Annonce
Helsingør

Nyt projekt i Helsingør: Psykisk sårbare skal hjælpe hinanden

I et nyt projekt skal frivillige, som selv har været psykisk sårbare, hjælpe og støtte andre i samme situation.

I et nyt, treårigt projekt skal frivillige, der selv har haft psykiske problemer, hjælpe andre i samme situation.

Annonce

Ny indsats: Behandling hos psykiatere og psykologer er ikke den eneste mulighed for psykisk syge.

At få støtte fra et andet menneske, der selv har haft problemerne inde på livet, kan nogle gange vise sig at være en vej frem.

Netop derfor er Helsingør Kommune gået sammen med Det Sociale Netværk og Sind - Landsforeningen for psykisk sundhed - om en ny, treårig indsats, hvor frivillige, der selv har haft psykiske lidelser, hjælper andre i samme båd.

Projektet 'Håb og selvbestemmelse i hverdagslivet' er en landsdækkende indsats, som er støttet af Velux Fonden med 11 millioner kroner.

- Det er noget særligt at få støtte fra nogen, der har været der selv. Det er en anden form for relation, der gør, at man måske kan snakke mere åbent. Man får skuldrene ned, og man behøver ikke lade som om, at man er noget andet, end man er, siger Klavs Serup Rasmussen, der er projektleder i Det Sociale Netværk, til Helsingør Dagblad.

Center for Særlig Social Indsats er samarbejdspartner i Helsingør. I midten af december kan man starte som frivillig, og projektet kører frem til juni 2022.

Annonce

Skaber håb

Mødet med et andet menneske, der har fundet en vej ud af sygdommen, kan skabe håb og motivation, mener Klavs Serup Rasmussen.

- Når man ser, at det godt kan lade sig gøre at et liv, som man gerne vil have det, kan det give håb og tro, siger Klavs Serup Rasmussen.

Projektet skal efterfølgende danne grundlag for forskning på Psykiatrisk Center København.

Den gensidige støtte mellem mennesker, der deler erfaringer med psykisk sårbarhed, kaldes også peer-støtte - et område, som Helsingør Kommune tidligere har haft gode erfaringer med, forklarer Marlene Harpsøe, der er formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget.

- Vi har haft rigtig gode erfaringer med, at folk der selv har haft psykisk sårbarhed inde på livet hjælper andre i samme situation gennem peer-to-peer til at finde håb og mod til at komme videre i livet. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi gennem projektet kan være med til at skabe mere viden om, hvilke typer indsatser og tilbud, der virker, når det handler om at give psykisk sårbare mennesker bedre mulighed for at håndtere udfordringer i hverdagslivet, siger Marlene Harpsøe, formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Helsingør Kommune.

Annonce

Et stigende problem

Antallet af danskere med psykiske lidelser er kraftigt stigende.

Den seneste opgørelse fra Kommunernes Landsforening viser, at omkring 45.000 børn og unge havde en psykiatrisk diagnose i 2018. Dette svarer til en stigning på 27 procent siden 2013.

Blandt den voksne befolkning havde cirka 250.000 personer en diagnose i 2018, svarende til en stigning på 22 procent.

Som Helsingør Dagblad tidligere har beskrevet, er udgifterne til behandling af psykisk syge i kommunen vokset betydeligt i løbet af de seneste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Sociale medier

Debat

Debat: Museumsorganisation

Annonce