Annonce
Danmark

Psykiatriplan giver god mening og lighed

Annonce

Der er brug for en samlet behandling af misbrug og psykisk sygdom. En måde at skabe mere lighed i sundhed på.

Der er brug for et samlet regionalt behandlingstilbud til de mange tusind danskere, der både har et misbrug og en psykisk lidelse, der kræver behandling i psykiatrien. Sådan skriver Danske Regioner, Lægeforeningen, Bedre Psykiatri og Dansk Psykiatrisk Selskab i et fælles opråb til Christiansborg.

Poul Fremmelev. Foto: Søren Gylling


Jeg kan ikke være mere enig og godt at vide, at der nu står rigtig mange fageksperter og politikere bag denne vigtige opfordring. Vi skal kunne bygge bro over udfordringerne med misbrug og psykisk sygdom.


Jeg kan ikke være mere enig og godt at vide, at der nu står rigtig mange fageksperter og politikere bag denne vigtige opfordring. Vi skal kunne bygge bro over udfordringerne med misbrug og psykisk sygdom.


Vi kan ikke være det nuværende system bekendt. Hverken over for patienter eller deres pårørende. Der skal ske noget nu. Derfor vil jeg og andre gerne foreslå, at regionerne får ansvaret for ét samlet behandlingstilbud under samme tag for mennesker henvist til psykiatrisk behandling, og som samtidig kæmper med brug af stoffer, alkohol eller lignende.

Det vil sikre den nødvendige sammenhæng samt psykiatri- og anden sundhedsfaglig kvalitet i behandlingen. Og det vil betyde, at behandlingsansvaret ligger tydeligt placeret ét sted, så mennesker med misbrug og psykisk sygdom kan være trygge ved, at de vil få den nødvendige hjælp. Også til de andre kroniske sygdomme, som eksempelvis diabetes og hjerte-kar-sygdom, som de ofte også lider af.

Behandlingen skal selvfølgelig ske i tæt samarbejde med kommunerne, så man sammen kan sikre god opfølgning efter endt behandling. Og her skal vi bestemt lære af de gode erfaringer fra de steder i landet, hvor det fungerer godt.

Men på tværs af pårørende, medarbejdere, eksperter og politikere er der stor enighed om, at der skal mere til: Der er brug for et samlet regionalt tilbud. Vi kan se, at der i dag er danskere, som lider under den måde, vi har skruet systemet sammen på. Det skylder vi dem at gøre noget ved.

Samtidig er jeg også overbeviste om, at et samlet tilbud på lang sigt vil blive en samfundsøkonomisk gevinst. Mere end 70 procent af de mennesker, som har brug for et samlet tilbud, hører til blandt de patienter, som har allermest brug for hjælp. Dertil kommer, at mange på grund af sygdom og misbrug ofte har problemer med at gennemføre uddannelse og varetage et arbejde på almindelig vis.

Kort sagt: Det giver god mening at investere i et samlet tilbud. Både menneskeligt og økonomisk. Derfor vil jeg også opfordre Folketinget til at tage stilling og ændre lovgivningen. Vi kender problemerne og ved, hvordan vi løser dem. Patienterne og de pårørende har ventet længe nok. Nu skal der handling til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce