Annonce
Hornbæk

Donatorer giver penge: Hornbæk kan alligevel tænde julelys i år

Piet Petersen fra Spar Nord Fonden (yderst til venstre) og Thomas Vindahl Andersen fra VVS-virksomheden Finn Vindahl Andersen A/S (yderst til højre) har doneret henholdsvis 40.000 og 20.000 kroner. Fredag fejrede de sammen med medlemmerne af Helsingør Handel, at Hornbæk får ny julebelysning i år. Fra venstre ses Carsten Rex, Jesper Boel, Palle Mandrup, Tanja Stougaard og Mikkel Friis, der alle er lokale erhvervsdrivende og medlemmer af foreningen. Foto: Torben Sørensen / KALABAS
Tre donatorer giver tusindvis af kroner til julebelysningen i Hornbæk. Hornbæk Handel glæder sig over donationerne, men efterspørger fortsat kommunal støtte til at tænde julelys de kommende år.
Annonce

HORNBÆK: Der bliver alligevel tændt julelys i Hornbæk til december. Tre lokale donorer har tilsammen foræret 100.000 kroner til byens nye juleudsmykning.

- Det er sindssygt mange penge, og det gør, at målet på de 140.000 kroner, som det koster at få etableret ny julebelysning, ikke er så langt væk, siger Mikkel Friis, medlem af bestyrelsen i Hornbæk Handel og indehaver af home i Hornbæk.

Donatorerne er Spar Nord Fonden, der har givet 40.000 kroner, og den lokale VVS-virksomhed Finn Vindahl Andersen A/S, der har doneret 20.000 kroner. Også en lokal anonym donor har doneret 40.000 kroner. Derudover indbragte en indsamling blandt de lokale handlende i butikkerne over 11.000 kroner sidste år - ligesom flere lokale har doneret mindre beløb for at sikre julebelysningen.

Annonce

- Vi skal nok nå i mål

- Vi mangler nu omkring 25.000 kroner, og det skal vi nok nå i mål med. Det er helt vildt dejligt, at det endelig bliver muligt at skifte det cirka 50 år gamle anlæg ud med noget mere tidssvarende og langtidsholdbart, siger Mikkel Friis.

Hornbæk Handel havde frygtet, at byen helt måtte undvære julelys i år, da byrådets By-, Plan- og Miljøudvalg tidligere på måneden valgte ikke at støtte foreningens ansøgning om midler til julebelysningen. Men nu har lokale kræfter sikret, at Hornbæk også i år kan tænde julelys.

Det var et facebook-opslag i gruppen 'Vores Hornbæk' lavet af det socialdemokratiske medlem af By-, Plan- og Miljøudvalget, Peter Poulsen, der gjorde, at de lokale donorer blev opmærksomme på Hornbæk Handels udfordringer med at skaffe penge til julebelysningen, siger de. Han skrev, at han "synes, det var småligt", at udvalget ikke gav tilskud til byens julebelysning.

- Jeg ringede til byrådsmedlemmet Peter Poulsen og sagde, at jeg synes, det var rigtig ærgerligt. For jeg synes, der skal være julebelysning i alle byer i Helsingør Kommune, siger Piet Petersen, der er direktør i Spar Nord Helsingør, og som flere gange om året er med til at uddele midler fra Spar Nord Fonden til lokale projekter, der søger om støtte.


Jeg synes, der skal være julebelysning i alle byer i Helsingør Kommune

Piet Petersen, repræsentant fra Spar Nord Fonden, der har givet 40.000 kroner i støtte til ny julebelysning i Hornbæk


- Her har vi i Spar Nord Fonden mulighed for at gøre en positiv forskel for lokalbefolkningen, siger Piet Petersen om årsagen til fondens beslutning om at donere penge til Hornbæks nye julebelysning.

Thomas Vindahl Andersen, der er direktør i den lokale VVS-virksomhed Finn Vindahl Andersen A/S, mener, at julebelysningen har stor betydning for at holde Hornbæks forretningsliv kørende om vinteren. Som lokal virksomhed besluttede han sig derfor for at støtte den nye julebelysning.

- Hvis man ikke kan få hjælp fra andre, så må vi klare den selv. I Hornbæk hjælper man hinanden. Der er et dejligt sammenhold, siger den lokale virksomhedsejer.

Annonce

Beder fortsat kommunen om støtte

Arbejdet med at bestemme udseendet og placeringen af det nye anlæg med lys, gran og pynt skal nu i gang. Selv om julelysene i byen bliver tændt i år, så ønsker Mikkel Friis fra Helsingør Handel stadig økonomisk støtte fra kommunen - til at finansiere driften af den nye julebelysning, der i fremtiden vil ligge i omegnen af 52.000 kroner om året.

- Jeg håber, at der vil være politisk vilje til at finde en løsning. Det er et meget overskueligt beløb, vi beder om - sammenlignet med Helsingør by, der får omkring 600.000 kroner i støtte til julebelysning, siger formanden for Hornbæk Handel, der mener, der er en ubalance i Helsingør Kommunes nuværende fordeling af midler til julelys i kommunens byer.

SAGEN KORT

  • Hornbæk Handel, foreningen af lokale forretninger i byen, har tidligere i år ansøgt Helsingør Kommune om 140.000 kroner til en ny julebelysning, der skal erstatte den gamle, der er flere årtier gammel. Foreningen søgte også om et tilskud til drift af det nye anlæg på 52.000 kroner fem år frem i tiden.
  • Julebelysningen, der plejer at lyse byens gader og butikker op i december, var i fare for helt at blive droppet i år, efter en lokal donor sidste år valgte at trække sin økonomiske støtte.
  • Et flertal i Byrådets By-, Plan- og Miljøudvalg stemte i starten af oktober måned nej til at give støtte til Hornbæks julebelysning. Socialdemokraterne stemte for at give et engangsbeløb på 40.000 kroner til formålet - men blev stemt ned. Til sammenligning modtager Helsingør by omkring 600.000 kroner i kommunal støtte til julebelysning.
  • Næstformand i By-, Plan- og Miljøudvalget, konservative Jens Bertram, har tidligere udtalt, at han arbejder på at finde en pulje, som Hornbæk Handel kan ansøge om støtte til julebelysningen.
  • Nu har tre donorer fra lokalområdet doneret tilstrækkeligt med penge til, at julebelysningen i år er sikret.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce