Annonce
Helsingør

Rød blok vandt politisk strid: Unge og beboere i almene boliger skal vækkes til valget

Da lygtepæle og lysmaster blev frigivet nogle uger før kommunalvalget i 2017, stod partifolkene klar med plakater, stiger og strips. Og der var kamp om de gode pladser ved Helsingør Station. Foto: Lars Johannessen
Et smalt venstrefløjsflertal i byrådet har besluttet, at der skal bruges ekstra penge på at få valgdeltagelsen sat i vejret.

HELSINGØR: Kun halvdelen af de unge mellem 22 og 29 år stemte ved det seneste kommunalvalg i Helsingør i 2017, hvor den generelle stemmeprocent ellers lå på 72. Og blandt beboerne i almene boligområder i Helsingør så stemmeprocenten ikke meget bedre ud ved valget for fire år siden. Begge dele skal en ny kampagne, som blev vedtaget efter en strid kamp i byrådet, lave om på.

Det håber de røde partier i hvert fald. Det var nemlig Socialdemokratiet, som før sommerferien stillede forslag i Helsingør Byråd om, at Helsingør bruger 250.000 kroner til en kampagne, der inspireret af andre kommuners tiltag skal få netop de unge og beboere i almene boligområder som eksempelvis Vapnagård til tage ud til valgstederne den 16. november og sætte et kryds på en stemmeseddel.

Og det var de øvrige venstrefløjspartier - Enhedslisten, SF, Lokaldemokraterne - der med hjælp fra De Radikale fik stemt forslaget igennem. Resten af byrådet med De Konservative og borgmester Benedikte Kiær i front sagde nej med henvisning til kommunens pressede økonomi og til allerede planlagte aktiviteter for at øge valgdeltagelsen, men blev nedstemt.

Annonce

- Der er to grupper, der træder frem og har en meget lav valgdeltagelse. Det er de unge, og så er det de personer, der bor i almene boliger. Det her handler om en mere håndholdt og direkte kommunikationsindsats. For eksempel et digitalt brev med opfordring til at stemme til alle unge, en sms med valgdagsinformation, plakater i forskellige boligområder, sagde den socialdemokratiske borgmesterkandidat Claus Christoffersen på byrådsmødet.

13 for, 12 imod

Forslaget kunne samle lige akkurat de nødvendige 13 stemmer, som betød et flertal. 12 politikere stemte imod, blandt andre Janus Kyhl fra De Konservative, og gjorde opmærksom på, at Helsingør Kommune allerede har afsat midler til forskellige kampagner, der gør opmærksom på, at vi skal stemme den 16. november.

- Ja, det er en vigtig sag at få de unge til at stemme, men det er faktisk det, vi er ansat til, om man så må sige. Det er det, vi sidder her for. At gå ud og tale med borgerne, gå ud og agitere for vores sag og at agitere for, at folk skal deltage i den demokratiske proces, det er vores opgave. Vi skal ikke som kommune bruge endnu flere penge på at få folk til stemmeurnerne, sagde Kyhl på byrådsmødet.


At agitere for, at folk skal deltage i den demokratiske proces, det er vores opgave.

Janus Kyhl, De Konservative


SF's Bente Borg Donkin var enig. Og så alligevel ikke.

- Hvis ikke det havde været et Covid-år, så jeg havde været enig med Janus Kyhl. Men hele den proces, vi plejer at lægge an til, hvor politikken bliver levende og vedkommende og nær, det har vi slet ikke mulighed for. Derfor er det nødvendigt, at vi gør noget for at fremme demokratiet og målretter vores indsats i forhold til de unge og de grupper, vi godt ved, er udfordrede, fordi de ikke har tradition for at gå ind og interessere sig for de her ting, konkluderede SF'eren.

35.686 borgere stemte

Ved kommunalvalget i Helsingør i november 2017 stemte 35.686 borgere ud af de 49.547, der var stemmeberettigede.

Stemmeprocenten lå på 71,98 i Helsingør. På landsplan lå den på 70,8 procent - 1,1 procentpoint lavere end i 2013.

I Helsingør stemte kun 60,8 procent af beboerne i almene boligområder. 75,4 procent af beboere andre steder stemte.

Aldersmæssigt var stemmeprocenten således fordelt:

  • 18 år: 73,4
  • 19-21 år: 60,5
  • 22-29 år: 51,2
  • 30-39 år: 65,5
  • 40-49 år: 75,1
  • 50-59 år: 78,4
  • 60-69 år: 83,9
  • 70-79 år: 82,9
  • 80-89 år: 70,7
  • 90-99 år: 45,4
Annonce

Tomme løfter

Flere af de konservative mente, at kommunens lygtepæle og Facebook og medierne ville være så overfyldte med valg om nogle måneder, at alle borgere ville vide, at det var valgtid. Det mente Mette Lene Jensen fra Venstre også.

- Jeg går ind for, at folk bliver oplyst om demokratiet, og at folk stemmer. Til gengæld bruger vi allerede mange penge på kampagner, og der er ikke grund til, at vi bruger yderligere. Valgdeltagelsen er lav. Kan det være, fordi folk blive trætte af os, når Facebook bliver plastret til med tomme løfter, spurgte hun.

Der er valg den 16. november i år.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce