Annonce
Danmark

Patienter vil droppe fysiske besøg hos lægen efter coronakrisen

Coronakrisen har banet vejen for digitale løsninger i sundhedsvæsenet, og ifølge læger, patienter og regioner er de digitale løsninger kommet for at blive.
Mere end hver anden dansker vil have mere digital kontakt med sundhedsvæsenet, viser ny undersøgelse. Derfor bør man holde fast i mange af de digitale løsninger, som er taget i brug under coronakrisen, mener Danske Patienter og regionerne. Men vi skal huske at passe på patientsikkerheden, advarer læger.
Sundhed: En stor del af danskerne vil erstatte fysiske lægebesøg med konsultationer over eksempelvis video eller telefonen - også efter coronakrisen. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for organisationen Danske Patienter. 55 procent af de 1460 repræsentativt udvalgte danskere, der medvirker i undersøgelsen, svarer, at de i højere grad ønsker at kontakten med sundhedsvæsenet sker via video, chat eller telefon.
Undersøgelsen kommer i kølvandet på, at coronakrisen har sat skub i danskernes digitale kontakt med sundhedsvæsenet. For at mindske risikoen for smitte er en lang række besøg i sundhedsvæsenet blevet erstattet med telefon- eller videokonsultationer, og alene hos de praktiserende læger er mere end 70.000 konsultationer klaret over video siden 24. marts. Den udvikling må hellere end gerne fortsætte, mener Danske Patienter.
- Folk vil gerne leve så normalt som muligt, uanset at man har en eller flere sygdomme inde på livet. Det kan være en belastning at skulle frem og tilbage til kontrol og undersøgelser på hospitalet og tage fri for arbejde for at tage til praktiserende læger, siger organisationens direktør, Morten Freil.
Annonce

Frygter tilbageslag

Godt hver fjerde voksne dansker har ifølge undersøgelsen inden for de seneste seks måneder mindst en gang haft digital kontakt med sundhedsvæsenet, og tre ud af fire af dem mener, at fordelene overskygger ulemperne. Nu frygter Danske Patienter, at den digitale udvikling får et tilbageslag.
- Vi er bange for, at det momentum, der er skabt nu og de gode erfaringer, man har fået under coronakrisen, bliver rullet tilbage, fordi der i nogle fagkredse er modstand mod at gøre det digitalt, siger Morten Freil.
Også Danske Regioner og de praktiserende lægers organisation, PLO, har tidligere i avisen Danmark erklæret sig klar til i højere grad at benytte videokonsultationer, når coronakrisen er ovre.
Til gengæld har formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, hejst det gule flag og påpeget, at der endnu ikke er forskning, som viser konsekvenserne ved at lade fysiske besøg hos lægen blive erstattet af videomøder. Derfor er der risiko for, at man ved brugen af video overser alvorlig sygdom, mener han.
- Du kan ikke fornemme, hvordan patienten har det. Du bruger alle dine sanser som læge. Det er tusind små signaler, som patienten sender undervejs i konsultationen, og ting du lægger mærke til i det fysiske møde. Videokonsultationen lægger op til fokuseret samtale på ét fokuseret problem. Det bliver vanskeligere at opdage ting, der dukker op, fordi du ikke har mennesket ved siden af, sagde han i april til avisen Danmark.
Annonce

Skal være forsigtige

Næstformand for de praktiserende lægers organisation, Mireille Lacroix, anerkender, at der mangler forskning, der kan bakke op om videokonsultationerne, og at man under normale omstændigheder ville være mere bekymret for at tage de forholdsvis uprøvede videokonsultationer i brug. Alligevel vil det blive nemmere at erstatte det fysiske møde med en telefonsamtale eller videokonsultation, efter coronakrisen har givet lægerne erfaring med det nye værktøj, og det bør heller ikke true patientsikkerheden, mener hun.
- Men vi bliver nødt til at anlægge et forsigtighedsprincip. Under coronaen var forsigtighedsprincippet at undgå smitten. Nu vil forsigtighedsprincippet være at undgå fejldiagnoser.
Det samme mener Christina Frøslev-Friis, formand for Lægeforeningens it- og digitaliseringsudvalg. Hun mener, at man skal være påpasselig med at udrede patienter gennem video på grund af den manglende viden om konsekvenserne for patientsikkerheden.
- Vi har fået væsentlig mere digital kontakt, og det skal vi holde fast i. Men vi skal også holde fast i, at det er etableret over en kort periode, så er der uhensigtsmæssigheder, så er vi nødt til at taget det meget, meget alvorligt og rulle det tilbage igen, siger hun.
Annonce

