Annonce
Helsingør

Også lokal kirkelig frustration - trods åbne døre

Sognepræsten Karin Christiansen i Sthens Kirke var vred over de utrolig sene og ikke helt klare udmeldinger, men rigtig glad over at kunne mærke den taknemmelighed der strømmede hende i møde fra kirkegængerne.Foto: Otto Rühl
Tidspunktet for anbefalingerne om ikke at holde gudstjenester i hele julen og nytåret var helt uacceptabelt, mener flere.

HELSINGØR: I en udtalelse til avisen ”Danmark” i går, udtalte formanden for menighedsrådene, at situationen sent Lillejuleaften ”var det værste rod, jeg har oplevet i folkekirken” – og også lokalt i Helsingør var der juleaftensdag stor forvirring og frustration: Hvad gjaldt egentlig nu?

Medmindre man den 23. december sent om aftenen sad foran computerskærmen og fulgte de forskellige meddelelser fra sundhedsmyndighederne og de kirkelige aktører, så vågnede flere den 24. december op til en meget anderledes jul i kirkerne. For pludselig kunne man nu læse en anbefaling om slet ikke at holde gudstjenester – kun at sørge for at kirkerne var åbne.

Beskeden kom få timer før de første gudstjenester

Mange præster havde sædvanen tro set frem til juleaftensgudstjenesterne. I Sct. Mariæ Kirke havde den nye præst, Sigurd Victor Stubbergaard glædet sig til for første gang at skulle formidle julebudskabet:

- Julen er jo for de fleste en sød og varm tid i familiens skød. Gaverne taler til os og vores trang til ting, den gode julemad varmer i kroppen, familiehyggen er som sød musik for sjælen og så er der julegudstjenesterne, som vækker til eftertænksomhed, trøst og håb. Mit liv er småt, men livet er stort. Det er den lille historie, et skrøbeligt barn i krybben, om de store spørgsmål: Kærlighed, tilgivelse, håb, trøst, forsoning. Julegudstjenesten giver både en dybde og en højtidelighed til dagen, som vi meget gerne vil bringe ind i folks liv. For selvom livet er skrøbeligt og småt, så er det samtidigt stort og fantastisk.


Mit liv er småt, men livet er stort. Det er den lille historie, et skrøbeligt barn i krybben, om de store spørgsmål: Kærlighed, tilgivelse, håb, trøst, forsoning. Julegudstjenesten giver både en dybde og en højtidelighed til dagen, som vi meget gerne vil bringe ind i folks liv. For selvom livet er skrøbeligt og småt, så er det samtidigt stort og fantastisk.

Præst, Sct. Mariæ Kirke, Sigurd Victor Stubbergaard


Annonce

Der er brug for kirkerne

I Helsingør Domkirke, Sct.Olai, havde Domprovst Steffen Ravn Jørgensen glæder sig til tre gudstjenester om eftermiddagen juleaftensdag:

- Netop i en mørk tid, hvor en epidemi kan gøre os frygtsomme, som rammer mange på livsnerven, lyder julebudskabet ”Frygt ikke, thi jer er i dag en frelser født”. Vi mennesker har brug for nærende og livgivende ord. I denne tid sander vi, at vi mennesker ikke blot lever af brød, men også har brug for ord, som giver tro og håb. Og julen er en sådan højtid, som løfter op over hverdagene for at give kræfter til de dage, som kommer.

I en udtalelse fra Provsteforeningen, præsteforeningen, landsforeningen af menighedsråd og bisperne blev kirkerne opfordret til ”at holde kirkerummene åbne for personlig andagt”. Det blev understreget, at en beslutning om at aflyse – eller alligevel holde en kortere andagt efter de nye retningslinjer – skulle træffes i enighed mellem præst og menighedsråd. Og da der i Sthens Kirke juleaften kl.14.00 samledes en lille gruppe kirkegængere, besluttede man at holde en juleandagt helt efter de udstukne retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

Borgerjournalister i Helsingør Dagblad

Denne artikel er skrevet af en borgerjournalist - det vil sige en borger, som stiller talent, viden, øjne og ører til rådighed og skriver artikler til dagbladet om ting, de oplever eller som optager dem.

Har du lyst til at blive borgerjournalist? Send os en mail på redaktionen@hdnet.dk for at høre mere.

Annonce

Musikken fyldte rummet

Organist Oddmund Opsjön glædede sig bagefter meget over, at det alligevel blev jul i Sthens Kirke:

- Det blev en fin oplevelse i kirken her i eftermiddag – og det ville godt nok have været trist helt uden juleandagt og julemusik på juleaften!

Og kirkesangeren Ulrik Schwartz jublede

- Selvfølgelig er jeg kommet og har sunget de fire planlagte julesalmer. Om ikke andet for min egen skyld. Jeg kan da ikke, ikke være i kirke juleaften. Så hvor heldig kan man være!

Organisten var oven i købet akkompagneret af den dansk-tjekkiske violinist Daniel Mortensen, der til daglig spiller i Aarhus Symfoniorkester, og som har spillet med Oddmund Opsjön siden han var 15 år. Så de satte stemningen fra starten med Buxtehudes ”In dulci jubilo”.

Annonce

Juleevangeliet lød ekstra stærkt

- Jamen, så blev det jo alligevel en andagt, udbrød sognepræsten, Karin Christiansen, glad, da organisten havde afsluttet med et prægtigt postludium.

Hun var vred over de utrolig sene og ikke helt klare udmeldinger, men rigtig glad over at kunne mærke den taknemmelighed der strømmede hende i møde fra kirkegængerne. Ordene var de gamle – ”Og det skete i de dage, at der udgik en befaling fra kejser Augustus”, men det var en meget mærkelig situation blot få timer før at være i tvivl om, hvorvidt vi overhovedet måtte holde andagt. Karin Christiansen havde lagt sin prædiken ud på kirkens hjemmeside, da sundhedsmyndighederne anbefalede, at en andagt helst kun måtte tage en halv time.

Søren Reinhardt Poulsen fra Snekkersten der også sidder i menighedsrådet og på sin Facebook-side havde opfordret folk til at benytte de åbne kirkedøre, var dybt forarget over at Menighedsrådsforeningen stod bag opfordringen til at aflyse julegudstjenesterne.

- Dette er vi nødt til at tage op, næste gang der er årsmøde – hvordan i alverden kan de gå med til det? sagde Søren Reinhardt Poulsen.

Men også han glædede sig over, at kirkerne i hele julen vil være åbne. I hvert fald på de tidspunkter hvor der skulle have været gudstjenester.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Helsingør For abonnenter

Maiken er blevet glad for hjemmekontoret: - Jeg er blevet en bedre mor og kone af at kunne arbejde hjemme

Annonce