Annonce
Kultur

Ny roman: Ålsgårde-forfatter vender og drejer sandheden

Estrid Dyekjær er aktuel med sin anden roman Andres Liv.
Virkeligheden afhænger af øjnene, der ser. Det er udgangspunktet for Estrid Dyekjærs roman "Andres liv".
Annonce

BOG: Er det dig, der fortæller noget, er det også din opfattelse af sandheden, der bestemmer.

Det mener forfatter Estrid Dyekjær, der er klar med sin anden roman, hvor hun netop dykker ned i, hvordan folk fortæller deres egen historie.


Da jeg selv blev skilt, blev det til en vag formulering om at være vokset fra hinanden. Det tog 5-7 år, før jeg bare sagde det, som det var: Jeg forelskede mig i en anden

Estrid Dyekjær


- Man vil altid have en tendens til at fremstille sin version af virkeligheden så sympatisk som muligt - specielt i nuet. Senere ændrer man typisk forklaring. Da jeg selv blev skilt, blev det til en vag formulering om at være vokset fra hinanden. Det tog 5-7 år, før jeg bare sagde det, som det var: Jeg forelskede mig i en anden. Min eks havde en tilsvarende udvikling, men jeg tror nok, historien var lidt en anden fra hans perspektiv både i begyndelsen og senere, siger hun.

Annonce

Styret af oplevelser

I "Andres liv" møder man to vidt forskellige personer i 1930’ernes Danmark, hvis skæbner vikles ind i hinanden - og hvor det at have sin egen oplevelse hele tiden styrer deres liv og valg.

I en lille jysk by forsøger Christian at finde sin plads, men da familien må gå fra gården, lokker den store verden med alt, hvad der findes af musik, dans og dejlige damer. Som soldat sætter Christian kurs mod nye eventyr, men jagten på lykke er ikke så let som på film.

I Holte er depression og vanvid fundamentet i Anne Maries barndomshjem, hvor kærlighed er det eneste, formuen ikke kan købe. Flugten fra husets forbandelse fører hende vidt omkring, men fortidens synder forpligter, og friheden kræver et endeligt opgør, som hun ikke kan klare på egen hånd.

Bogen følger de to hovedpersoners liv fra 1935 til nutiden, imens deres skæbner undervejs vikler sig uløseligt ind i hinanden.

Motivet på forsiden af bogen er i et øvrigt et billede fra søen ved Anes Hus, taget af Tine Uffelmann, der ligesom Estrid Dyekjær bor i Ålsgårde.

"Andres liv" udkommer den 11. august på Byens Forlag.

Estrid Dyekjær

Estrid Dyekjær er opvokset i Esbjerg, men har slået rødder på Nordsjællands kyst i Ålsgårde.

Debutromanen To Liv udkom på Byens forlag i 2019 og har siden bragt hende vidt omkring med foredrag, læsekredse og litterære samarbejder.

Estrid har desuden udgivet børneromanen Det Røde Lyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Annonce