Annonce
Helsingør

Nu ruller valget af ny biskop i Helsingør Stift

Helsingør Stift tæller omkring 140 kirker. Stiftets kontorer og administration ligger i det smukke kloster i Hestemøllestræde i Helsingør. Foto: Lars Johannessen.
Det er præsterne og menighedsrådsmedlemmerne i det store Helsingør Stift, i alt omkring 1530 personer, der frem til den 13. oktober skal stemme på den af de fire opstillede kandidater, de vil have som ny biskop.

Det er præsterne og menighedsrådsmedlemmerne i hele Helsingør Stift, i alt omkring 1530 personer, der frem til den 13. oktober skal stemme på den af de fire opstillede kandidater, de vil have som ny biskop.

Selve afstemningsproceduren blev indledt tirsdag den 22. september. I Helsingør skete det på stiftet ved at formand for valgbestyrelsen, Birthe Larsen, ringede med en lille klokke for at markere valghandlingen for åben.Det skete i overværelse af blandt andre stiftskontorchefen, Anette Nordenbæk. Det hele blev transmitteret live på facebook i en kort udsendelse.

Annonce

Elektronisk biskopvalg - for første gang

Stemmesedlerne er sendt til alle stiftets stemmeberettigede via e-boks. Disse skal udfyldes digitalt, og på den måde kan hele valghandlingen foregå digitalt. Det sker i øvrigt for første gang til et biskopvalg.

Dog kan visse stemmeberettigede, der er fritaget for digitale krav, stemme fysisk efter nærmere retningslinjer.

Der skal vælges mellem disse kandidater: Peter Birch, provst for Gentofte Provsti og sognepræst i Hellerup Pastorat, Ulla Thorbjørn Hansen, provst for Slagelse Provsti og sognepræst i Sankt Peders-Havrebjerg Pastorat, Eva Holmegaard Larsen, sognepræst i Nødebo-Gadevang Pastorat og Asser Skude, sognepræst i Bellahøj-Utterslev Pastorat

Annonce

Endeligt resultat, eller et delresultat

Første valgrunde afsluttes den 13. oktober, hvor de elektroniske stemmesedler tælles op og resultatet offentliggøres. Denne dag foreligger enten et endeligt resultat, eller et delresultat.

Hvis ingen af de fire kandidater har opnået mindst 50 procent af stemmerne, går de to kandidater, der har fået flest stemmer, nemlig videre til en ny valgrunde.

Denne valgrunde afsluttes den 18. november, hvorefter det kan offentliggøres, hvem der skal afløse Lise-Lotte Rebel, der har været biskop siden 1995.

Den nye biskop vil så blive indviet i Helsingør Domkirke den 31. januar 2021.

Fakta

Den elektroniske udsendelse af stemmesedler til 1. runde foregik tirsdag den 22. september. Det videre forløb er som følger:

13.10. Afstemningen slutter (kl. 12)

13.10. Optælling af stemmesedler og offentliggørelse af resultatet

28.10. Elektronisk udsendelse af stemmesedler til eventuel 2. runde

18.11. Afstemningen slutter (kl. 12)

18.11. Optælling af stemmesedler og offentliggørelse af resultatet

31.1. Bispevielse i Helsingør Domkirke

1.2. Den nye biskop tiltræder

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce