Annonce
Helsingør

Oles livsværk om islamisk kunst

Ole Søndergaard har arbejdet hele livet på bogen om de blå kupler og sirlige udsmykninger. Foto: Torben Sørensen

Grafikeren Ole Søndergaard har fået udgivet et bogværk på over 300 sider med fine akvareller. Det er resultatet af flere års rejser til Silkevejens gamle byer i Uzbekistan, Iran og Tyrkiet.

Annonce

Helsingør: Et pragtværk af en bog er det blevet til. Tung at få mellem hænderne, indbydende at bladre i, uforglemmelig i sit udvalg af farvemættede billeder af bygninger og detaljer, som kun få kender, fordi de ligger meget langt fra alfarvej.

Ægteparret Ole Søndergaard og Pernille Nørgaard fra Helsingør har i flere år været på rejser til byer langs Silkevejen - århundreders handelsrute mellem Asien og Europa - for at nærstudere den overdådige arkitektoniske udsmykning af kakler og mosaikker i moskeer og offentlige bygninger fra det 10. til det 18. århundrede.

Annonce

De blå kupler

Disse studier præsenterer Ole Søndergaard nu i bogen "Drømmen om de blå kupler", der netop er udkommet på forlaget Trykværket. Værket - for det er et livsværk - bærer i ét og alt præg af 82-årige Ole Søndergaards både grafiske og kunstneriske håndelag.

Hans egne bløde akvarel-fortolkninger står i flot kontrast til bogens knivskarpe billeder - og til de mange skilte og skriftformer, som han også er kendt for.

Annonce

Et livslangt projekt

Inspirationen stammer helt tilbage fra 1960'erne, da Ole Søndergaard var på studietur med Kunstakademiet til Tyrkiet. Han blev fascineret af de mange turkisblå kupler og sindrige dekorationer, som går i ét med arkitekturen, og her begyndte en livslang fordybelse i islamisk kultur, arkitektur og udsmykning.

- Bogen har fokus på udsmykningen og går helt tæt på detaljerne, som på én gang er meget ens og findes i alle variationer. I islam må man jo ikke afbilde mennesker - det måtte jøderne og de kristen heller ikke i gamle dage, men de blev der siden lavet om på.

- Men det at Islam holdt fast, betød jo, at man måtte udvikle alle mulige andre motiver og mønstre. Mange er lavet af kakler, hvor dekorationen er brændt i lag på lag. Men de allerfineste er mosaikker, hvor hver farve er brændt for sig. Det giver en fantastisk glød og et forunderligt farvespil, forklarer Ole Søndergaard.

Annonce

Langt fra turismen

- Vi har været to gange i Uzbekistan, to gange i Iran og flere gange i Tyrkiet og set de mest overdådige bygningsværker, som kun er ukendte, fordi de ligger, hvor man normalt ikke kommer som turist. En god del af bogens billeder er fra et stort gravområde i Uzbekistan, som rummer noget af det fineste i verden, fortæller han.

- På min første studietur var vi i byen Bursa lidt syd for Istanbul - i dag en millionby, men dengang i 1960'erne var det en lille by, hvor man kørte med hestevogne, og herfra opstod hele det osmanniske rige. Siden var Pernille og jeg dernede på sølvbryllupsrejse med hele familien.

- Djengis Khan og mongolerne hærgede hele området, men de byggede også meget op. Og det var faktisk mongolerne, der sikrede, at Marco Polo og andre kunne rejse trygt gennem hele Asien.

Annonce

Grundig forberedelse

- Om det er farligt at rejse i de lande i dag? Nej-nej-nej. Det spørger alle om, men det sværeste er at få sikret sig visa i god tid, siger Ole Søndergaard.

- Vi sørger altid for grundig planlægning, og det er kun i Tyrkiet, at vi selv har lejet bil og kørt rundt. Ellers bestiller vi transport og hoteller gennem et rejsebureau, så vi bliver kørt rundt af en guide. Så er det virkelig nemt.

- Man mærker, at Uzbekistand har været under Sovjet i mange år, men til gengæld er det ikke så religiøst. Iranerne er nogle af de venligste mennesker, man kan forestille sig - og mange er højtuddannede, også kvinderne. Der er både røde læber og tørklæder helt omme i nakken, og de unge kvinder vil enormt gerne tale engelsk med os.

- Politi ser man næsten ikke. Men det er ikke alt, man kan tale med guiden om. Der er nogen, der holder øje, og man fornemmer megen indestængt vrede, tilføjer Ole Søndergaard.

Annonce

Anderledes hoteller

Hotellerne er en oplevelse for sig - hvis der overhovedet er nogen. På den sidste rejse til Iran oplevede ægteparret fra Helsingør eksempler på vild luksus - og det modsatte.

- Iranske hoteller ligger gerne under gadeniveau. Ét sted gik vi tre etager ned og blev installeret i et kolossalt rum med lysekroner, fine tæpper og syv senge til sultanen og hans koner. Et andet sted var der kun et vattæppe på det bare gulv i en bygning af ler. Vi hundefrøs, for vi havde ikke forestillet os at skulle sove i 8 graders varme. Men der var rigtigt badeværelse med klinker.

Annonce

Hjælpende hænder

Ole Søndergaard har tidligere udgivet et lille hæfte med skitser fra en af de mange rejser. Den forekommer ydmyg ved siden af det pragtværk, han nu lægger på borget.

- Pernille og jeg begyndte at lave bogen sammen, men vi fandt hurtigt ud af, at vi ville noget forskelligt. Så det endte med, at jeg har lavet resten selv - med hjælp fra Lennert Carlsen på min tegnestue og fra Line Danner, der har redigeret de korte tekster. Det med at skrive er slet ikke mit felt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Her vaskes den livsfarlige røg væk: - Vi skal have udryddet cancer hos brandfolk

Annonce