Annonce
Helsingør

Rapport: 2.500 mennesker i Helsingør har købt tyvegods

Henrik Gunst fra Nordsjællands Politi inspicerer en tidligere beslaglæggelse af stjålne varer. Der er både Koglelamper, Svane- og Æg-stole, fladskærme og golfsæt blandt de fundne varer. Foto: Ritzau Scanpix
Mange mennesker bliver uvidende til hælere, viser en rapport fra det Kriminalpræventive Råd - og Helsingør går ikke fri af den bekymringsvækkende statistik.
Annonce

Tyvegods: Danskernes køb af tyvegods er flyttet fra baglokalet på bodegaen til internettet. En ny rapport, som er udarbejdet af Center for Kriminalitetsanalyse for Det Kriminalpræventive Råd, viser, at danskerne årligt køber stjålne varer for to milliarder kroner, og at hæleri i stigende grad foregår på internettet.

Alene i 2019 købte omkring 250.000 danskere stjålne varer, og hvor danskerne tidligere blev tilbudt hælervarer på barer og arbejdspladser, sker det nu især på internettet - det viser den nye rapport.

Annonce

20.000 hælere i Nordsjælland

På baggrund af udbredelsen af hæleri på landsplan anslår det Kriminalpræventive Råd, at der i Nordsjælland er cirka 20.000 lejlighedsvise hælere og cirka 2.500 i Helsingør Kommune. Tallene dækker over almindelige mennesker, der formentligt uvidende kommer til at være hælere, fordi de køber stjålne varer.

For tyven stjæler ikke en PH-lampe for at hænge den op over sit eget spisebord ...

Rapporten viser, at danskere årligt køber omkring 600.000 stjålne varer i form af for eksempel tøj, parfume, elektronik og designerlamper. En voksende del afsættes på internettet – især på køb- og salgsplatforme og de sociale medier, viser rapporten. En landsdækkende kampagne fra Bo Trygt skal nu gøre op med problemet.

Annonce

Bestiller nye indbrud

Danskerne skal se sig bedre for, når de shopper brugt på nettet. Hælermarkedet er en milliardforretning, og ansporer til endnu flere indbrud.


Tyven stjæler ikke en PH-lampe, for at hænge den op over sit eget spisebord ...

Det Kriminalpræventive Råd


- Det er vores klare opfattelse, at langt de fleste mennesker bliver hælere uden at være klar over det. Otte ud af ti danskerne synes, det er svært at vurdere, om de brugte varer er stjålne. Mange tror nok, at hælervarer primært sælges i baglokaler på værtshuse, men den forestilling holder ikke. Hæleri foregår i høj grad på nettet, siger Jonas Mannov, som er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

- Hvis du køber hælervarer, bestiller du i realiteten et indbrud og øger risikoen for, at du eller naboen får besøg af indbrudstyve. Danmark har tre gange flere indbrud i private hjem end for eksempel Sverige og Tyskland, siger Britt Wendelboe, programchef for partnerskabet Bo Trygt.

Den gode nyhed er imidlertid, at i løbet af de seneste ti år er antallet af indbrud i Danmark faldet fra 48.670 i 2009 til 24.705 i 2019. Målet er at komme under 10.000 indbrud om året.

Tyvene hader NemID og MobilePay

Bo Trygt lancerer nu kampagnen "Hæler? Ikke mig", der skal hjælpe danskerne til at styre uden om hælervarer på nettet. Kampagnen skal bidrage til at øge danskernes kritiske sans, når de leder efter brugte varer på nettet.

- De fleste vil nok mene, der er noget uldent ved det, hvis en handel skal foregå på en rasteplads, eller sælger kun tager imod kontanter. På samme måde skal danskerne være mere opmærksomme, når de handler brugt på nettet.

Men det er nemt at gøre det rigtige: Betal med MobilePay og kig efter NemID hos sælger, så ved du hvem du handler med. Folk, der sælger stjålne varer, ønsker ikke at blive sporet, så hvis de kun vil tage imod kontanter, bør alarmklokken ringe, siger Britt Wendelboe fra Bo Trygt. 

Hæleri på nettet er vokset markant de seneste år: 61% af danskere, der blev tilbudt hælervarer i 2019, oplevede det på købs- og salgsplatforme og sociale medier. Det er steget fra 35% i 2015.

De mest populære hælervarer er bl.a. tøj, parfume og plejeprodukter, designermøbler, boliginteriør, værktøj, computere, tablets, smartphones og andre former for elektronik. Også smykker, sølvtøj og ure er populære hælervarer. Langt de fleste smykker, der ender på hælermarkedet, stammer fra indbrud i private hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: Er Gud fra Færøerne?

Annonce