Annonce
Helsingør

Nyt lokalt debatforum slår et slag for den gode samtale

Et nyt tværpolitisk samtaleforum har set dagens lys. Her ses nogle af medlemmerne. Fra venstre er det: Kasper Frydenlund Nielsen, Mads Birch, Johannes Hecht-Nielsen, Thomas Horn, Kirsten Winther og Henrik Malgren. (Foto: Lars Johannessen) Foto: Lars Johannessen

Der skal være plads til skarpe holdninger og en sund latter, uden det ender med mudderkastning. Det er ambitionen bag et nyt debatinitiativ som kommer til at foregå i forlængelse af de populære fællesspisningsaftener i Toldkammeret.

Annonce

Helsingør: Der er behov for en modvægt til debatten på de sociale medier. Det mener initiativtagerne bag et nyt lokalt debatforum, som gerne vil have holdninger og meningsforskelle til at blomstre i stil med det man forbinder med tidligere tiders debatmøder i forsamlingshuse.

-Som sognepræst ved jeg, hvor vigtigt det er, at vi taler med hinanden om vores liv og det samfund, vi lever i, og hvor stor betydning det har, ikke mindst set i lyset af det der foregår på internettet, hvor der er en tendens til at undervurdere og nedgøre samtalen, siger Kirsten Winther, sognepræst i Helsingør Domkirke.

-Vi vil gerne være med til at skabe et forum, som foregår udenfor det elektroniske univers, hvor mødet foregår mere ærligt og forpligtende, og man møder hinanden og ser hinanden i øjnene, siger Johannes Hecht-Nielsen, tidligere borgmester og medlem af Helsingør Byråd.

Annonce

Skæve tanker

Debatforummet, som kalder sig selv for Tværpolitisk Samtaleforum, består af en række lokale borgere. Heriblandt Thomas Horn, som til daglig er skoleleder for Hellebækskolen.

Han ser det nye tiltag som en spændende mulighed for at skabe en modvægt til det, han ser som en generel udvikling.

-Jeg synes grundlæggende at tonen, også uden for de sociale medier, bliver hårdere og hårdere. Der bliver lyttet mindre og mindre. Det betyder, at nogle holder sig ude af debatten, og der bliver mindre plads til skæve tanker og kontroversielle holdninger, siger Thomas Horn.

En betragtning som Kasper Frydenlund Nielsen, der også har sagt ja til at være en del af debatpanelet, er enig i.

- Tendensen er, at tonen på de digitale medier er så grel, at det også smitter af, på det der foregår udenfor. Bare tag valgkampen i USA, hvor politikerne råber og skriger ad hinanden. Mit håb er, at vi med det her initiativ, kan være med til at vende udviklingen og slå en ny tone an, siger Kasper Frydenlund Nielsen, som til daglig arbejder som gymnasielærer i lokalområdet.

Annonce

Stor opbakning

Debatmøderne, som der foreløbig af sat tre aftener af til, kommer til at foregå i forlængelse af fællesspisningen i Toldkammeret, som plejer at tiltrække et stort antal gæster. Udgangspunktet er, at debatten strækker sig over en time udfra et på forhånd fastlagt tema. Der vil blive holdt et kort oplæg som optakt til debatten. Derefter er det meningen, at de forsamlede med deltagelse af debatpanelet tager bolden op og fortsætter.

Initiativtagerne har fra første færd oplevet en stor opbakning til tiltaget.

- Da vi præsenterede ideen for folkene i Tolkammeret blev vi med det samme mødt med: " Det her er lige, hvad vi har gået og ventet på", fortæller Kirsten Winther.

Annonce

Grundtvigiansk ånd

For journalist Henrik Malgren, som også har sagt ja til at være med i forummet, er det mødet med andre i øjenhøjde, der motiverer.

- Jeg stillede op til byrådet sidste gang, der var kommunalvalg, og oplevede i den forbindelse hvor spændende det er at være med til debatter og snakke med folk i øjenhøjde. Det er en grundtvigiansk ånd over initiativet her, som jeg godt kan lide, siger Henrik Malmgren, som til daglig arbejder som journalist.

Annonce

Lyst til at blande sig

Også for paneldeltager Mads Birch som er tilknyttet Ungdomsskolen, arbejder som journalist og driver selvstændig virksomhed i lokalområdet, er tanken om at være med til at genere den gode samtale en drivkraft.

- Jeg kan godt lide at være med til at repræsentere en bred gruppe af mennesker, hvor det ikke er os, der bestemmer eller sætter dagsordenen, men hvor vi deltager som almindelige borgere i Helsingør. Vores bidrag er, at vi skal være med til at nuancere debatten og give andre lyst til at blande sig i samtalen, siger Mads Birch.

Det tværpolitiske forum består af i alt ni deltagere, herudover også Claus Staal, som er lærer på Den Internationale Højskole i Helsingør, Michael Fock kunsternisk chef og leder af Kulturværftet og Christina Papsø Weber, leder af Kultur og Turisme i Helsingør Kommune.

Første planlagte debatmøde foregår onsdag den 3. april klokken 19.15. Aftenens emne er: "Ulighed i sundhed".

Der er gratis adgang til alle arrangementer, og alle er velkomne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Souschef fritstillet efter blodigt opgør: Kommunen venter på politiets efterforskning

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce