Annonce
Danmark

Nu har 10 millioner fået konstateret corona

Det, der begyndte som en mystisk virus i en kinesisk millionby, har på syv måneder spredt sig til hele verden og smittet flere end 10 millioner mennesker. Arkivfoto: Callaghan O'hare/Reuters
Syv måneder efter første smittetilfælde blev registreret i Kina, har global coronapandemi ramt hele verden og kostet hundredtusindvis af menneskeliv.

Jorden: I december 2019 blev det første tilfælde af et nyt mystisk virus identificeret i den kinesiske millionby Wuhan.

Blot syv måneder senere er status, at flere end 10 millioner mennesker er testet positive for virusset, der nu har ramt alle dele af verden. Den kedelige milepæl blev ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins University nået søndag formiddag.

Samme dag ventedes antallet af coronarelaterede dødsfald at runde 500.000 på verdensplan. Sent søndag eftermiddag var der registreret 499.486 coronadødsfald på verdensplan.

Annonce

Og mens lande, der tidligere har været hårdt ramt af epidemien, er i gang med at ophæve de restriktioner, der har været indført for at bremse smittespredningen, er virusset blusset op andre steder.


Hvis jeg kunne gå tilbage og gøre alting om, ville jeg nok ikke have åbnet barer, når jeg nu kan se, hvor hurtigt coronavirusset har spredt sig.

Greg Abbott, guvernør i Texas - ifølge AFP


I USA er der de seneste dage registreret flere end 40.000 nye smittetilfælde dagligt. Landet står med flere end 2,5 millioner smittede for en fjerdedel af alle registrerede tilfælde.

Og mens storbyen New York tidligere har været epicenter for virusset, har epidemien nu for alvor spredt sig til hele USA.

Epidemi undervurderet

Ifølge CNN har blot to ud af USA's 50 delstater således rapporteret om faldende smittetal den seneste uge.

Særligt hårdt ramt er delstater som Florida, Texas og Arizona.

I Texas indrømmer guvernør Greg Abbott, at han har undervurderet epidemien. Ikke mindst efter at han allerede 1. maj valgte at give tilladelse til, at barer, restauranter og biografer kunne genåbne.

- Hvis jeg kunne gå tilbage og gøre alting om, ville jeg nok ikke have åbnet barer, når jeg nu kan se, hvor hurtigt coronavirusset har spredt sig, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Udviklingen i USA har betydet, at mindst 12 delstater foreløbig har skrinlagt planer om genåbninger og lempelser af restriktioner, skriver CNN.

Annonce

Åbner for tilskuere

Det er dog ikke kun i USA, at coronavirusset tilsyneladende er blusset op. Også Brasilien og Indien har de seneste dage registreret en markant stigning i antallet af nye smittede.

De to lande har den seneste uge stået for mere end en tredjedel af alle nyregistrerede smittetilfælde globalt, skriver AFP.

Smittede og døde i hårdt ramte lande

På verdensplan var der søndag kl. 17 dansk tid registret 10.012.244 tilfælde af coronasmitte - på samme tidspunkt var i alt 499.486 personer registret døde med coronavirus verden over. Her er tallene for fem af de hårdest ramte lande:

  1. USA: 2.510.728 smittede - 125.538 døde.
  2. Brasilien: 1.313.667 smittede - 57.070 døde.
  3. Rusland: 633.542 smittede - 9135 døde.
  4. Indien: 528.859 smittede - 16.095 døde.
  5. Storbritannien: 311.739 smittede - 43.598 døde.

Brasilien ligger nummer to på listen over lande, der har registreret flest coronadødsfald, og lørdag blev der registreret 38.693 nye smittede.

I delstaten Rio de Janeiro har myndighederne alligevel valgt at tillade tusindvis af tilskuere på stadion til fodboldkampe fra 10. juli. Her vil der blive åbnet for en tredjedel af kapaciteten på stadioner i staten. Planen er at åbne for fuld kapacitet 16. august.

Annonce

Ny opblussen i Kina

Mens pandemiens epicenter synes at have flyttet sig fra Kina til Europa og videre til USA og Sydamerika, er virusset tilsyneladende vendt tilbage til Kina som en boomerang.

I en provins omkring hovedstaden Beijing indførte myndighederne søndag en stor nedlukning, der rammer en halv million indbyggere.

Kina har ellers efter første bølge formået at få kontrol over epidemien. De seneste uger er der dog registreret flere hundrede smittede i og omkring Beijing.

- Situationen i hovedstaden er alvorlig og kompliceret, lød det søndag fra Xu Hejian, talsmand for bystyret i Beijing.

Annonce
Annonce
Annonce