Vil fortsætte udvikling

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), er ikke nervøs for patientsikkerheden. Hun håber ligesom Danske Patienter, at coronakrisen for alvor har fået sat skub i digitaliseringen i sundhedsvæsenet.
- Jeg kan forsikre om, at det ikke er vores hensigt at sætte en stopklods i noget. Vi betragter udviklingen under coronaen som et rygstød, der kan bruges til at fastholde det momentum, der er skabt, siger hun.
Frygter du ikke, at man risikerer at overse alvorlige sygdomme ved at bruge eksempelvis video frem for fysisk fremmøde?
- Nej, jeg tror faktisk man kan have en rigtig god dialog på video, og har man ting, man er i tvivl om, kan man sige, at patienterne fortsat skal komme ind i konsultationen.
- Men jeg er enig i, at man hellere bør tage en fysisk konsultation for meget end én for lidt, hvis der er noget, man er i tvivl om, siger hun.
Formand i Danske Regioner, Stephanie Lose (V), er klar til at lade flere danskere erstatte besøg hos de praktiserende læger og sygehuse med eksempelvis videomøder.
Morten Freil fra Danske Patienter mener ikke, at manglende forskning bør bremse de digitale konsultationer. Han påpeger, at det bør erstatte en række udvalgte besøg hos lægen som eksempelvis opfølgende samtaler eller rutinemæssige kontroller, hvor det af lægen ikke vurderes, at et digitalt lægebesøg svækker kvaliteten. Samtidig understreger han, at det ikke bør være et krav at tilbyde eller tage imod eksempelvis video frem for et fysisk møde.
- Det vil være urimeligt at udskyde oplagte fremskridt i sundhedsvæsenet på baggrund af at samle viden de næste mange år, siger han.

Derfor vil patienter have mere digital kontakt

  1. Danske Patienter mener, at videokonsultationer vil få flere til at kontakte sundhedsvæsenet, da det vil være mere fleksibelt og lettere tilgængeligt.
  2. Især kronisk og langvarigt syge bruger mange kræfter på at møde fysisk op i sundhedsvæsenet, og en del af konsultationerne kunne være digitale, mener Danske Patienter. Organisationens direktør, Morten Freil, understreger, at man kun skal lave eksempelvis videokonsultationer, når det giver mening. Han tror, at regionerne og lægerne i samarbejde med patient- og pårørendeforeninger kan fastlægge retningslinjer som sikrer, at man undgår, at man kommer til at overse alvorlige sygdomme.
  3. Danske Patienters undersøgelse viser, at en stor del af danskeren gerne vil have digital kontakt til sundhedsvæsenet. 55 procent er interesseret i at kontakten med sundhedsvæsenet i højere grad sker digitalt. Og tre ud af fire, som har erfaring med digital kontakt med sundhedsvæsenet, mener, at fordelene er så store, at sundhedsvæsenet bør give bedre mulighed for det.
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Efter hård kritik af kommunen for langsommelighed: To måneder efter har selvmordstruede Marcus stadig ikke fået svar

Helsingør For abonnenter

Plejehjem glemte at følge op på kræftundersøgelse: - Der er ingen undskyldninger

Helsingør

Debat: Der skal strammes op, og det haster

Helsingør

U-vending gik galt: To biler kørte sammen på Kongevejen

Debat

Ugens kandidat: Når drømme bliver til virkelighed

Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Podcasts

Så er der premiere!

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Første private lejer til nyt sundhedshus er på plads: - Vi vil gerne sætte endnu en nål på landkortet i Helsingør

Danmark

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Debat

Hvilken gave vi gerne vil give Helsingør i købstadsjubilæum?

Helsingør For abonnenter

Chokpris: Danmarks dyreste sommerhus ligger i Hornbæk

Helsingør

Morten trækker det længstre strå i langvarig kamp mod kommunen: - Vi har lært af vores fejl

Annonce