Annonce
Erhverv

Oldgammelt fiskeri på dødens rand: Niels kan blive en af de sidste ålefiskere i Nordsjælland

Ålefiskeren Niels Frederiksen har levet af at fange ål i 43 år. Men yderligere restriktioner på ålefiskeriet kan betyde enden for hans fiskeri. Foto: Charlotte de la Fuente
Niels Frederiksen har levet af at fange ål i 43 år. Men nu kan den selvsamme fisk gøre en ende på hans liv som ålefisker.

ET SLIMET PROBLEM: De ligner lidt forvoksede myreturer.

Stablerne af tomme ruser spreder sig overalt i Niels Frederiksens værksted. De er for en stund sendt i hi, så de er klar, når han igen kan fange ål, når fiskeriloven igen tillader det den 1. marts.

Men det kan muligvis være sidste gang, fiskeren fra Sletten Havn får brug for dem.

Annonce

En beslutning i Europa Parlamentet kan betyde, at hans tid som ålefisker er slut. Den slimede slangelinende fisk har han levet af, siden han begyndte som erhvervsfisker for 43 år siden, og nu kan ålen ende med at tage fiskerlivet fra ham.

- Det betyder alt. For det er to tredjedele af min omsætning, og jeg kan ikke finde den omsætning nogle andre steder, siger Niels Frederiksen, der er en af de sidste erhvervsfiskere i Nordsjælland med licens til at fange ål. Og den eneste i avisens dækningsområde.

Det er min identitet, der vil ryge. Ålefiskeriet i Sletten Havn stopper med mig.

Niels Frederiksen, ålefisker i Sletten Havn.

Et liv med ål

Fiskeriet har fulgt ham lige siden, han kunne gå. Niels Frederiksen er ud af en fisker-familie. Hans farfar fangede ål, og det gjorde hans far også. Som 16-årig gik han ud af 10. klasse, og der var egentlig ikke så meget at rafle om.

Han skulle også være fisker. Ålefisker.

I styrehuset har Niels Frederiksen en seddel med teksten: "Vilje til fremgang." - Det er mit slogan, siger fiskeren. Foto: Charlotte de la Fuente

43 år senere har han helt fra bunden opbygget sin egen lille fiskeri-virksomhed, hvor han hovedsageligt med båden Flid sejler rundt i Øresund i jagten på ål, men også torsk, stenbidder, rødspætter og tunge for at få enderne til at mødes.

- Jeg er min egen lykkes smed, for jeg har virkelig arbejdet for at være der, hvor jeg er nu. Jeg elsker det, siger han.

Annonce

En pose blandede bolsjer

Ålene, der snor sig rundt i de danske vandløb, er også kendt under navnet europæisk ål. De sidste 25 år har fisken været tæt på udryddelse.

Fald på 95 procent

Ifølge Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) har der været et fald på omkring 95 procent i ålebestanden. Både ICES og IUCN (International Union for Conservation of Nature) har erklæret den europæiske ål for kritisk truet, selvom den i de seneste år har oplevet en svag fremgang.

ICES foreslår faktisk, at der i 2022 ikke skal fanges en eneste ål. Og det gælder al slags fiskeri.

Derfor blev Europas fiskeriministre i december enige om en ny kvoteaftale for blandt meget andet ålefiskeriet. Fødevareminister for Socialdemokratiet Rasmus Prehn betegnede aftalen som "en pose blandede bolsjer" med en "overvægt af syrlige drops."

Kvoteaftalen betyder nemlig, at ålefiskerne i en periode på tre måneder ikke længere må fiske i den periode, hvor der er størst vandring af ål fra de danske farvande.

Den tre måneder lange lukkeperiode får, ifølge formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, Søren Jacobsen, alvorlige konsekvenser for ålefangende erhvervsfiskere som Niels Frederiksen.

- Det er en lukning af ålefiskeriet. Ministeren var ikke engang kommet hjem fra forhandlingerne, før panikken blandt fiskerne begyndte at sprede sig. De var helt ude af den, det var som at se minkavlerne, der mistede deres levebrød. For det er tredje og fjerde generationsfiskeri, hvor det hele er bygget op om ål, siger formanden.

Annonce

Særlingen Niels

Niels Frederiksen er lidt af en særling.

Det ved han godt selv. Han går uroligt rundt blandt sine tomme ruser og kaster rundt med sine arme, når han taler.

- Jeg er lidt damp-agtig, siger han.

Lige nu ligger båden Flid i Sletten Havn. Alt udstyret er taget op, og fremtiden må vise, om han overhovedet for brug for alle sine åle-ruser igen. Foto: Charlotte de la Fuente

Det er også derfor, at han ikke kan lade være med at fikse sine ruser, selvom åle-sæsonen for længst er ovre.

Den slimede slange

Der findes mange forskellige slags ål. I Danmark er det den europæiske ål, der snor sig igennem vandløbene.

I dag er fisken stadig et stort mysterium. I modsætning til andre fisk kan ålen rent faktisk overleve på land, og i løbet at dens liv gennemgår ålen flere transforamtioner, inden den til sidst kan ende som hovedmenuen på frokostbordet. Først er den larve, så er den glasål, så er den gulål, så blankål for til sidst at blive gydeål og vende tilbage til sit udspring.

