Annonce
Øresund

Redaktøren anbefaler: Dyrenes uge i dagbladet

Redaktør Peter Hagmund-Hansen. Foto: Lars Johannessen

Der er ikke meget, der kan bringe følelserne i kog som nuttede dyr. Og jeg skal da ellers love for, at bølgerne gik højt, da man igen-igen gik i gang med at diskutere, om den gråspættede sæl skal kunne skydes eller ej.

Baggrunden for debatten er, at antallet af sæler langs vores kyster er vokset i løbet af de seneste år, og at de mange sæler - sæler er som bekendt havrovdyr - æder voldsomt mange fisk, også direkte ud af fiskernes net.

Fisker Søren Jacobsener, der er formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, fortalte i dagbladet, at der på det nærmeste var kommet mordtrusler i forbindelse med den fornyede diskussion om en mulig ophævelse af fredningen af sælerne.

- Vi fiskere vil jo ikke skyde sæler bare for at skyde sæler. Vi er ligesom forskere bekymrede over den voksende sælbestand. Vi kan se, at torskene bliver syge af sælorm, forklarede han i dagbladet og beklagede, at "folk bliver meget personlige og ikke sætter sig ind i tingene".

Debatten om sælskydning eller ej er næppe slut. Heller ikke selvom miljøminister Lea Wermelin i dagbladet redegjorde for, at man "som fisker ansøger Naturstyrelsen om tilladelse til at regulere spættet sæl, vil han som udgangspunkt få den, fordi der er mange spættede sæler i Øresund".

Også på andre måder var der gang i den under havoverfladen i Øresund. De små, smukke og giftige fjæsinger er nemlig også vokset dramatisk i antal i år. Disse havdyr er der til gengæld nok mange, der gerne vil tage livet af. Men de er jo heller ikke nuttede.

Den lurende fare under overfladen

Foto: Lars Laursen.

I år er der mange giftige fjæsinger ved strandene, lyder det både fra Øresundsakvariet og Nordkystens Livredningstjeneste. John Mogensen, der har været livredder i 29 år i området, har ikke oplevet så mange fjæsinger som i år, fortalte han i torsdagsavisen.

Slagsmålet om sælerne

Fisker Søren Jacobsen fra Helsingør er formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri. Foto: Lars Johannessen.

Skal Øresunds sæler kunne skydes eller ej? Bølgerne gik selvfølgelig højt i denne uge, hvor fisker Søren Jacobsen forsøgte at nuancere debatten.

Mundbindene kommer

Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Mundbind og masker er blevet en del af en ny corona-virkelighed i Danmark. Derfor bragte vi tidligere på ugen en guide til de bedste mundbind.

Skønne billeder fra skønne Hven

Den svenske ø Hven . Foto: Lars Johannessen.

Dagbladets fotograf Lars Johannessen har været på den smukke ø Hven og taget skønne billeder med hjem. De blev bragt i dagbladet onsdag.

Bænk skrottet på Axeltorv

Her ud mod Torvegade skal der placeres en række maritime legeredskaber, foreslår kommunen. Foto: Lars Johannessen.

Nej, der skal alligevel ikke være en mange hundredtusinde kroner dyr bænk på Axeltorv, mener en række politikere. Fredag kunne dagbladet fortælle, hvad der så skal være i stedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce