Annonce
Helsingør

Benedikte Kier haler ind på sine forhængere: Per og Peder var bykonger

Per Tærsbøl var borgmester i fire perioder. Foto: Lars Johannessen.


VALG: Hvis det bliver til et genvalg af Benedikte Kiær ved 2021-kommunalvalget, så vil den konservative politiker gå i gang med sin tredje periode på posten og nærme sig nogle af de historisk set tungeste Helsingør-borgmestre. I nyere tid er det Kiærs partifælle Per Tærsbøl, som var mest markant.

Per Tærsbøl gik nemlig i vælgerne med træsko på - et fodtøj, som isenkræmmeren fra Espergærde også personligt benyttede sig af. Tærsbøl var i dele af sine 16 år som borgmester i Helsingør det, der bliver kaldt bykonge, fordi hans parti uden hjælp fra andre kunne mønstre flertallet i byrådet.

Ved valget i 2001 stemte næsten halvdelen af vælgerne i kommunen på De Konservative. Og mere end hver tredje, der var i stemmeboksen den dag, satte krydset ikke bare ved De Konservative, men ved Per Tærsbøl, som fik over 14.000 personlige stemmer - ud af de knap 40.000 stemmer, der blev afgivet i alt.

Annonce

Kong Peder

En anden gigant i Helsingørs politiske liv og udvikling var Peder Christensen - også kendt som Kong Peder. Socialdemokraten, født i 1874, blev i 1919 den første folkevalgte borgmester i Helsingør.

Christensen sad på den post i 27 år og gik af lige efter 2. verdenskrig. I Kong Peders lokalpolitiske regeringstid gennemgik Helsingør en markant forvandling, blandt andet i forbindelse med nye boligbyggerier.

Kong Peder med efternavnet Christensen var en af Helsingørs store borgmestre.

Her er Helsingørs borgmestre

  • Peder Christensen (Socialdemokratiet): 1919-1946
  • Sigurd Schytz (Socialdemokratiet): 1946-1970
  • Ove Thelin (Socialdemokratiet): 1970-1985
  • Knud Axelsen (Socialdemokratiet): 1986-1993
  • Per Tærsbøl (De Konservative): 1994-2009
  • Johannes Hecht-Nielsen (Venstre): 2010-2013
  • Benedikte Kiær (De Konservative): 2013-
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Det ny Hestemøllestræde: Så kan regnen bare komme

Helsingør For abonnenter

Folk står i kø for at købe luksus-lejligheder med Kronborg-udsigt: Klar til byggeri på omstridt grund

Annonce