Annonce
Helsingør

Politikerne om farvel til Trump: - Hvis USA siger hop, så hopper vi!

Bliver Biden bedre for Helsingør end Trump? Foto: Angela Weiss/Saul Loeb/AFP
Betyder det noget som helst for Helsingør og for de lokale borgere, at USA har fået Biden som ny præsident? Avisen har spurgt i byrådet.
Annonce

HELSINGØR: Den danske interesse for det amerikanske valg for nylig var enorm. Det så man også i Helsingør, hvor duellen mellem den siddende præsident Donald Trump fra Republikanerne og Demokraternes Joe Biden blev diskuteret og vendt og drejet på gadehjørner og over spiseborde og foran tv-skærme. Men betyder det noget som helst for Helsingør og for de lokale borgere, at USA har fået Biden som ny præsident?

Det har vi spurgt nogle af de lokale byrådspolitikere om. Her er deres svar.

- Klimaforandringerne berør os alle, og det har stor betydning, om USA arbejder for løsninger eller forværringer af klimakrisen. Trump har meldt USA ud af Parisaftalen, Biden vil melde USA ind igen. Trump er erklæret protektionist. USA er Danmarks vigtigste eksportmarked, og en af vores lokale virksomheder Bavarian eksporterer i milliardklassen til USA. Trump står for populisme, løgn og benægtelse af fakta og videnskab. Det har inspireret politiske partier verden over, også i Danmark. Forhåbentlig aftager slipstrømmen med nederlaget, forklarer Christian Holm Donatzky fra De Radikale.


Trump er fuldstændig utilregnelig. For Helsingør og verden er det vigtigt, at verdens mægtigste mand er tilregnelig.

Allan Berg Mortensen, Enhedslisten


Annonce

Dialog og respekt

Socialdemokratiet kan finde en række områder, hvor valget af Biden bliver vigtigt også i vores del af verden. Men udskiftningen i Det Hvide Hus betyder ikke meget på den korte bane, mener partiets Claus Christoffersen.

- Men på den længere bane kommer det til at spille en overordnet rolle på tre områder. Vi vil nok komme til at se en mere ekspansiv finanspolitik, som kan betyde indkøb af flere varer fra Danmark. For det andet en stærkere miljøindsats, når USA igen træder ind i den internationale klimaaftale, som blev indgået i Paris i 2015. Og for det tredje vil det forhåbentlig betyde noget for den måde, vi taler om politik på, at demokrati også er baseret på dialog og en respekt for anderledes tænkende.

Dansk Folkepartis Ib Kirkegaard deler ikke den opfattelse. Der er meget langt til USA og Washington, mener han.

Trump og Biden

Donald Trump har i skrivende stund ikke anerkendt nederlaget ved valget i begyndelsen af november. Men trods retssager og genoptællinger af nogle stemmer burde den være god nok:

Joe Biden rykker ind i Det Hvide Hus den 20. januar. Man må formode, at Trump er flyttet ud til den tid.

- Om USA's præsident hedder Obama, Trump eller Biden, betyder ikke noget som helst for Helsingør. Den eneste betydning, den nye præsident kan få for Danmark, er måske på miljøområdet, hvor Biden vil tilslutte sig Paris-aftalen. Nen når vi ser direktøren for Tesla, bruger mere CO2 på rumraketter, end der spares CO2 på de såkaldte miljørigtige el-biler, er der lang vej for miljøet på verdensplan, forklarer Kirkegaard.

Annonce

Kiær er tilfreds

Den konservative Benedikte Kiær er meget tilfreds med, at Biden, ikke Trump, vandt valget i USA. Det har også betydning i Danmark og dermed også Helsingør, mener hun.

- Jeg fulgte valget i USA tæt og heppede på Joe Biden, da jeg har det svært ved den måde, som Donald Trump har forvaltet sit embede på og den splittelse, det har skabt. Vi har nogle af de største kriser i verden, for eksempel klima og Covid 19, og her er der brug for løsninger, ikke konflikt. Jeg håber, at Biden får USA tilbage på klimasporet og vil sikre frihandlen, som har betydning for Danmark, da USA har overhalet Tyskland som Danmarks største eksportmarked. Så ja, præsidentvalget har betydning for os i Helsingør, forklarer borgmesteren.

Enhedslistens Allan Berg Mortensen kalder Donald Trump for utilregnelig. Alene af den grund er Biden en fordel... også i Helsingør.

- USA er verdens mægtigste stat. Hvis USA siger hop, så hopper vi. Hvis USA siger brug 2 procent af BNP på militær, så gør vi det. Der er vigtigt, hvem der forvalter denne magt, og hele verden burde have stemmeret til valget i USA. Demokraterne er liberalt højreorienterede, mens republikanerne er stærkt konservativt højreorienterede. Biden har fornuftige holdninger til for eksempel sygesikring. Trump er fuldstændig utilregnelig. For Helsingør og verden er det vigtigt, at verdens mægtigste mand er tilregnelig, forklarer Berg Mortensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: Der skal ikke så meget til…

Annonce