Annonce
Helsingør

Politikere om hjemmepleje-ansattes tidsplaner: - Enormt ærgerligt at det bliver et minut-tyranni

Flere social- og sundhedsmedarbejdere mener, at kørelisterne er for pressede - og at det går udover borgere og de ansatte. Foto: Katrine Becher Damkjær
Politikere i omsorgs- og sundhedsudvalget peger på, at serviceloftet spænder ben for at tilføre flere penge til ældreområdet.

'Som at arbejde på en fabrik'. 'Det er reelt bare ind og ud'.

Sådan lyder det fra social- og sundhedsassistenter, som Helsingør Dagblad har talt med, når de skal beskrive deres dagsprogram ude hos borgerne i Helsingør Kommune.

Helsingør Dagblad har set eksempler på kørelister, som viser, at der i mange tilfælde er få minutter til den enkelte borger - hvor der udover plejen også skal findes tid til transport, håndtering af værnemidler og dokumentation.

Annonce

Ifølge de social- og sundhedsmedarbejdere, som Helsingør Dagblad har talt med, så går det ud over fagligheden og den personlige kontakt til borgeren, at der er så lidt tid til rådighed.


Det her område er styret af nogle markedskræfter, så man skulle tro, at det var en butik, man drev

Lene Lindberg


Mette Lene Jensen, der er formand for omsorgs- og sundhedsudvalget i Helsingør Kommune og medlem af Venstre, kan godt se, at det er et problem, hvis de ansatte føler, at de har for lidt tid til for eksempel at tage en snak med den enkelte borger. Men hun peger på, at det såkaldte service-loft, som staten fastsætter hvert år, begrænser mulighederne for at tilføre flere midler til ældreplejen.

- Hele kommunen er underlagt et servicedrift-loft. Det betyder, at vi har et bestemt antal midler at gøre godt med, uanset hvad vi har på kistebunden, siger Mette Lene Jensen.

En svær økonomisk prioritering

Hun understreger dog, at det også handler om, hvordan området bliver prioriteret i kommunens budgetforhandlinger - men at det er en svær balance, hvor der skal findes penge til mange områder.

- Der er også veje, kultur, skoler og et socialområde, der skal finansieres. Det ville være rart, hvis vi kunne lægge mange flere penge i kassen til ældreområdet, men så går det udover de andre kasser, siger Mette Lene Jensen.

- Der er også veje, kultur, skoler og et socialområde, der skal finansieres. Det ville være rart, hvis vi kunne lægge mange flere penge i kassen til ældreområdet, men så går det udover de andre kasser, siger udvalgsformand Mette Lene Jensen. Foto: Lars Johannessen.

Hvad tænker du om, at en social- og sundhedsmedarbejder siger, at hun er bange for at spørge fru Nielsen om, hvordan hun har det - fordi der ikke er tid til at tage snakken?

- Det er enormt ærgerligt, at det bliver et minut-tyranni, hvor der ikke er to minutter til at tage en snak med den enkelte borger og holde i hånden, siger Mette Lene Jensen.

Annonce

‘Drevet som en butik’

Lene Lindberg, der også er medlem af omsorgs- og sundhedsudvalget for Socialdemokratiet - samt formand for FOA Nordsjælland - er stærkt kritisk over for hjemmepleje-medarbejdernes kørelister.

- Det her område er styret af nogle markedskræfter, så man skulle tro, at det var en butik, man drev. Man har sat det ind i et firkantet system, hvor man siger, at det tager fire minutter at lave stort på toilettet og et minut at tage en støttestrømpe af. Men sådan er virkeligheden jo ikke altid, siger Lene Lindberg.

- Som borger kommer man til at føle sig efterladt på en perron, tilføjer hun.

Hun mener, at der generelt er for mange dokumentationskrav, som tager tid fra kerneydelserne.

Men ligesom udvalgsformanden peger Lene Lindberg også på, at serviceloftet spænder ben for at tilføre flere penge til området.

- I sidste ende handler det om en servicedrift-ramme, der er stramt styret. Jeg kunne godt tænke mig, at der blev løsnet på budgetloven, siger Lene Lindberg.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Han skal stå i spidsen for spare-ramt udvalg: - Det bliver svært, men jeg vil tage kampen op

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Pengene værd eller ej: - Hvis valget står mellem kernevelfærd og Catch, vil Catch være stedet, man skal finde pengene

Navne For abonnenter

Ib og Jeanette valgte at stå af hamsterhjulet: Nu bruger de deres tid på at være noget for andre

Helsingør

Forhindringsløb: Stien rundt om Gurre Sø blokeret af fældede træer

Livsstil

Med turbåd på Øresund: Et hav af muligheder

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Erhverv For abonnenter

Det tynder ud blandt kunderne: - Man skal efterhånden være heldig, hvis der kommer én forbi, som gerne vil klippes

Helsingør

Drama på Blichersvej: Løbehjulskører blev kørt ned på cykelstien

Helsingør

Kold luft på Sauntevej: Nu bliver landsretten også blandet ind i strid mellem genboer

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Helsingør

Weekend-lejre for østeuropæiske lastvognschauffører generer beboere: - Det er ulækkert!

Sport For abonnenter

Forsvarsgeneral nedtrykt efter uafgjort: - Det værste pointtab i min FC Helsingør-tid

Helsingør

Corona-bingo på Helsingør Lilleskole: Gaverne bliver bragt til døren, så bedstemor trygt kan spille med

Annonce