Annonce
Helsingør

Ny analyse: I Espergærde og Snekkersten tjener man mest

Egebæksvang Kirke ved Strandvejen i Espergærde signalerer, at her bor der mange med høj indkomst.  Foto: Lars Johannessen
En årsindkomst på over 800.000 kroner er gennemsnittet for beskæftigede borgere i Egebæksvang Sogn.

ESPERGÆRDE: I Espergærde, Snekkersten og Hellebæk bor de beboere i kommunen, der tjener mest ved at gå på arbejde. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som også fastslår, at hver ottende borger inden for kommunegrænsen hører til blandt de 10 procent danskere, der er rigest.

I analysen har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd set på beskæftigede danskernes indtjening på sogne - den mindste administrative enhed, der er i brug herhjemme. Og undersøgelsen viser sig, at i Egebæksvang Sogn, der ligger mellem Kystbanen og Strandvejen og dækker det såkaldt gamle Espergærde og ligeledes det gamle Snekkersten, ligger borgernes indtjening meget højt.

Faktisk sender borgerne med bopæl langs Strandvejen i Espergærde og Snekkersten ligefrem Egebæksvang Sogn ind som nummer 17 på listen over de cirka 2.000 danske sogne, hvor borgerne har den højeste gennemsnitlige årsindkomst. 807.000 kroner om året før skat er gennemsnitsindkomsten for de beskæftigede borgere i Egebæksvang Sogn.

Det er et stykke under de sogne i Rudersdal og Gentofte, som topper listen med op til en 1,5 millioner kroner i årsindkomst. Men Egebæksvang Sogn er klart det sogn i Helsingør, hvor borgerne tjener mest.

Annonce

Espergærde er delt

I Espergærde ligger også Mørdrup Sogn – fra Kystbanen op til Kongevejen. Her er gennemsnitsindkomsten for folk i beskæftigelse væsentligt lavere end på den anden Egebæksvang Sogn-side af jernbaneskinnerne - nemlig 544.000 kroner om året.

- Sådan er det jo i Espergærde. Man har Strandvejen med de dyre villaer, nogle af de dyreste ejendomme i landet, så det er helt logisk, at der bor folk med en høj indkomst. Men indkomstmæssigt er Espergærde en meget forskellig by med en blandet befolkning. Vi har jo også mange billigere ejerboliger og meget almennyttigt boligbyggeri, forklarer Keld Olsen, formand for Espergærde Byforening.

Selv bor Keld Olsen i Mørdrup Sogn - et stykke fra Strandvejen.

- Men uanset hvor man bor i Espergærde, så er man altså privilegeret, for det er et fantastisk sted at bo, konstaterer byforeningsformanden.


Uanset hvor man bor i Espergærde, så er man altså privilegeret, for det er et fantastisk sted at bo

Keld Olsen, Espergærde Byforening


På den anden af Kystbanen i Espergærde er gennemsnitsindkomsten markant lavere. Foto: Lars Johannessen
Annonce

Ydre og indre Helsingør

Hellebæk Sogn har den næsthøjeste gennemsnitsindkomst for beboere i beskæftigelse, viser analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd - næsten 612.000 kroner om året. Og det sogn dækker ikke kun et godt stykke af Nordre Strandvej, men går også ind i landet ved Ålsgårde og Skibstrup og helt til Nygård.

Den laveste gennemsnitsindkomst fordelt på sogne inden for kommunegrænsen finder man ifølge analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for de borgere i beskæftigelse, der bor i det ydre og indre Helsingør – i Vestervang Sogn mellem Kongevejen og Gurrevej og i Sankt Olai Sogn og Sankt Mariæ Sogn, hvor folk i beskæftigelse tjener fra 426.000 til 472.000 kroner om året.

På landsplan er det Vollsmose Sogn i Odense, hvor gennemsnitsindkomsten for borgere i beskæftigelse er lavest - nemlig 324.000 kroner om året.

Annonce

De rigeste 10 procent

I øvrigt forklarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd-analysen, at Egebæksvang Sogn også ligger højt, på en 18. plads, når man ser på de sogne, hvor den største andel af rige borgere bor.

Ifølge undersøgelsen tilhører 38,6 procent af beboerne i det sogn de rigeste 10 procent af den danske befolkning - udmålt efter de penge, som en husstand har til rådighed efter skat og renteudgifter.

I Hellebæk Sogn er over 21 procent  beboerne med i gruppen af de 10 procent rigeste danskere. Næsten samme andel gælder for Gurre Sogn.

Mørdrup Sogn med 14,3 procent ligger stort set på gennemsnittet for kommunen - nemlig 13,8 procent.

I Vestervang Sogn er kun knap hver 20 voksne borger med i de 10 procent rigeste. Også  sognene i bykernen ligger under gennemsnittet.

Her er gennemsnits-årsindkomsten før skat for borgere i de 10 forskellige sogne i kommunen:

  1. Egebæksvang Sogn: 807.566 kroner
  2. Hellebæk Sogn: 611.912 kroner
  3. Hornbæk Sogn: 577.593 kroner
  4. Mørdrup Sogn: 543.947 kroner
  5. Tikøb Sogn: 524.312 kroner
  6. Gurre Sogn: 510.870 kroner
  7. Stehns Sogn: 487.333 kroner
  8. Sankt Mariæ Sogn: 472.287 kroner
  9. Sankt Olai Sogn: 441.938 kroner
  10. Vestervang Sogn: 426.137 kroner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Hvad har vi lært af corona?

Annonce