Annonce
Helsingør

Politikere jubler over plan: U:Nord vil bygge skole og elevboliger i city

"For få år siden ville erhvervsskolen, der dengang hed ES-Nord lukke og slukke i Helsingør. Nu er det U:Nord, og der er helt anderledes, ambitiøse toner, og det handler om at udvikle i Helsingør", siger borgmester Benedikte Kiær. Foto: Lars Johannessen

Helsingør-partier støtter ny uddannelses-aftale, der flytter erhvervsskolen fra Rasmus Knudsens Vej til Svingelport.

Annonce

Uddannelse: En god historie! Sådan karakteriserer borgmester Benedikte Kiær en ny plan lagt i fællesskab mellem kommunen og uddannelsesinstitutionen U:Nord.

På et møde mandag var der fuld opbakning fra Helsingør Byråds økonomiudvalg til den ambitiøse plan, som uddannelsesinstitutionen U:Nord har udtænkt sammen med Helsingør Kommune. Planen rummer opførelse af en ny stor-skole ved Svingelport med plads til 400 elever, byggeri af et skolehjem med boliger til 40 unge et sted ved bykernen og etablering af maritime uddannelser i værftshallerne ved havnen.

U:Nord driver erhvervsuddannelserne på Rasmus Knudsens Vej i Helsingør - med Helsingør Handelsgymnasium, Helsingør Tekniske Gymnasium og Helsingør Tekniske Skole. Og U:Nords ledelse ønsker at flytte skolen fra Rasmus Knudsens Vej til Helsingørs centrum og give den plads til flere elever.

Annonce

Tæt på Svingelport

Det bliver på et areal tæt på Svingelport i Helsingør, at U:Nord vil bygge en ny skole.

Ifølge Helsingør Dagblads oplysninger er den eksakte placering endnu ikke låst fast, men sandsynligvis bliver det i nærheden af Musikskolen-bygningen ved Svingelport, at der skal bygges - måske på arealer delvist ejet af DSB.

- Det her er simpelthen en rigtig god historie. For få år siden ville erhvervsskolen, der dengang hed ES-Nord lukke og slukke i Helsingør. Nu er det U:Nord, og der er helt anderledes, ambitiøse toner, og det handler om at udvikle i Helsingør. U:Nord kan se potentialet i at have et stærkt udddannelsescenter også i Helsingør, siger Helsingørs borgmester Benedikte Kiær.

Den konservative Kiær er ikke alene om at være meget tilfreds med, at U:Nord og Helsingør Kommune går hånd i hånd i forhold til uddannelses-fremtiden i Helsingør. Partierne i økonomiudvalget var alle begejstrede.

- Det er skønt, at der er uddannelsesinstitutioner, som vil investere i Helsingør og gerne vil tiltrække flere uddannelser til Helsingør. Det er også skønt, at det sker nede ved centrum, som er det helt rigtige sted at samle uddannelserne i Helsingør, siger den radikale Christian Holm Donatzky.

Annonce

Flere uddannelser

Omdrejningspunktet i projektet er byggeriet af en ny, topmoderne skole ved Svingelport. Ifølge samarbejdsaftalen skal skolen være på 3.000-3.500 kvadratmeter.

Et byggeri af den størrelse vil sandsynligvis koste i omegnen af 100 millioner kroner. U:Nord vil hjælpe økonomien på vej ved at sælge skolens ejendomme på Rasmus Knudsens Vej, hvor eleverne går i dag.

Investorer skulle være parat til at åbne tegnebogen og købe af U:Nord for at bygge boliger på området. Helsingør Kommune har selv åbnet for boligbyggeri i nærheden - ikke mindst ved det gamle hospital på Esrumvej, kun et langt stenkast fra U:Nord.

Tanken er også, at U:Nord og Helsingør Kommune sammen undersøger, om det er relevant med et fælles udbud af ejendomme på Rasmus Knudsens Vej, hvor blandt andet kommunens ungdomsskole og SOSU-uddannelse samt 10. Klasses Skolen ligger. Og det er kommunens opgave at udpege og sælge en byggegrund ved Svingelport.

Samarbejdsaftalen understreger, at der skal være mulighed for, at andre uddannelser kan blive en del af et skolebyggeri ved Svingelport. Helsingør Byråd har i årevis fokuseret på at tiltrække flere uddannelser til byen, og i de senere år er det lykkedes. Flere kan være på vej.

Annonce

På to et halvt år

U:Nord-direktør René van Laer håber på, at skolen i Helsingør kan åbne allerede om to et halvt år.

- Vi har jo været i gang med at tale om det her et stykke tid. Det er ikke helt nyt. Hvis alt bare kører ud over stepperne, så kan det da godt være, at René van Laer har ret i, at vi ser på et tidsperspektiv på to et halvt år, siger Benedikte Kiær.

Socialdemokratiets Claus Christoffersen roser samarbejdsklimaet mellem U:Nord og kommunen. Han forventer sig meget af samarbejdsaftalen.

- Vi sætter gang i en bevægelse med denne aftale. De idéer, der ligger, er virkelig positive. Og aftalen opfylder jo ønsket om at få samlet uddannelserne tættere på byen end i dag. At det er stationsnært, er et vigtigt parameter for at kunne rekruttere flere studerende, siger Christoffersen.

Annonce

Ind i værftshallerne

I samarbejdsaftalen ligger også, at U:Nord går efter at flytte en sejlmager-uddannelse og en bådebygger-uddannelse tilbage til Helsingør. I dag ligger de to uddannelser i Hillerød.

Tanken er, som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad, at begge uddannelser skal ind i værftshallerne ved Helsingør Havn. Her er der i forvejen et martimt værksted i Hal 16 med gamle træskibe.

De to maritime uddannelser er begge landsdækkende. Det betyder, at eleverne kan komme fra hele Danmark og have lang vej hjem, når skoledagen er gået. Af den grund er etableringen af et skolehjem, et kollegie, med plads til de 40 elever en afgørende del af den plan.

Hvor skolehjemmet skal placeres, skal kommunen komme med bud på. Men det ligger i aftalen, at det skal være tæt på bykernen. Benedikte Kiær mener, at det godt kan lade sig gøre. For eksempel er der en parkeringsplads på Kampfeldt-grunden over for Skolen I Bymidten, hvor der måske kunne ligge et skolehjem, vurderer den konservative borgmester.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holdet

Ugens medlem af Holdet: Ole Traulsen

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce