand for erhvervs- og industriforening: 'Dybt foruroligende' sag bør ende i fyring

Erhverv

Kommunen svarer igen efter kritik for sviner-mail: - Når fuld åbenhed ikke rækker

Helsingør

Pludselig forsvandt et fast element på Kulturhavnen: Hvad er der blevet af den store 'affaldsfisk'?

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Helsingør

Hvad giver man et fyrskib i gave: En ganske særlig 115 år gammel grøn silkegave

Erhverv For abonnenter

Søren har knoklet i over 45 år, men får nej til tidlig pension: - Det er jo ikke for sjov, at man søger det her

Helsingør

Aleyna, Anton og Martine har testet tusindvis under pandemien: - Der er både sjove og ubehagelige oplevelser

Annonce