Annonce
Helsingør

Politikere dybt rystede over Grønnehaven-video: Kommunerne skal rustes bedre

Borgemester Benedikte Kiær vil have en autorisation til SOSU'er på linje med den, læger og sygeplejersker har. Foto: Lars Johannessen.
Det er et problem, at der i dag ikke findes et værktøj, som kommunerne kan bruge til at tjekke de medarbejdere, der bliver ansat i ældreplejen. Borgmester Benedikte Kiær (K) foreslår, at SOSU’er skal have en autorisation på linje med sygeplejersker.
Annonce

HELSINGØR: - Jeg er fuldstændig rystet over det, der er sket på Grønnehave. Det skærer mig dybt inde i hjertet, at sådan noget sker, og det må ikke forekomme. Det er et helt grotesk eksempel på et menneske, der bare ikke skal arbejde med andre mennesker, slår folketingsmedlem hos de Konservative, Birgitte Bergman, fast over for Helsingør Dagblad.

Reaktionen falder efter en video fra plejehjemmet Grønnehaven, som TV 2 er i besiddelse af, der viser en 34-årig social- og sundhedshjælper, som forvirrer og taler grimt til en demensramt kvinde på engelsk, hvor han blandt andet kalder hende ’ugly’ (grim, red.) og spørger hende ”are you crazy, or what the fuck is wrong with you? (Er du skør, eller hvad fanden er der galt med dig?, red.)”

Annonce

Ikke et kulturproblem

Borgmester Benedikte Kiær er også rystet over videoen, men understreger, at der i sagen fra Helsingør ikke er tale om et kulturproblem på samme måde, som man så med sagerne om Else og Niels fra henholdsvis Aarhus og Randers, som TV 2 satte fokus på i dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden'.


Jeg mener, at vi bør indføre en autorisation à la den, læger og sygeplejersker har. De arbejder jo ofte med de samme grupper, og derfor vil det give mening, at de kan få det stempel og at det vil blive rapporteret ind, hvis de begår fejl

Borgmester Benedikte Kiær (K)


- Det her er en enkeltsag. Vi har aldrig haft noget lignende i Helsingør Kommune, og jeg mener ikke, at vi på nogen måde kan sammenligne denne sag med de to fra Aarhus og Randers. I Jylland var det tydeligt, at der var et kultur- og ledelsesproblem, hvorimod lederen på Grønnehaven tog affære så snart, hun fik besked, slår borgmesteren fast.

Ifølge Kiær handlede plejehjemslederen resolut. Hun blev kontaktet af politiet en aften, som sagde, at de havde videoen. Hun fik den, så den og gik så direkte ud i sin bil og kørte ned til Grønnehaven, hvor den pågældende medarbejder tilfældigvis havde vagt. Han blev kaldt ind på hendes kontor og blev straks bortvist.

På trods af det, så mener både en ekspert, Helsingør Dagblad har talt med, og Ældresagen, at der er tale om en arbejdskultur.

Konservative Folkepartis Birgitte Bergman vil kigge lovgivningen på ældreområdet igennem for at lave ændringer der, hvor de har størst effekt. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

- Det, den plejer gør, er sygt. Det overskrider alle de grænser, vi har. Jeg kan godt forstå, at der er taget initiativ til bortvisning og politianmeldelse. Det myldrer med de her sager i øjeblikket – men denne sag står alligevel helt for sig selv. Det utroligt ondskabsfuldt. Han truer jo en hjælpeløs ældre kvinde. Sådan noget må aldrig finde sted. Det føjer sig til den lange række af uhyrligheder på ældreområdet, vi har set på det seneste, siger Bjarne Hastrup, der er administrerende direktør i Ældresagen, og henviser til sagerne i Aarhus og Randers.

Annonce

SOSU’er skal have autorisation

Uanset om der er tale om en enkeltperson eller en kultur, så er De Konservative og Ældresagen dog enige om, at plejehjemmene skal kunne baggrundstjekke medarbejdere ved ansættelsen meget bedre, end de kan i dag.

- Jeg mener, at vi bør indføre en autorisation à la den, læger og sygeplejersker har. De arbejder jo ofte med de samme grupper, og derfor vil det give mening, at de kan få det stempel og at det vil blive rapporteret ind, hvis de begår fejl. Jeg mener, det er en meget bedre løsning end den, vi har i dag, hvor vi kigger på straffeattester – for det kræver jo, at manden bliver dømt i første omgang, og så er det jo usikkert, hvad han i så fald ville ende med at blive dømt for.

SAGEN KORT

En video offentliggjort af TV2 viser en uddannet social- og sundhedshjælper, der filmer og håner en 83-årig demensramt kvinde i sin lejlighed på Plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør.

I videoen truer manden den demente kvinde og kalder hende grim. Videoen sendte social-og sundhedshjælperen i maj måned til en ven med ordene ”driller lige den gamle på arbejde”.

Social- og sundhedshjælperen har ifølge TV2 flere års erfaring fra ældreplejen og var ansat på plejehjemmet i knapt halvandet år. Han er nu bortvist og sigtet for trusler.

Sagen fra Helsingør kommer, efter TV 2 i juli viste dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', som afslørerede eksempler på grove plejesvigt overfor to demenssyge beboere i Aarhus og i Randers.

Bjarne Hastrup kommer med et næsten enslydende forslag, i det han blandt andet siger:

- Jeg mener, man burde indføre et plejeløfte. Ligesom du har noget, der hedder et lægeløfte. Her skal SOSU’erne love, at de vil yde en værdig pleje.

Annonce

Minister kaldt i samråd

Nye Borgerlige har kaldt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd, da partiet vil sikre sig, at sagen ikke gentager sig.

- Videoen er ekstremt grov med ydmygelser og trusler, og det skal simpelthen ikke være muligt for sådan en medarbejder at kunne tage til en anden kommune og få et lignende job der, siger ældreordfører hos Nye Borgerlige, Mette Thiesen, til Helsingør Dagblad.

Mette Thiesen, ældreordfører fra Nye Borgerlige, ønsker en fuldstændig omstrukturering af ældreområdet. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Hun mener ikke, det handler om kulturen og tror ikke, at mere uddannelse ville betyde noget, fordi der er tale om personer, der ifølge Mette Thiesen, slet ikke burde arbejde med andre mennesker.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce