Annonce
Nordsjælland

Nytænkning: Derfor samler Baz, Clara,Siff og Bertram ind for Red Barnet på søndag

Baz Brown, Clara Møller, Siff Jacobsen Bohr og Bertram Frederiksen samler alle ind for Red Barnet på søndag. Foto: Torben Sørensen
3. klasserne i Hornbæk Skole spiller en vigtig rolle i et pionerprojekt, der skal gøre eleverne mere interesserede i at gå i skole. Som en sidebonus hjælper 20 børn og deres forældre nu med ved Red Barnets landsindsamling på søndag.
Annonce

HORNBÆK: Hvor mange gravsten er der egentlig på kirkegården i Hornbæk? Først nu kender  sognepræst Bodil Olesen svaret. Men selv om hun har været præst i Hornbæk i mange år, så er det først for nylig hun har fået denne viden. Den fik hun først da eleverne fra 3. klasse afleverede nogle fagbøger til hende de havde lavet specielt til Hornbæk Kirke. Undervejs i arbejdet talte eleverne nemlig nøje alle gravpladser op.

En del af eleverne i tredje klasse kan Hornbæk-borgerne møde på søndag. Da vil omkring 20 af eleverne, nogle af deres forældre og deres lærere nemlig deltage i Red Barnets landsindsamling.

Annonce

Særligt undervisningsår

Eleverne ved på forhånd rigtig meget om, hvad Red Barnet samler ind til, og hvorfor, for indsamlingen er på sin vis en del af undervisningen.

Fagbøgerne og indsamlingen til Red Barnet er to af elementerne i et helt særligt undervisningsår for Hornbæk Skole. Skolen er nemlig en af otte i hele landet, der i dette skoleår afprøver den pædagogiske model, Projektbaseret  Læring, PBL. Og de to 3. klasser skal arbejde efter den model hele året.


Måling efter måling viser at børns motivation for at gå i skole er dalende, og det er det vi forsøger at rette op på.

Trine Bay, primærklærer for 3. klasse på Hornbæk Skole


Navnet er ikke spændende, men det skal man ikke lade sig narre af. I hvert fald ikke, hvis man skal tolke efter den nærmeste overstrømmende begejstring som Kamilla Sachse og Trine Bay viser, når de skal fortælle om den. Kamilla og Trine er primærlærere for de to tredjeklasser, der er udsat til at skulle undervises efter PBL hele året.

Egentlig er det ikke så indviklet, når man hører Trine Bays forklaring.

- Måling efter måling viser at børns motivation for at gå i skole er dalende, og det er det vi forsøger at rette op på, fortæller hun. Helt forenklet handler det om at give eleverne mere mening med det de lærer.

Både Kamilla og Trine hæfter sig ved, at skolerne grundlæggende ikke har ændret sig så meget  siden de selv sad på skolebænken.  Det var turene væk fra skolen dengang, der var det spændende husker Trine og Kamilla, og det er også i høj grad en del af konceptet i BPL.

Kamilla og Trine fortæller at det helt enkelt handler om at børnene får en forståelse for hvorfor de skal lære det de skal. I den sammenhæng benytter skolen sig af partnere, der også får noget ud af samarbejdet.

Der har været fokus på FNs verdensmål og Red Barnets landindsamling hos 3. klasse i denne uge. Foto: Torben Sørensen

For eksempel sognepræsten, der fik nogle fagbøger hun faktisk kan bruge, når hun skal fortælle andre børn om kirkens arbejde. Arbejdet gav ekstra meget mening fordi børnene selv skulle over til præsten og aflevere bøgerne.

Annonce

Bare uretfærdigt

På samme måde har man i denne uge samarbejdet med Red Barnet. Hele ugen har været afsat til at lære om verdensmål, har lært om hvordan det er et være rig og fattig i Uganda og har oplevet åbenlys uretfærdighed. Som for eksempel  når reglerne i en fodboldkamp blev lavet om, så det ene mål var meget større end det andet, eller når tre is blev fordelt til dem, der råbte højest.

- De har lært, at livet ikke er retfærdigt, fortæller Kamilla og Trine. Men de har også lært, hvad den hjælp som Red Barnet samler ind til nytter. Denne uge sluttes af med at de elever, der har lyst, deltager aktivt i Red Barnets indsamling.

Annonce

Fokus på verdensmål

Baz Brown, Clara Møller, Siff Jacobsen Bohr og Bertram Frederiksen er fire af de børn, der samler ind på søndag. Når man får dem på firmandshånd bliver det klart, at den anderledes form for undervisning også har givet dem ny viden, og måske en større forståelse for tingene.

- Nu ved jeg hvad FN er for noget, og hvad Red Barnet er, fortæller Bertram Frederiksen. De har også alle fire lært FNs verdensmål godt at kende, især dem, der handler om børnene, og de har hver sin favorit.

- Jeg synes det er vigtigt at stoppe fattigdommen, siger Baz. Han var en dem, der på forhånd kendte mange af verdensmålene, for hans mor arbejder aktivt med dem. Clara har lært, hvor meget uddannelse kan betyde, så hun vælger kvalitetsuddannelse som det vigtigste mål, mens  Siff mener at det vigtigt at afskaffe sult, og Bertram peger på at skaffe rent vand og sanitet til alle.

Annonce

Kontantløs

På søndag samler de fire og mange andre ind for Red Barnet. Overskuddet fra årets indsamling går blandt andet til børn, der lider på grund af coronakrisen.

Årets indsamling er øvrigt kontantløs. Man støtter med SMS eller MobilPay.

3. klasse på Hornbæk Skole giver en hånd til Red Barnets indsamling. Foto: Torben Sørensen Foto: Torben Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce