Annonce
Helsingør

Nu er værket afsløret: Anonym protest-kunst i Skyttenstræde

Anonym Kunstner og erhvervsmanden Jan Flintrup i Skyttenstræde søndag eftermiddag - under et kunstværk, der protesterer mod, at der havner spildevand i Øresund. Foto: Jesper Munch Nielsen
Erhvervsmand og kunstner vil have folk til at tænke over, hvordan vi behandler Øresund.

HELSINGØR: Vil man opleve Helsingørs nyeste kunstværk, behøver man ikke at bestille tid eller købe billet. Man kan bare lægge vejen forbi Skyttenstræde, en sidegade til Stengade, og se på en mur.

Muren er flot restaureret akkurat ligesom hele den gamle bygning faktisk. Men renoveringen er nu ikke kunstværket. Det hænger oppe på muren skåret i plader af blandt andet stål, messing og kobber.

Man kan se et rør, der fører væk fra en by og ud til vandet. Noget brunt bliver ledt ud af røret ned i vandet, hvor der også er døde fisk og en badende dreng. En måge studerer det hele højt oppe fra.

- Jeg synes, at det er fantastisk. Det er noget af det bedste byrumskunst, som vi har i Helsingør. Det fortæller en historie. Og jeg håber da, at der er noget i emnet, som kan gøre det til et tema ved kommunalvalget, siger erhvervsmanden og ejendomsudvikleren Jan Flintrup.

Annonce

Det Brune Flag

Det er Flintrup, som har hyret Helsingørs Anonym Kunstner til at lave et værk til Skyttenstræde-muren.

Sammen valgte de, at værket skulle handle om overløbene af spildevand fra Forsyning Helsingørs renseanlæg ud i Øresund, som sker oftere og oftere - i for eksempel Espergærde var udledningen af det beskidte vand ti gange større i 2019 end i 2010.

"Vejret bliver jo mere og mere voldsomt. Måske skal vi til at indføre et Brunt Flag på strandene, som man kan hejse, når strandene bliver lukket ved overløb, og der er for meget lort i vandet", konstaterede Anonym Kunstner i Helsingør Dagblad forleden.


Det er noget af det bedste byrumskunst, som vi har i Helsingør

Jan Flintrup, erhvervsmand


Annonce

Godt med debat

Nu er værket kommet op i Skyttenstræde. Jan Flintrup ser det som en form for protest-kunst med et budskab til blandt andre Forsyning Helsingørs ejer, nemlig Helsingør Kommune og dermed byrådet.

- Det er da godt med noget debat. Miljøet er vigtigt for os alle. Og jeg regner da med, at folkene i byrådet er glade for, at de ikke skal betale for al byrumskunst, der skal sættes op i Helsingør, siger Jan Flintrup.

Erhvervsmanden finder det slående, at der lidt længere nede ad Stengade ligger et andet stræde, nemlig Gl. Færgestræde, der går ned mod havnen og har en åben rendesten i midten, som natpotternes indhold blev tømt ned i. Helsingør er åbenbart ikke kommet så meget længere, når vi stadig lukker den slags ud i Øresund, mener han.

Her kan du se Anonym Kunstner i Helsingør

Hænder rækker op af vandet i Helsingør Havn, hvor der også under vandet ligger en mindesten for døde flygtninge

På bænke ved havnen og i bykernen sidder der værker, der forestiller skrald, spændt fast og minder os om, at vi skal passe på miljøet

I strædet mellem Stengade og Helsingør Domkirke står Hamlets gravsten

På en gavl i Stengade kan man finde et Hus(k) Forbi-værk om hjemløse

På Simon Spies Plads er der bøger og puder-skulpturer

I stjernegade på gavlen til Mr. August er der en hjemløs i en sovepose

Nu er der også Anonym Kunstner-værk i Skyttenstræde

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce