Annonce
Udland

Plastikfund i landdyr på Antarktis skaber bekymring

Chilean Navy/Reuters
Skrøbelige polare økosystemer, der i forvejen er truet af klimaforandringer, kæmper med ny stressfaktor.

Forskere har fundet mikroplastik i maverne på små leddyr, der lever i jorden, på Antarktis.

Det skaber bekymring om, at forurening af mikroplast allerede har fundet vej dybt ind i verdens mest afsides økosystem på landjorden.

Mens udbredelsen af mikroplast i verdens have allerede er kendt, siger forskerne, at dette er det første bevis på forurening af Antarktis' fødekæde på land.

- Plastik har fundet vej ind i nogle af de mest afsides fødenet på planeten, hvilket er en potentiel risiko for hele biotaen (den levende del af et økosystem, red.) og økosystemer, siger forskere bag fundet i tidsskriftet Biology Letters.

Forskerne fra et universitet i den italienske by Siena advarer om, at dette kan blive en ny stressfaktor for skrøbelige polare økosystemer, der i forvejen er truet af klimaforandringerne.

Plastikken polystyren blev fundet i leddyr med navnet den antarktiske springhale, der kan hoppe på samme måde som lopper, men som ikke er klassificeret som insekter.

De er en blandt få organismer, der har tilpasset sig Antarktis' barske forhold, og er ofte den dominerende art de steder i regionen, der ikke er dækket af is.

Leddyrene blev fundet på øerne King George og South Shetland, og forskere mistænker menneskelig aktivitet i området som militærbaser og forskningsstationer for at have forurenet området med mikroplast.

Ifølge forskerne kan leddyrene have indtaget mikroplastikken, mens de spiste deres normale føde, lav og mikroalger.

Eksponering af mikroplast er associeret med sygdomsfremkaldende organismer og antibiotikaresistens hos mennesker.

- Den antarktiske springhale spiller en nøglerolle i det simple antarktiske fødenet på land, siger en af forskerne Elisa Bergami.

Hun siger, at farerne kan være, at leddyret kan distribuere mikroplast rundt i jorden og give det videre til pansermider, som spiser leddyret, og dermed sende plastikken rundt i fødekæden.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce