Annonce
Kultur

Påske uden verdens bedste tremastede skonnert : Helsingør må vente på sin zar

Helsingør må vente lidt længere på Danmarks smukkeste skonnert. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Skonnerten Zar skulle være ankommet til Kulturhavnen i påsken, men festen må udsættes på grund af corona og uforudset vedligeholdelsesarbejde.

Det skulle have været den helt stor oplevelse: Det er lykkedes for Helsingør, at få verdens bedst bevarede tremastede skonnert hjem til Kulturhavnen. Zar skulle være vendt hjem i påsken - den 4. april - til vinkende dannebrog, sømandsorkester, fest, borgmester, byråd og glade helsingoranere på kajen i kulturhavnen.

Men frostvejret i marts forsinkede skibets klargøring, hvorfor Zar først anløber Helsingør den 15. april. Et velkomstarrangement på dette tidspunkt er imidlertid ikke muligt pga. det udendørs forsamlingsforbud, hvor aktuelt kun 10 personer må mødes.

Annonce

Velkomst må vente

En dato for velkomstarrangementet for Zar på kajen i Kulturhavnen kan derfor ikke udmeldes på nuværende tidspunkt, idet man afventer regeringens udspil den 15. april om en gradvis lempelse af det udendørs forsamlingsforbud.

- Vi ser frem til, at lempelsen bliver så omfattende, at et velkomstarrangement forhåbentlig kan afholdes den 1. weekend i maj – men alt afhænger af, om det bliver muligt for Zars folkeaktionærer og sponsorer samt interessere borgere og politikere at møde ”talstærkt” op, siger Carsten Rygaard, en af de bærende kræfter i Initiativgruppen - et dusin frivillige som har arbejdet intenst på at skaffe de 5 mio. kroner, som Zar har kostet.

Borgmester Benedikte Kiær er meget glad for, at Zar nu får hjemstavn i Helsingør og har til Dagbladet udtalt, at ”det bliver en festdag på havnen, når Zar kommer”. Borgmesteren vil meget gerne deltage sammen med Henrik Frederiksen og alle de frivillige, men selve tidspunktet for fejringen må altså vente lidt endnu.

Sådan køber du en aktie i zar

  • En folkeaktie koster 500 kroner.
  • Beløbet skal indbetales til ”Foreningen Skonnerten ZARs” bankkonto hos Spar Nord i Helsingør:
  • Reg.nr.: 9056 – Kontonr.: 1580 229 863.
  • I kommentarfeltet bedes du skrive dit fulde navn.
  • Hvis du er i tvivl om, hvor mange folkeaktier, du har skrevet dig op til eller ønsker at støtte projektet med flere folkeaktier, så er du velkommen til at kontakteskoleskibet@outlook.dk .
  • Mere info på Zars hjemmeside: www. skoleskibet-zar.dk

Zar har været i vinterhi på Ring Andersens skibsværft i Svendborg, hvor skonnerten er gået efter i sømmene. Eftersynet og vedligeholdelsesarbejderne er nu gennemført, så Zar aktuelt har fået den årlige godkendelse af Skibstilsynet og er derfor klar til forårets og sommerens sejladser med folkeaktionærer, Helsingørs borgere i øvrigt samt turister fra ind- og udland. Og alle reparationsudgifterne er meget rundhåndet afholdt af Henrik Frederiksen, som også har tilbudt at afholde Zars løbende driftsudgifter frem til den 1. juni 2021.

Annonce

Folkeaktien er tæt på mål

Status for de tre nøgletal er den 18. marts 2021 er, at man er nået op på 1.201 folkeaktionærer, der har givet tilsagn om køb af 2.232 aktier. Det  svarer til et beløb på kr. 1.116.000. De lokale firmasponsorater er på i alt kr. 310.000, og foreløbige fondstilsagn er nu oppe på kr. 1.200.000. Det vil sige i alt 2,6 mio. kr.

- Den 18. marts 2021 – i løbet af den første uge, hvor folkeaktionærerne blev bedt om at betale for deres aktietilsagn – blev der indbetalt 557.610 kr. på Zars bankkonto i Spar Nord. En ny opgørelse den 25. marts 2021 viste, at folkeaktionærerne nu havde indbetalt 889.500 kr. - hvilket er ca. 80 % af de afgivne aktietilsagn, fortæller Carsten Rygaard.

Og det er fortsat muligt for nye interesserede at tegne Zar folkeaktier á 500 kr.via  hjemmesiden www. skoleskibet-zar.dk.

Gør man det, kan man ud over at støtte den gode sag være så heldig, at vinde en sejltur til Norge.

DFDS donerede allerede i sommeren 2020 et gavebrev med en rejse for 2 personer i udendørs kahyt samt bil til fra København til Oslo tur/retur. En vinder vil blive udtrukket blandt folkeaktionærerne og uddelt i forbindelse med velkomstarrangementet. Først skal Initiativgruppen dog have afklaret med DFDS, hvornår Oslobåden igen forventes at være i normal drift med passager pga. corona-restriktionerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Overlæge med speciale i overvægtige børn: Det ligger dybt i os, at når vi er kede af det, så propper vi noget i munden

Annonce