Annonce
Helsingør

Pædagoger vil testes systematisk for corona: - Man ved jo ikke, om man er rask smittebærer

Pædagoger skal i højere grad have mulighed for blive testet for coronavirus, lyder det fra pædagogernes fællestillidsrepræsentant i Helsingør. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen vil holde daginstitutionerne åbne. Men hvis det skal foregå på sikker vis, så er der behov for flere og mere systematiske tests af personalet, lyder det fra pædagoger på Helsingør Kommunes daginstitutioner.

CORONA: Pædagoger i kommunens daginstitutioner skal testes oftere og mere systematisk for coronavirus. Sådan lyder opfordringen fra den lokale afdeling af pædagogernes fagforening, BUPL, i Helsingør.

- Man gør det jo på plejehjemmene, så hvorfor ikke os, spørger Vibeke Stær Juul, der er fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i BUPL Helsingør.

Vibeke Stær Juul har talt med tillidsrepræsentanter i en række daginstitutioner i kommunen. Flere steder ved personalet ikke, hvor mange de er på arbejde, når de møder ind, fordi store dele af personalegruppen i perioder er fraværende på grund af symptomer, covid-19 eller ventetid på at få en test eller svar på en test. Det skaber et mentalt pres på pædagogerne, at de konstant er underbemandede.

- Og nu har det varet i ti måneder. Vi er slidte. Vi har været i undtagelsestilstand længe, forklarer fællestillidsrepræsentanten.

Annonce

Daginstitutioner fortsat åbne

Statsminister Mette Frederiksen slog på et pressemøde tirsdag fast, at daginstitutioner - til trods for, at corona-beredskabet nu er på sit højeste niveau - fortsat skal holde åbent.

- Hvad angår daginstitutionerne, så er det stadig sundhedsmyndighedernes vurdering, at det er forsvarligt at holde dem åbne, sagde Mette Frederiksen, der også nævnte, at der "ganske enkelt vil være medarbejdere, som vi ikke kan undvære, som ikke kan få passet deres børn", hvis ikke daginstitutionerne fortsat er åbne. I sin tale nævnte hun samtidig, at pædagogerne skal have bedre mulighed for at blive testet for corona.

- Der skal udvikles modeller, også for test af personale i eksempelvis daginstitutioner, sagde statsministeren.

Pædagogerne i kommunen bærer kun i sjældne tilfælde visir på arbejde, og der er i øjeblikket ingen systematiske tests af pædagoger. Derfor er statsministerens planer om flere tests det eneste rigtige at gøre, mener Vibeke Stær Juul. Hun ønsker, at det pædagogiske personale bliver testet lige så systematisk som plejepersonale på plejehjem, der flere steder bliver testet hver anden uge for at reducere smitte.

Annonce

Frygter alvorlig sygdom

- Vi har brug for, at vi bliver testet mere og meget hurtigere, siger fællestillidsrepræsentanten.


Vi har brug for, at vi bliver testet meget mere og meget hurtigere

BUPL's fællestillidsrepræsentant i Helsingør, Vibeke Stær Juul


Hun understreger, at pædagoger hver dag går på arbejde og "holder fanen højt", men derfor har de også et behov for at blive anerkendt som frontpersonale i pandemien.

- En af mine tillidsrepræsentanter sagde til mig, at hvis vi er så vigtige for samfundet, hvorfor får vi så ingen vaccine, og hvorfor skal vi vente så længe på at få en test, siger Vibeke Stær Juul.

- Vi tager os sammen og går på arbejde - fordi vi skal. Men for nogen af vores medlemmer er det jo en kæmpe stressfaktor at gå på arbejde. Der er ingen, der siger det direkte, men pædagogerne er udsatte i deres daglige arbejde. Den utryghed, der er forbundet med det, skaber frustration og i værste fald frygt for at blive syg, hospitalsindlagt, afhængig af en respirator og i værste fald dø, siger fællestillidsrepræsentanten.

Én af de daginstitutioner, som har oplevet udbrud af coronavirus, er Børnehuset Troldehøj - en integreret institution med omkring 120 børn i Helsingør. I november måned måtte institutionen lukke i tre dage, fordi smitten spredte sig i personalegruppen.

- Vi kunne ikke finde ud af, hvor smitten kom fra. Den spredte sig lynhurtigt. Det var møgubehageligt, da var det virkelig ikke rart at gå på arbejde. Man tænkte, er jeg den næste, siger tillidsrepræsentant Tina Thrane fra Børnehuset Troldehøj i Helsingør.

I forbindelse med udbruddet, hvor to kollegaer blev så syge med corona, at det tog over en måned for dem at komme sig, havde andre kollegaer ingen symptomer - men positive testsvar.

- Tre af dem var raske smittebærere. Man ved det ikke. Det er jo det, der er så skræmmende, siger Tina Thrane.

Hun mener, at tests spiller en central rolle, hvis udbrud som det, de havde i Børnehuset Troldehøj, skal forebygges andre steder.

- Hvis vi alle jævnligt blev testet, ville vi hurtigt kunne opspore et eventuelt udbrud, siger hun.

Det ønske deler leder af Troldehøj, Vibeke Pedersen:

- Jeg er absolut enig i, at der er behov for regelmæssige tests af pædagogerne, siger hun og fortsætter:

- Jeg kan mærke, at pædagogerne er bekymrede, måske særligt fordi det kom tæt på, da et par af kollegaerne blev smittet, men jeg synes, det er en rigtig god gruppe og tillidsrepræsentant, som knokler på, når det gælder. De er ved godt mod og vi gør, hvad vi kan.

Annonce

Angst for at tage smitte med hjem

Pædagog Tina Thrane oplever, at hendes kollegaer kun ser få mennesker og generelt er meget påpasselige. Men på arbejdet føler mange sig udsat og angste for at blive smittede med corona.

- Men børnene skal ikke mærke nogen forskel. For når man er på arbejde, så er man på arbejde. Men den største bekymring er, om vi tager smitte med hjem. For nogen har nogen derhjemme, der helst ikke skal smittes. Det er det, vi er mest angste for, siger hun.

Hun føler, at ledelsen i daginstitutionen gør alt, hvad de kan. Og også forældrene, oplever hun, holder børnene hjemme, hvis de kan, som også borgmester Benedikte Kiær (C) har opfordret til. Men hun er sikker på, at det vil gøre en forskel for hendes kollegaer, hvis de nemmere havde adgang til tests.

-  SOSU-assistenterne på plejehjemmene bliver testet jævnligt. Det burde vi jo også, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Opsigelserne står i kø

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Debat

Derfor gik chefredaktøren på bar i går

Annonce