Annonce
Nordsjælland

Pas på! Højsæson for hjortepåkørsler starter nu

Det er højsæson for at påkøre hjorte i oktober, november og december. Foto: Lars Johannessen
Sidste år blev næsten 520 hjorte påkørt i Helsingør og omkringliggende kommuner. Opfordringen lyder derfor: sænk farten og være opmærksom, når du kører bil.
Annonce

TRAFIK: Fra begyndelsen af oktober stiger antallet af henvendelser om påkørte hjorte markant hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. I 2019 modtog vagtcentralen 518 henvendelser om påkørte hjorte i Helsingør, Gribskov, Hillerød og Fredensborg kommuner, hvoraf en tredjedel fandt sted i oktober, november og december.

Den kraftige stigning på denne tid af året skyldes, at dagene nu bliver kortere og mørkere.


Danskerne har brug for mere viden om ulykkerne for at kunne undgå dem

Michael Carlsen, biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse


- Om efteråret er der mange flere hjorte, der kommer galt afsted i trafikken. Vi kan ikke ændre på hjortenes adfærd, men til gengæld kan vi prøve at guide bilisterne til at undgå mange ulykker. Hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter, ville det føre til færre uheld, siger Michael Carlsen, biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse, og forsætter:

- Det gælder selvsagt de steder, hvor der skiltes for dyrevildt, men også generelt omkring skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen. Især i de mørke timer eller omkring skumring og dæmring.

Michael Carlsen anbefaler, at man som bilist er ekstra påpasselig, når man kører bil de kommende måneder. Hjortene er mest aktive fra solnedgang til solopgang, og det betyder, at det er i dette tidsrum, at flest hjorte krydser vejene. Derfor skal man holde ekstra øje med hjorte i trafikken i dette tidsrum.

Sidste år var der rekord i antal af hjortepåkørsler.

- Danskerne har brug for mere viden om ulykkerne for at kunne undgå dem, siger Michael Carlsen.

Undgå hjortepåkørsler

  • Sæt farten ned, når du i tusmørke, om natten og i dæmringen kører gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.
  • Hold øje med lysende øjne i rabatten og sænk farten helt, hvis du ser dem.
  • Husk at hjorteskilte advarer om øget risiko for hjorte i området.
  • Vær opmærksom - en hjort kommer sjældent alene. Ser du én hoppe over vejen, så tro ikke, at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.

Når uheldet er ude

  • Ring 1812 hvis dyret er såret - også selvom dyret er løbet væk.
  • Bliv på stedet - hvis 1812 ved, hvor ulykken er sket, kan de hurtigere sende hjælp.
  • Hold afstand, så dyret ikke stresses.
  • Ring til Falck, hvis dyret er dødt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: Er Gud fra Færøerne?

Annonce