Annonce
Helsingør

Opfordring til Helsingør-politikere: Tag til Gentofte og bliv klogere

Helsingør Kommune har i tidens løb afholdt mange borgermøder, her et foto fra et om det nye stadion på Gl. Hellebækvej. Foto: Lars Johannessen.
Det kniber alvorligt med kommunens borgerinddragelse, mener fem lokale ildsjæle, som er skuffede over ny politik.

HELSINGØR: Når Helsingørs byrådspolitikere laver politik, bliver der lagt stor vægt på at inddrage borgerne, men kun på papiret. I virkeligheden kniber det alvorligt med borgerinddragelsen, fastslår fem ildsjæle fra Helsingør - Jørgen Busch fra Lokaldemokraterne, Anders Wilsbech fra SF, Jens Kirkegaard fra Dansk Folkeparti, Søren Rasmussen fra Enhedslisten samt Carsten Rygaard.

Kvintetten har meget forskellige politiske ståsteder. De er dog fælles om to ting. De har alle siddet med i et særudvalg nedsat af Helsingør Byråd for at udvikle nye måder at arbejde med lokal borgerinddragelse på. Og de er alle skuffede over, at Helsingør Kommune ikke inddrager borgerne mere og bedre.

- Det overordnede problem er, at selv om byrådet vedtog en politik for borgerinddragelse i slutningen af sidste år, så har det ikke synligt båret frugt i forhold til en øget borgerinddragelse. Borgerinddragelse er det nye hit i kommunalpolitik, mange kommuner har implementeret måder at gøre det på, og der ligger modeller og erfaringer fra andre kommuner, som Helsingør kan nyde godt af og lade sig inspirere af, siger de fem og fortsætter:

Annonce

- Bedømt ud fra resultaterne af en borgerinddragelsesanalyse, vi har lavet, så ser det bare ikke ud til, at byrådet for alvor har lyst til at gå den vej på nuværende tidspunkt.

Fire af de fem ildsjæle - Jens Kirkegaard, Søren Rasmussen, Jørgen Busch og Carsten Rygaard.

Et vidt begreb

Busch, Wilsbech, Kirkegaard, Rasmussen og Rygaard har på eget initiativ gennemgået de forskellige dagsordener i Helsingør Byråd og de otte faste, politiske udvalg i perioden fra januar til slutningen af maj i år for at tjekke, hvordan det gik med borgerinddragelsen i sager, hvor det kunne være relevant. Resultatet er nedslående, mener de.

Muligheden for borgerinddragelse blev ofte nævnt i sagerne. Men kun i 15 procent af dem bliver den rent faktisk besluttet, har de fem regnet ud.

- Borgerinddragelsen står der bare som en skabelon i sagerne. Og når den så endelig bliver besluttet, er det et vidt begreb. I beslutningen bliver borgerinddragelsen meget ofte ikke gjort særlig konkret eller struktureret. Og de metoder, som ligger i borgerinddragelsespolitikken, bliver aldrig nævnt, siger Rygaard, Rasmussen, Kirkegaard, Wilsbech og Busch.

Det overordnede formål med politikken for borgerinddragelse

Det overordnede formål med en politik for borgerinddragelse har Helsingør Kommune og byrådet formuleret på denne måde:

  • At vi sammen med borgerne udvikler bedre løsninger og tager bedre beslutninger, som er relevante for den enkelte borger, grupper af borgere eller for kommunen som helhed.
  • At vi har en løbende dialog mellem borgere, politikere og kommunens medarbejdere.
  • At vi styrker sammenhængen mellem og forståelsen for borgernes ønsker og behov samt de politiske og administrative beslutninger.
  • At vi styrker det repræsentative demokrati, og motiverer borgerne til at deltage og bidrage aktivt.
Annonce

Politikere med holdninger

Meldingen fra gruppen er, at sagerne i de politiske udvalg bliver mere og mere komplicerede. Derfor overlader politikerne mere og mere til embedsmænd og administrationen, mener de fem.

- Vi mangler politikere med holdninger. Borgerinddragelsen skal være spydspidsen mellem politikerne og forvaltningen, som tvinger politikerne til at høre den sunde fornuft oplevet af engagerede borgere, siger de.

Men vi går jo til valg hvert fjerde år og sætter kryds ved de politikere, som vi gerne vil have til at styre kommunen. Hvorfor skal borgerne så høres hele tiden, spørger Helsingør Dagblad.

- Vi synes, at fire år er for lang tid. Der kan opstå sager undervejs, der ikke var en del af valget. Og konstitueringen efter et valg gør tit, at der bliver lavet hellige og uhellige alliancer, hvor partierne binder hinanden politisk, så de holdninger, man gik til valg på, ikke kan fremføres samme kraft og energi længere, forklarer Rygaard, Rasmussen, Kirkegaard, Wilsbech og Busch.


Borgerinddragelsen står der bare som en skabelon i sagerne


Annonce

Gentofte kan borgerinddrage

Kvintetten opfordrer politikerne i Helsingør Byråd til at hoppe på Kystbanen og stå af igen i Klampenborg i Gentofte Kommune. Her kan helsingoranerne blive klogere på, hvordan kommunen bruger borgerinddrager.

- Det er landets mest avancerede kommune i forhold til borgerinddragelse. Det er borgerinddragelse, der vil noget. I Helsingør er der nogle få gode eksempler, blandt andet borgerinddragelsen om Langebroprojektet, siger de fem.

De gode ideer fra Gentofte

I Gentofte findes byrådet og en række faste politiske udvalg, ligesom i Helsingør. Gentofte Kommune arbejder også med en række midlertidige såkaldte opgave-udvalg.

Opgaveudvalgene består af politikere og foreninger, borgere, eksperter. De har som formål "at styrke  samarbejdet mellem lokalpolitikere og borgere og sikre optimale vilkår for innovativ og ressourceeffektiv udvikling i Gentofte Kommune", som det forklares på kommunens hjemmeside.

Samme sted står der, at "Gentofte Kommune har gode erfaringer med borgerinddragelse, og lokalpolitikerne ønsker derfor sammen med borgere, foreninger, eksperter og andre samarbejdspartnere at udvikle politikker og strategier sammen i en række midlertidige opgaveudvalg. Opgaveudvalg går tæt på borgerne. Lokalpolitikerne bruger mindre tid i de traditionelle faste udvalg og udvikler i stedet politikker i en række opgaveudvalg, som kommunalbestyrelsen løbende nedsætter omkring udvalgte emner."

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce