Annonce
Helsingør

Ny aftale rammer velfærden: Helsingør får et hårdt spare-år

Så glade var politikerne sidste år, da de indgik forlig om 2021-budgettet. Fra venstre er det Mette Lene Jensen (Venstre), Benedikte Kiær (De Konservative), Bente Borg Donkin (SF), Claus Kristoffersen (Socialdemokratiet), Malene Harpsøe (Dansk Folkeparti), Christian Donatzky (De Radikale) og Jan Ryberg (Lokaldemokraterne). Meget tyder på, at smilene bliver mindre, når aftalen om 2022-budgettet skal underskrives. Foto: Torben Sørensen/kalabas.dk
Et Helsingør-hul på over 50 millioner kroner betyder den aftale om 2022-økonomien, som regeringen har lavet med KL.

HELSINGØR: Borgerne i Helsingør kan forvente besparelser på velfærd i 2022. Allerede i år sprænger udgifterne til socialt udsatte budgettet i Helsingør og mange andre danske kommuner, og en ny aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening om kommunernes 2022-økonomi løser ikke det problem, mener blandt andre Helsingør-borgmester Benedikte Kiær.

- I denne aftale har vi i kommunerne ikke fået til de udgifter på socialt udsatte, der bare vokser og vokser. Og heller ikke i Helsingør er der nogen vej uden om, at vi skal finde besparelser. Vi skal prioritere. Der er ikke penge til at fortsætte med en uændret velfærd, konstaterer Benedikte Kiær.

En foreløbig udregning fra kommunens økonomiske afdeling fastslog tirsdag eftermiddag, at regeringens aftale med Kommunernes Landsforening efterlader Helsingør Kommune med et hul på over 50 millioner kroner i 2022-budgettet. Og det er især udgifterne til et særligt område, der ifølge Kiær og andre bliver svigtet i KL-aftalen.

Annonce

Staten sætter loft

I de seneste år har Helsingør Byråd i budgetterne afsat flere og flere penge til en stigende gruppe af socialt udsatte borgere. Men statens loft over, hvad de enkelte kommuner må bruge på service og velfærd tillader ikke, at eksempelvis Helsingør tømmer kommunekassen for at betale regningerne på det, der kaldes det specialiserede socialområde.

Stort set samtlige danske kommuner har i de senere år oplevet, at udgifterne til udsatte børn og voksne er steget markant. Flere og flere borgere med psykiske, fysiske eller sociale problemer har brug for hjælp i eget hjem eller på et bosted.


Der er ikke penge til at fortsætte med en uændret velfærd

Benedikte Kiær, borgmester


- I de seneste år er udgifterne på det specialiserede socialområde steget med tre milliarder kroner på landsplan. I 2022 vil vores udgifter alene i Helsingør på udsatte borgere stige med måske 45 millioner kroner. Det er rigtigt mange penge. Kommunernes Landsforening gik efter at få et løft på området, som kunne finansiere det her, men det kom ikke, siger Kiær.

»Det er klart, det er regeringen, der definerer den økonomiske politik. Og der må vi anerkende, at der ikke er et tilstrækkeligt stort råderum i dansk økonomi i øjeblikket, til at der blev råd til det løft, vi havde håbet på«, sagde KL-formand Jacob Bundsgaard fra Socialdemokratiet om aftalen med den socialdemokratiske regering.

”Det her fører med kommunal garanti til såkaldte effektiviseringer, som bare betyder, at vores medlemmer skal løbe hurtigere, og at borgernes velfærd bliver mere tyndslidt. Sådan kan vi ikke være bekendt at behandle de svageste iblandt os. Samtidig er kommunerne lagt i lænker af den stramme budgetlov,” har FOA-formand Mona Striib udtalt om regeringens aftale med KL.

Vedtaget til oktober

Allerede i slutningen af august går partierne i Helsingør Byråd for alvor i gang med at forhandle om 2022-budgettet.

Den 11. oktober bliver budgettet andenbehandlet og vedtaget i Helsingør Byråd.

Annonce

Kæmpe udfordring

I Helsingør erkender den socialdemokratiske borgmesterkandidat Claus Christoffersen, at det bliver svært at undgå nedskæringer i 2022-budgettet, som skal forhandles på plads efter sommerferien. Han kalder det en del af prisen for sundhedskrisen og coronapandemien.

- Der er ingen tvivl om, at vi får en kæmpestor udfordring i forhold det her område. KL kom til forhandlingerne med et markant mandat om at få ekstra penge til det. Det bliver stramt, og det bliver svære forhandlinger om budgettet, for der er ikke plads til at rokke med ørene, siger Christoffersen.

En skattestigning er ikke i spil. Den løsning valgte Helsingør Byråd sidste år, da 2021-budgettet skulle på plads – for at afbøde det minus på 23 millioner kroner, som en ny udligningsreform efterlod i kommunens budget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce