Annonce
Helsingør

Opgør i byrådet om kæmpe regning: Hvem skal betale for, at storme ikke æder nordkysten?

Det kan gå hårdt ud over nordkysten, når stormene rammer som her ved Langebro i Ålsgårde.Foto: Lars Johannessen.
Uenigheden går på, om folk i villaer i 1. række til Øresund også skal til lommerne, eller om det kun er kommunens ansvar.

HELSINGØR: Når stormene rammer Helsingør, går det hårdt ud over nordkysten på strækningen fra Hornbæk til Helsingør, som kommunen derfor vil sikre. En voldsom storm har dog rejst sig blandt de lokale politikere om hvem, der skal betale udgiften.

Er det Helsingør Kommune selv, der skal tage hele regningen på cirka 50 millioner kroner? Eller skal private grundejere på strækningen også til lommerne for at betale en del af udgiften til projektet, der hedder Nordkystens Fremtid? Det spørgsmål kan partierne i Helsingør Byråd slet ikke blive enige om.

- Det er et spørgsmål om principper. Når vi ellers laver klimasikringsprojekter, for eksempel nede i Helsingør city, så beder vi ikke beboerne på stedet om at betale til det. Nordkystens Fremtid kommer fællesskabet til gode. Staten burde betale, men vil det ikke. Så må kommunen træde til, og det er værd at huske, at folk, der bor på nordkysten, ikke nødvendigvis tror på projektet, og allerede betaler for deres egen kystsikring, siger den konservative borgmester Benedikte Kiær.

Annonce

Vil koste 50 millioner kroner

Det er 7,7 kilometer kyststrækning, som skal klimasikres fra Helsingør til Hornbæk ved Nordkystens Fremtid-projektet. Det vil koste cirka 50 millioner kroner.

Også grundejerne

De Konservative går med Dansk Folkeparti og Venstre ind for, at kommunen betaler hele opstartsregningen for projektet, som med sandfodring vil forhindre storme i at ødelægge de lokale kyster. Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet mener til gengæld, at de private grundejere på nordkysten skal være med til at betale en del af de 50 millioner kroner, når nu staten ikke tager det ansvar.

- Kommunen skal naturligvis betale for den del af nordkysten, den ejer, og for den herlighedsværdi, der ligger i, at alle borgere efter sandfordringen vil kunne bevæge sig langs kysten i højere grad end før. Men i Socialdemokratiet kan vi ikke leve med, at kommunen skal betale det hele. Grundejerne skal også betale, siger Claus Christoffersen fra Socialdemokratiet.


De bliver også allerede flået i ejendomsskat

Borgmester Benedikte Kiær, De Konservative


Annonce

I 1. række

Christoffersen erkender, at borgerne ikke nødvendigvis skal betale en del af alle klimasikrings-projekter. Men i forhold til Nordkystens Fremtid giver det mening, vurderer han.

- Forskellen er jo, at grundejerne får en værdiforøgelse på grund af kystsikringen. Vi må finde en balance, men når man bor i 1. række, så skal man naturligvis være med til at betale, siger han.

Benedikte Kiær minder i den forbindelse om, at Nordre Strandvej-beboerne allerede betaler mange penge for den fornøjelse - blandt over skatten.

- Folk glemmer, at grundejerne ved kysten i forvejen selv betaler for den hårde kystsikring, bølgebrydere og så videre. De bliver også flået i ejendomsskat, så de bidrager i den grad til samfundet, siger den konservative borgmester.

Annonce

Den afgørende stemme

Mandatmæssigt står det uafgjort i denne sag mellem rød og blå blok i byrådet. Nu er det op til den radikale Christian Holm Donatzky at vælge side, hvilket ikke er sket endnu.

- Det handler om almenvellet, fordi klimaforandringer er ikke kun noget, der rammer folk på Nordre Strandvej. Samtidigt er det indiskutabelt, at dem, der bor i 1. række, får færre udgifter til at kystsikre deres ejendom, så det er rimeligt, at de betaler et lille bidrag, siger han.

Umiddelbart hælder Holm Donatzky derfor til, at kommunen betaler 87 procent af udgiften, og så må grundejerne tage resten. I øvrigt mener han, at der er gået valgkamp i sagen, og at De Konservative og Socialdemokratiet bør kunne finde til enighed.

Annonce
Espergærde For abonnenter

Efter voldsomt overfald på elev i Espergærde: Sådan vil skolen håndtere sagen

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Medaljer til to stærke kvinder: Birgit og Lillian fik flot hæder

Espergærde For abonnenter

Espergensere vil undgå kloak-bøvl: - Bør ikke være den enkelte borger, der skal stå for det

Helsingør

Nu er politiet inddraget i sag om vold på Tibberupskolen

Navne For abonnenter

Lægerne kunne ikke stille noget op: Ole brugte den sidste tid på at skrive "dagbog" om sit liv til børnebørnene

Helsingør

Så du den også? - Mystisk 'kampvogn' spottet ved lokal skole

Espergærde For abonnenter

Bilister holder på cykelstien og parkerer ulovligt i sidegader: Nu kommer skole med opråb til forældre

Navne For abonnenter

Mindeord: Farvel til en helt særlig jazzmusiker

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Navne For abonnenter

De fleste har dette mirakel i køkkenet: Far og datter har brugt et år ved komfuret

Debat For abonnenter

Ulovlig moske: Muslimer svigter ved ikke at deltage i samtalen

Navne

Præsten er for længst steget ned fra piedestalen: - Det vigtigste er at være vedkommende for de unge

Annonce