Annonce
Helsingør

Nyt budget: Helsingørs økonomi vil være Covid 19-ramt i mange år

Coronavirussen betyder, at der skal møbleres om i Helsingør Kommunes budgetter i de kommende år. Mandag aften holdt Helsingør Byråd det første møde i byrådssalen på Helsingør Rådhus, siden pandemien brød ud, og også i salen måtte der møbleres om, så byrådsmedlemmerne ikke sad for tæt. Foto: Torben Sørensen/kalabas.dk
Det blev i coronakrisens skygge, at Helsingør Byråd mandag holdt første møde om 2021-økonomien.

HELSINGØR: Uden coronavirus kunne Helsingør Kommunes 2021-budget have set anderledes positivt ud med penge at investere i bedre velfærd. I stedet kommer pandemien til at koste Helsingør dyrt – ikke bare næste år, men også i de kommende år.

Den melding kom borgmester Benedikte Kiær med, da Helsingør Byråd mandag aften diskuterede kommunens 2021-budget. Covid 19 gør fremtiden usikker og kaster lange, mørke skygger over de kommende budget-år, erklærede den konservative politiker.

- For det første betyder Covid 19 flere udgifter og færre indtægter nu og flere år frem. Udgifterne stiger på sundheds- og ældreområdet, der skal gøres mere rent, vi har etableret et værnemiddeldepot og bruger mange penge på værnemidler. Vi har fået flere ledige, som skal have hjælp. Skatteindtægterne er faldet markant, ligesom vi oplever et stort fald i indtægter fra vores kulturinstitutioner og tilbud, sagde Kiær.

Annonce

Har ramt alle hårdt

Ligesom så meget andet i disse tider blev også Helsingørs budget-førstebehandling indrammet af coronavirus-pandemien. Flere politikere kom ind på det tema.

- Siden foråret har hele verden været vidne til en pandemi, som vi ikke har set lige i 100 år. Covid-19 har ramt alle hårdt... Vores mange medarbejdere, især i ældreplejen, har stort set arbejdet i døgndrift og har gjort en formidabel indsats under meget vanskelige forhold. Alle har taget sin tørn og arbejdet under forhold, som ingen troede muligt for et år siden, sagde den socialdemokratiske Claus Christoffersen.

Også Christoffersen understregede, at Covid 19 desværre vil sætte sit præg på Helsingør i mange år. Fremtiden er usikker både sundhedsmæssigt og økonomisk, sagde socialdemokraten.

Annonce

Toppen af isbjerget

SF's Bente Borg Donkin pointerede ligeledes, at Covid 19 fortsat vil få enorm indflydelse også i Helsingør.

- Den største usikkerhed i dansk økonomi, og vores kommunale, er uomtvisteligt corona-krisen. Hvad den kommer til at betyde for os, har vi kun set toppen af isbjerget af. Kommende manglende skatteindtægter og øgede udgifter til understøttelse kender vi endnu ikke konsekvenserne af. Men vi ved, at den har ændret vores hverdag. Om end ikke for evigt, men i lang tid fremover, sagde Borg Donkin.


Hvad den kommer til at betyde for os, har vi kun set toppen af isbjerget af

Bente Borg Donkin, SF


Annonce

Bredt forlig på vej

I de kommende uger vil Helsingør Byråds otte partier - De Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF, De Radikale, Venstre og Lokaldemokraterne - mødes for at forhandle 2021-budgettet på plads. En aftale skal være klar inden begyndelsen af oktober.

Meget taler for, at der igen i år bliver indgået et bredt forlig om Helsingør Kommunes økonomi. En skattestigning er De Konservative og Socialdemokratiet, byrådets to største partier, på forhånd enige om, hvilket måske vil skræmme Venstre væk. Det er heller ikke usandsynligt, at Enhedslisten og Lokaldemokraterne takker nej til en forligsaftale.

Helsingør Kommunes budget for 2021 vil blandt andet:

  • Indeholde en indkomstskattestigning på 0,1 procent
  • Være præget af en ny udligningsreform, som koster kommunen 23 millioner kroner om året
  • Rumme effektiviseringer og omlægninger for mindst 15 millioner kroner
  • Inkludere penge til at styrke kommunens kassebeholdning
  • Pege frem mod en renovering af værftshallerne og Nordvestskolen
Jan Ryberg fra Lokaldemokraterne og Per Tærsbøl fra De Konservative under byrådets debat. Foto: Torben Sørensen/kalabas.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Søren stod på speederen for at redde sine dyr: - Så ringede naboen og spurgte hva' faen det var for en måde at køre på

Debat

Klumme: Når en leder tager fejl

Annonce