Den europæiske ål gyder i Sargassohavet og vandre til Europa, men når ålen når gydeåls-stadiet, vender den tilbage igen. Det tror forskerne i hvert fald. For man har aldrig fundet en eneste voksen ål i Sargassohavet, og der er ingen, der endnu har fundet ud af, hvorfor ålen tilbagelægger 6000 kilometer for at avle nye små ålelarver.

I værkstedet i Humlebæk har Niels Frederiksen ruser for 800.000 kroner og med lukkeperioden, kan han risikere, at de bliver værdiløse. Men for ålefiskeren er det ikke bare en stor investering, han mister.

- Det er min identitet, der vil ryge. Ålefiskeriet i Sletten Havn stopper med mig, siger han.

De sidste ålefiskere

Den 1. juli 2009 blev kraget om særlig tilladelse for ålefiskeri sat i værk. Siden da har Fiskeristyrelsen ikke udstedt ålelicenser.

Antal af ålebedrifter i Helsingør Kommune:

2009: 4

2010: 3

2011: 3

2012: 1

2013: 1

2014: 1

2015: 0

2016: 1

2017: 0

2018: 0

2019: 0

2020: 0

2021: 0

Niels Frederiksen er ikke den eneste, der lider af det. Ifølge Søren Jacobsen er det virkeligheden for alle ålefiskere. For ålefiskeriet kræver specifikt fiskeudstyr. Om det er kasteruser, som i Niels Frederiksens værksted, eller bundgarn.

- Med det udstyr de har, kan de ikke bare begynde at fiske efter noget andet, siger Søren Jacobsen.

Annonce

For nemt

Siden 2009 har ålefiskeriet været underlagt en genopretningsplan, fordi tilgangen af nye ål til Danmark er meget lille. Det har betydet, at fiskeriet er reduceret betragteligt. I 1934 nåede ålefiskeriet sit højdepunkt med 5171 tons fanget på et år mod 182 tons i 2020.

Niels Frederiksen føler selv, at han har gjort sit for at reducere sit fiskeri.

Børnene er altid med i båden. Foto: Charlotte de la Fuente
- Der var panik i de indre farvande, siger Niels Frederiksen om fiskernes reaktion, da fiskeriminister Rasmus Prehn (A) vendte hjem fra Bruxelles med en ændret lukkeperiode for ålefiskerne. Foto: Charlotte de la Fuente

Det er ikke fordi, at han ikke forstår, at myndighederne rykker i håndbremsen for fiskeriet. Men han har svært ved at forstå, at det kun er fiskerne, der bliver ramt.

- Det er for nemt, at man bare stopper erhvervsfiskerne, siger han og peger på, at det mange steder er vanskeligt for ålen at passere gennem vandløb, når de strømmer mod Europa, på grund af spærringer i form af opstemninger ved vandmøller, dambrug og kraftværker.

Hvad siger Danmarks Naturfredningsforening?

Danmarks Naturfredningsforening har i flere år råbt højt om at stoppe alt fiskeri af den europæiske ål.

- Vores opfordring, til den danske fiskeriminister, har været at totalfrede ålen og følge den videnskabelige rådgivning fra ICES, som anbefaler nul-fangst i både det kommercielt og rekreativt fiskeri i alle ålens leveområder, dermed også i ferskvand, siger Helle Øelund fra Helsingør-afdelingen af Danmarks Naturfredningsforening.

Annonce

Alting har en ende

Stort set hver gang Niels Frederiksen fortæller, hvad han laver, bliver fiskeren ni ud af 10 gange mødt af det samme spørgsmål.

- Kan du godt leve af det?

- Det trigger mig lidt, for det rammer mig på stoltheden, siger han.

Men det spørgsmål har fået en helt anden lyd nu. For nu kan det rent faktisk være, at han ikke kan leve af det.

Selvom Niels Frederiksen virker afklaret med situationen, og han nok løser sig ud af problemet, så er ålefiskere landet over i vildrede. Flere foreningsformænd har kaldt det enden på ålefiskeriet, og derfor mødes alle landets ålefiskere til et krisemøde i Korsør den 14. januar. De har et mål - red ålefiskeriet.

- Jeg har sparet lidt op, så jeg kan nok klare en vis periode uden at fange ål. Men alting har en ende, siger Niels Frederiksen blandt sine tomme ruser.

Det er en sjældenhed, at kasketten ikke er på Niels Frederiksens hoved, når han stiger ombord på Flid. Foto: Charlotte de la Fuente
Annonce
Erhverv For abonnenter

Populær specialbutik lukker: - Det er en virkelig svær beslutning

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Initiativrig entreprenør kastede håndklædet i ringen efter to år: Nu har han solgt perlen ved Øresunds kyst videre

Erhverv For abonnenter

Vender historisk underskud til millionplus: Kongrescenter fik så travlt, at direktøren selv måtte hjælpe med serveringen

Helsingør

Efter at have holdt ulovligt i mere end et halvt år: Så skete det endelig

Helsingør

Tårnhøje corona-tal: Smitten eksploderer i flere af kommunens sogne

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Helsingør

Varsel til el-kunder i Helsingør: Så meget skal du regne med, at din regning stiger

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Helsingør

Kundernes biler gik op i flammer: 'Det er dårligt for forretningen'

Debat For abonnenter

Helsingør Dagblad mener: Nu skal stadionkrisen løses

Helsingør

Kvindelig bilist påkørte væltet træ: Politi og brandvæsen måtte rykke ud

Annonce