Annonce
Helsingør

Politikere: Lukning vil være en katastrofe for demokratiet

Benedikte Kiær, De Konservative: "Jeg håber og drømmer om, at nogle investorer kan se muligheder i den her stærke lokale avis". Foto: Lars Johannessen

Helsingør Dagblad har spurgt lederne af byrådets otte partier om en reaktion på beskeden fra ejerne om, at avisen skal sælges straks eller lukkes i slutningen af april.

Helsingør: Helsingør Dagblads ejere, North Media A/S, har meddelt, at avisen er sat til salg og lukkes ved udgangen af april, hvis et salg ikke er gennemført.

Hvordan har du reageret på beskeden om, at Helsingør Dagblad risikerer en lukning den 30. april?

Det spørgsmål har vi stillet en række politikere fra Helsingør Byråd. Her er deres svar.

Annonce

Håber og drømmer

Først Helsingørs borgmester Benedikte Kiær.

- Det her er et hårdt slag først og fremmest for de dedikerede medarbejdere, der sidder og sørger for, at avisen udkommer hver dag og sikrer en livlig lokal debat. Det er en kæmpe bombe, der er faldet her midt i coronakrisen. 152 års stolt historie, der bliver lukket ned med et hårdt og meget brutalt slag. Ejerne siger, at der bliver lukket ned inden for en måned. Det er meget overraskende, når der er lige kommet en kæmpestor hjælpepakke på et trecifret millionbeløb til netop de danske medier, ikke mindst de lokale medier, siger konservative Kiær.

- I Helsingør har vi været stolt af at være den sidste kommune med et levende, lokalt dagblad. Helsingør Dagblad er en helt afgørende del af vores identitet, af Helsingørs kulturarv. Jeg håber og drømmer om, at nogle investorer kan se muligheder i den her stærke lokale avis. Udgangspunktet er godt. Høje læsertal, mange abonnenter, solid lokal opbakning og et stærkt fokus på at oparbejde en solid base i det digitale univers, som virkelig har taget fart her under corona-krisen, siger Benedikte Kiær.

Annonce

Borgernes vagthund

Jan Ryberg fra Lokaldemokraterne vil for intet i verden undvære Helsingør Dagblad - af mange årsager.

- Alle, der er politisk interesserede i Helsingør, er kede af det lige nu, fordi Helsingør Dagblad spiller en stor rolle i kommunen som den almindelige borgers vagthund i forhold til systemet. Som politiker vil det være meget bekymrende, at den pludselig kan være væk, for så er der fuldstændigt frit spil for magthaverne i byen. Som borgernes talerør over for byrådet og magthaverne viser avisen en af sin allerstærkeste sider, siger Ryberg.

Han glæder sig også over, at Helsingør Dagblad er et sted, hvor borgerne kan komme med forslag direkte til politikerne om alt mellem himmel og jord.

- Hr. og fru Helsingør kan i avisen komme til orde med de ting, de har på hjerte. Den mulighed må ikke forsvinde. Det samme gælder alle de mange gode personportrætter, som avisen bringer. Dem er jeg som privatperson fantastisk glad for, og hold op hvor en lokalavis som Helsingør Dagblad kommer til sin ret i den disciplin. Jeg elsker også erhvervsportrætterne af virksomheder, som man ellers ikke ville ane et klap om. Sportsdækningen, ikke kun af topkampene, men også af de mindre kampe og de små sportsgrene, er også vigtig. Og tænk på hele det sociale liv og det kulturelle liv, som ellers ikke ville blive beskrevet nogle steder, siger Jan Ryberg.

Annonce

Simpelthen så ked af det

Den radikale Christian Holm Donatzky er trist over den mulige avis-lukning. Det vil svække demokratiet, mener han.

- Det er jeg simpelthen så ked af, helt oprigtigt så ked af det, og af mange årsager. Først og fremmest fører det til en alvorlig svækkelse af vores lokale demokrati i Helsingør kommune. Det ved jeg, for jeg taler med mange folk rundt omkring, som ikke er så heldige at have et dagblad. Og i de kommuner er det næsten umuligt for befolkningen at følge med i, hvad der sker. En redaktionel journalistisk dækning af det politiske liv betyder så meget, og den sørger Helsingør Dagblad for, siger Christian Holm Donatzky.

