Annonce
Helsingør

Politiet afbrød bilister midt i samtalen: Så mange talte i håndholdt telefon mens de kørte bil

Lad være med det, når du kører bil. Modelfoto: Lars Johannessen
Politiet gennemført i sidste uge en kontrol af bilisternes mobiltelefonvaner, mens de sad bag rattet i Nordsjælland. Resultatet var både opløftende og nedslående.

TRAFIK:  I sidste uge stillede politiet skarpt på uopmærksomme bilister i trafikken, og nu kan cirka 2.900 bilister se frem til en "hilsen" fra politiet. 646 af dem får en bøde for at benytte håndholdt mobiltelefon under kørslen.

Uopmærksomhed er blandt de hyppigste uheldsfaktorer i trafikken og kan være årsag til en tredjedel af alle uheld, viser undersøgelser. Uopmærksomhed kan bl.a. være brug af håndholdt mobiltelefon, indstilling af navigationsudstyret og den slags aktiviteter.

Politiets målrettede indsats skal være med til at nedbringe distraktion som årsag til trafikuheld og -ulykker. Indsatsen støtter Rådet for Sikker Trafiks kampagne "Læg mobilen  - så er du lægger,""Kør bil, når du kører bil” og Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan.

Annonce

Hundredvis af bilister uden spændt sikkerhedssele

Antallet af uopmærksomme bilister i trafikken er stadig for højt, men ser man på udviklingen siden 2016, så er antallet inde i et fald, der fortsatte til og med sidste år.


70 procent af dét, der distraherer os, foregår inde i bilen.

Politiet


I 2016 fik 1.560 bilister på vejene i Nordsjælland en bøde for at tale i håndholdt mobil, mens de kørte i trafikken enten i bil, varevogn, lastbil, bus, knallert eller på cykel. Sidste år var det tal nede på 1.150, viser opgørelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Det er vigtigt, for i en tredjedel af alle trafikulykker er uopmærksomhed en afgørende faktor og i gennemsnit foretager vi os distraherende ting i 30 procent af den tid, vi kører bil. 70 procent af dét, der distraherer os, foregår inde i bilen.

Foruden at tale i håndholdt telefon under kørslen i sidste uge, blev 228 bilister på landsplan sigtet for at køre uden sikkerhedssele og 201 blev sigtet for at være kørt frem for rødt/gult lys.

Disse ting skal du glemme, når du kører bil

Den håndholdte mobiltelefon og sociale medier

Indstilling af bilens navigationsudstyr.

Urolige børn, der vil have din opmærksomhed. Hold i stedet ind til siden og skab ro i kabinen.

Ting, du taber under kørslen. Vent med at lede efter dem til du kommer frem, eller til du holder på en rasteplads eller lignende.

Fumlen med drikkeflasker, efter solbriller og andet. Få andre i bilen til  at skrue låget af flasken, betjene navigationsudstyret, række dig solbrillerne etc. Eller vent til bilen holder stille på en p-plads eller lignende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Skyd bjørnen

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce