Annonce
Livsstil

Populær invasion: Vikingerne vender tilbage næste år - og denne gang bliver de ikke overrasket

Selvfølgelig er der også krigertræning i en vikingelejr. Foto: Franz Veisig
Interessen var langt større end ventet, da venlige vikinger igen slog sig ned på en mark ved Gurre. I år blev dørene åbent for publikum, og det var så stor en succes, at det gør man også næste år.

GURRE: - Der er gået perfekt, og vi gør det helt på samme måde næste år. Bortset fra at vi tager et stempel med, fortæller Mathias Heckmann.

I weekenden satte han og godt 80 ligesindede punktum for en uge hvor de på flere måder har været langt væk fra den normale hverdag.

Til hverdag arbejder Mathias Heckmann med IT, men hans store passion ligger næsten så langt væk fra den digitale verden, som man kan komme. Og vi skal også gå omkring 1000 år tilbage i tiden.

Annonce

Mathias Heckmann og hans familie er nemlig vikinger. Det skal forstås på den måde, at de i dagligdagen lader sig inspirere af den livsstil og de værdier som vikingekulturen har. Og når det er mulig bliver en del af ferierne brugt på at komme helt tilbage til rødderne også  i praksis leve som vikinger.

Derfor var Matthias og andre vikinger allerede sidste sommer på et fredeligt togt til Gurre. Med tilladelse fra gårdejeren slog de sig ned på en marked og byggede i løbet af en uge et vikingesamfund op.

Åben for "turister"

I år er vikingelejren blevet sat mere i system, og resultatet er Gurre Vikingemarked, hvor man kombinerer vikingelejren med et marked, hvor man i tre dage har åbnet dørene for gæster, eller "turister" som Mathias Heckmann kalder det.  Her har man kunne erfare, at de barsk udseende vikinger er ganske flinke og gerne deler ud af deres viden om vikingetiden.

Vikinger er ikke i kamp hele tiden. Der er også helt praktiske pligter som kvalitetstid sammen med børnene.  Foto: Franz Veisig


Det er lige som med kristne. Der er mange, der er kristne, som måske ikke dyrker deres tro så aktivt.

Mathias Heckmann er asetroende.


Sidste år var lejren udelukkende en "lukket" begivenhed, men i år har man valgt også at lægge vægt på at formidle viden om vikingetiden. Foreningen Gurre Vikingeforening er stiftet for at koordinere ugens aktiviteter. Formålet med markedet er "at fremme historien, kulturen og naturen omkring Gurre med udgangspunkt i vikingetiden", fremgår det af foreningens hjemmeside.

Annonce

Begrænset åbning fungerer godt

Mathias Heckmann og de øvrige vikinger er også aktive på mange andre markeder, hvor de formidler viden om vikingetiden og den livsstil de selv forsøger at leve efter. Her har det været en fordel at man i Gurre kun har åbnet lejren i tre dage.

- Man kan godt blive lidt træt af at fortælle den samme historie om, hvordan en flinteøkse laves ti dage i træk, men her har det fungeret godt, siger Matthias Heckmann, der også er glad for "turisternes" interesse.

- Det er gået over al forventning. Vi havde købt 300 armbånd til vikingemarkedet på forhånd. Vi tænkte at dem vi ikke fik solgt kunne bruges næste år. Men den første dag kom der 104 turister, næste dag 134 og den sidste dag 305 gæster, så vi måtte bruge koder, for at gæster, der forlod lejren kunne vende tilbage igen. Næste år tror jeg at vi tager et stempel med, siger Mathias Heckmann.

Det er ikke kun med sværd og økse at vikinger skal begå sig. God bueskydning er nødvendig, hvis der også skal mad på bordet. Foto: Franz Veisig
Annonce

Flere støtter

Ellers er der ikke meget, han vil lave om på lejren i forhold til i år, faktisk slet ingen ting. For deltagerne i lejren har været rigtig tilfredse. Og de besøgende gæster har også "købt" konceptet.

- Jeg tror i hvert fald, at vores støtteforening er blevet 15 personer større, siger Mathias Heckmann.

Såvel bue og pil som tøj er så autentisk som muligt i vikingelejren. Foto: Franz Veisig

Gurre Vikingeforening har tænkt sig at rykke ind på marken igen på samme tid næste år

Viking er også en asetrossasg

Vikingetiden er tæt forbundet med asetroen, der tager udgangspunkt i den nordiske mytologi.

De fleste vikingefamilier, der deltog i vikingelejren er da også asetroende, fortæller Mathias Heckmann. Det betyder for eksempel man bruger ritualer fra asetroen i stedet for kristne ritualer, for eksempel i forbindelse med dåb, konfirmation og bryllupper.

Hvor meget man vil gå op i asetroen er op til den enkelte.

- Det er lige som med kristne. Der er mange, der er kristne, som måske ikke dyrker deres tro så aktivt, siger Mathias Heckmann, der så vidt muligt selv forsøger at leve efter asetroens værdier, som de så ud set med vikingeøjne.

Man behøver nu ikke at være asetroende for at blive en af vikingerne, understreger Mathias. Den eneste forudsætning er, at man har interesse for vikingetiden og for den livsstil og de værdier, som vikingerne havde.

Foreningen Gurre Vikingeforening blev stiftet i december 2020.

Man kan læse mere om foreningen på hjemmesiden Gurrevikingemarked.dk

Annonce
Espergærde For abonnenter

Efter voldsomt overfald på elev i Espergærde: Sådan vil skolen håndtere sagen

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Medaljer til to stærke kvinder: Birgit og Lillian fik flot hæder

Espergærde For abonnenter

Espergensere vil undgå kloak-bøvl: - Bør ikke være den enkelte borger, der skal stå for det

Helsingør

Nu er politiet inddraget i sag om vold på Tibberupskolen

Navne For abonnenter

Lægerne kunne ikke stille noget op: Ole brugte den sidste tid på at skrive "dagbog" om sit liv til børnebørnene

Helsingør

Så du den også? - Mystisk 'kampvogn' spottet ved lokal skole

Espergærde For abonnenter

Bilister holder på cykelstien og parkerer ulovligt i sidegader: Nu kommer skole med opråb til forældre

Livsstil

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Navne For abonnenter

De fleste har dette mirakel i køkkenet: Far og datter har brugt et år ved komfuret

Debat For abonnenter

Ulovlig moske: Muslimer svigter ved ikke at deltage i samtalen

Navne

Præsten er for længst steget ned fra piedestalen: - Det vigtigste er at være vedkommende for de unge

Annonce