- Nogle gange bliver vi byrådspolitikere da enormt irriterede på jer over en skæv vinkel eller overskrift, men jeres kritiske blik er utroligt vigtigt. Det samme er al den baggrundsinformation, der bliver formidlet og betyder, at borgerne kan finde ud af, hvad der reelt bliver besluttet. Så jeg håber bestemt ikke, at en lukning kommer til at ske, og jeg føler med medarbejderne i denne svære situation. Jeg håber, at nogle købere melder sig på banen, gerne lokale investorer med hjerte for at fortsætte avisen. Ellers vil det være et kæmpestort tab, siger han.

I øvrigt var det Christian Holm Donatzkys tipoldefar Henrik Donatzky, der i 1867 grundlagde Helsingør Dagblad.

Annonce

Helt ualmindeligt trist

Claus Christoffersen fra Socialdemokratiet erklærer, at han er fuldstændig i chok over nyheden.

- Jamen, det er helt ualmindeligt trist at få at vide, at den lokale avis står til at lukke. Jeg håber i den grad, at nogle vil købe den og redde avisen og får den til at leve videre. Helsingør Dagblad er byens og kommunens sjæl. Vores identitet er bundet ind i avisen. Helsingør Dagblad forener fortiden med nutiden og peger ind i fremtiden. Og så giver avisen sammenholdskraft i en kommune, fordi man kan blive oplyst om, hvad der foregår kulturelt, politiskt, socialt, sportsligt og så videre. En avis er en identitetsmarkør for lokalsamfundet, siger politikeren.

Socialdemokraten ærgrer sig også over, at mange arbejdspladser og en gammel virksomhed risikerer at forsvinde i Helsingør.

- Og helt grundlæggende er det et kæmpe demokratisk tab, ja, en katastrofe for en by, når man er vant til at have en presse, der ud fra de journalistiske principper stiller spørgsmål og får oplyst og levendegjort debatten, siger Claus Christoffersen.

Annonce

Har ikke den luksus

Allan Berg Mortensen fra Enhedslisten pointerer også, at et farvel til Helsingør Dagblad vil være et grimt slag for Helsingør.

- At lukke Helsingør Dagblad vil være et kæmpekæmpe tab for lokaldemokratiet. Helsingør er i den fuldstændigt enestående situation, at der kan foregå en politisk debat i den lokale avis hver dag. Andre byer af vores størrelse har ikke den luksus, men skal nøjes med ugentlige annoncetidskrifter, der ofte er ret karrige med debat. Jeg håber virkelig på, at der sker noget, så avisen kan blive videreført, siger Berg Mortensen.

Annonce

Dybt berørt

Marlene Harpsøe fra Dansk Folkeparti ærgrer sig voldsomt over den truende lukning af Helsingør Dagblad

- Jeg og alle andre i Dansk Folkeparti er dybt berørt af det her. Helsingør Dagblad har over 150 år på bagen. Det er ikke bare en avis, det er en vigtig del af vores DNA her i lokalområdet. Personligt har jeg læst Helsingør Dagblad i årevis, mine forældre abonnerede, så den har altid været en del af mit liv, hvor man kunne orientere sig om, hvad der skete lokalt, siger Harpsøe.

Dansk Folkeparti-politikeren understreger, at Helsingør Dagblad som politisk omdrejningspunkt ikke er til at undvære.

- For vores nærdemokrati er avisen helt fantastisk i forhold til at komme til orde som borger og som politiker, og det er uanset ståsted i livet. I avisen kan alle være i dialog med hinanden. Så jeg er meget berørt, og jeg er bange for, at en væsentlig del af nærdemokratiet forsvinder, hvis den platform ikke længere er til stede, siger Marlene Harpsøe.

Annonce

Dødærgerligt

Bente Borg Donkin fra SF deler bekymringen, som de andre byrådspartier giver udtryk for.

- At Helsingør Dagblad måske skal lukke er urovækkende og bekymrende. Jeg bliver meget bekymret på demokratiets vegne, fordi både lokaldemokrati og lokalpolitik er meget afhængig af kommunikation og formidling af viden. Helsingør Dagblad er en meget vigtig del af den kæde, både til at skælde ud og rose. Og så tænker jeg på hele avisens historie som en del af byens og kommunens udvikling, siger Borg Donkin.

Annonce

De mange informationer

Venstres Johannes Hecht-Nielsen siger, at byen vil savne Helsingør Dagblad, hvis avisen forsvinder.

- Det er dødærgerligt for lokalsamfundet, hvis avisen lukker. Man vil komme til at savne de mange informationer og det debatforum, som vi har, men som mange steder er fraværende, forklarer Hecht-Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Præsten skriver: Øjetrim

Annonce