Annonce
Hornbæk

Regeringens energiplan og stigende gaspriser får telefonerne til at gløde: - Vi skal hjælpe de kunder, der ikke kan få fjernvarme

- Vi skal hjælpe de kunder, der ikke kan få fjernvarme, med rådgivning. Hvordan har vi ikke lagt os fast på endnu. Det er en af de ting, jeg skal drøfte med vores direktør, lyder det fra Jens Bertram, der er formand for Forsyning Helsingør. Foto: Charlotte de la Fuente
Regeringens seneste energiudspil og rekordhøje varmepriser skaber en stor efterspørgsel for alternativer til gasfyret. - Interessen for at få fjernvarme er kæmpe stor, siger Jens Bertram, bestyrelsesformand for Forsyning Helsingør.

HELSINGØR: Regeringens seneste udspil, om at alle danske husstande skal gøre sig uafhængige af russisk gas, betyder, at landets kommuner såvel som boligejere og boligselskaber har travlt med at se på, hvordan omlægningen af energiforsyningen kan ske.

Et initiativ Helsingør Kommune på forhånd har taget hul på. Således har der den seneste måned flere steder i lokalområdet under overskriften 'Grøn Bolig ' været afholdt inspirationsmøder, hvor boligejere har kunnet blive klogere på hvilke alternativer, der er til at få omlagt til andre varmekilder end naturgas.

- Man kan sige, at regeringens udspil er mere af det samme, som vi i forvejen har igangsat. Der har i lyset af de tårnhøje energipriser og krigen i Ukraine været en meget stor interesse for at deltage i møderne, siger Mette Lene Jensen, formand for klima- og bæredygtighedsudvalget.

Annonce

- Spørgsmålet er, om vi skal have flere lignende møder i fremtiden - om der er en efterspørgsel. En mulighed, jeg også godt kunne se for mig, er at etablere et formidlingscenter i form af 'grønt stop klimaservice'. Det er ikke noget, vi har hænder til lige nu. Og spørgsmålet er også, om det er os som kommune, der skal drive det.

-  Regeringens udspil er så nyt, at vi ikke har nået at drøfte det endnu. Men vi skal selvfølgelig som kommune være proaktive i en eller anden form, forklarer udvalgsformanden.

Forsyning Helsingørs grafik over planer for fjernvarme.

Her kan du ikke få fjernvarme

Forsyning Helsingør har udarbejdet et kort over, hvor det er muligt nu eller i fremtiden at få tilbud om fjernvarme. (De områder, hvor der p.t. ikke planlægges fjernvarme, er markeret med gult på kortet):

1. Ålsgårde

 2. Hellebæk.

3. Skibstrup.

 4. Nygård.

5. Horserød.

6. Langesø (primært sommerhusområde).

 7. Kvistgård (pånær de relativ nybyggede boliger syd for Hornbækvej ved Rema 1000).

 8. Det vestlige Tibberup i Espergærde – samt et mindre landområde syd for Kelleris.

9. En mindre gruppe huse langs Nordre Strandvej i udkanten af Helsingør – tæt ved Julebæk.

(NB: Den lille gule klat på kortet i Helsingør bykerne er kirkegården).

Kæmpestor interesse

Et alternativ til at skifte gasfyret ud er at få omlagt til fjernvarme. Hos Forsyning Helsingør oplever man en stor interesse for at få omlagt til fjernvarme. Den har været støt stigende det seneste halve års tid.

- Interessen for at få fjernvarme er kæmpe stor. Hvor vi tidligere måske havde fire borgere, der henvendte sig om ugen, er der 300, der henvender sig nu for at høre om muligheden, siger Jens Bertram, formand for Forsyning Helsingør.

Annonce

Brug for flere ledige hænder

Forsyning Helsingør har fornylig offentliggjort en langsigtet plan frem til 2030 for udbredelsen af fjernvarme til yderligere fire områder i kommunen. Første etape er det såkaldte 'Søheltekvarter' i Helsingør centrum. Hvorvidt det er muligt at speede op for processen, kan formanden for Forsyning Helsingør ikke på forhånd garantere.

- Vi er i gang med at se på muligheden for at udvide udbredelsen af fjernvarme. Men der er ikke noget quickfix. Hvis vi skal speede op i forhold til den plan, vi har lagt, har vi brug for flere medarbejdere. Problemet er, at vi alle er i samme båd. Det er nærmest helt umuligt at skaffe ekstra medarbejdere. Lige nu er vi i gang med at lede på den anden side af Storebælt for at se, om det er muligt at skaffe ekstra hænder, fortæller Jens Bertram, formand for Forsyning Helsingør.

Så mange får fjernvarme i dag

Omkring 15.000 husstande indenfor kommunegrænsen – inkl. institutioner, erhverv og kommunale bygninger – har fjernvarme i dag.

I de fire nye projektområder i Helsingør er der potentielt ca. 2.000 boliger (inkl. erhverv) der kan se frem til fjernvarme – for nogles vedkommende allerede i år.

Der bliver løbende koblet flere kunder på – blandt andet er et større beboelsesområde ved Hamlets Vænge ved at få fjernvarme – og i Espergærde er Forsyning Helsingør i gang med at opføre en vekslerstation for enden af Bybjergvej, der kan pumpe fjernvarme ud til de ca. 500 nye boliger på og omkring Triumphgrunden. Dette bliver indgangen til yderligere udbredelse i Espergærde.

Annonce

Ikke rentabelt

Der er dog allerede områder i kommunen, hvor det set ud fra en økonomisk betragtning ikke er muligt at etablere fjernvarme. Det drejer sig blandt andre om Ålsgårde, Hellebæk og Kvistgård,

- Hvor gerne vi end ville, er kundegrundlaget der ikke. Når man samtidig tager i betragtning, at der ikke er tilslutningspligt, kan vi ikke etablere fjernvarme i tyndtbefolkede områder. Det vil ramme vores øvrige kunder med prisstigninger, siger Jens Bertram.

Forsyningsformanden påpeger, at borgerne i stedet må ty til andre varmeforsyningskilder. Her er Forsyning Helsingør klar til at være med til at løfte opgaven indenfor rammerne af, hvad der er muligt.

- Vi skal hjælpe de kunder, der ikke kan få fjernvarme, med rådgivning. Hvordan har vi ikke lagt os fast på endnu. Det er en af de ting, jeg skal drøfte med vores direktør. Som forsynings-selskab befinder vi os  i en gråzone i forhold til, hvad vi kan være behjælpelig med. Her er det kommunen, der i en eller anden form skal på banen, påpeger Jens Bertram.

Godt 15.000 husstande i Helsingør Kommune herunder institutioner, erhverv og kommunale bygninger får i dag leveret fjernvarme. Med udrulningen af fjernvarmen til yderligere fire områder får omkring 2000 boliger inklusive erhverv potentielt muligheden for at tilslutte sig.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Den vigtigste jagt fortsætter: Helsingørs SOSU'er mangler stadig mange kolleger

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Erhverv

Helsingør-virksomhed tabte 18 millioner kroner på ét år: Blev presset til det yderste - nu er skuden vendt

Helsingør For abonnenter

Arkitekt ryster på hovedet af Kiærs kritik af legeplads: - Vi leverede præcist, hvad Helsingør Kommune bestilte

Helsingør

Se billederne: Det var en gang et kvarter for beskedne søfolk - nu er det et af Helsingørs mest eftertragtede

Helsingør

Indkalder til stormøde efter fodboldvold i gaderne: - Det her skal tages i opløbet

For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Nordsjælland

Derfor holdt togene stille: Efterlyst person stak af - nu har politiet pågrebet ham igen

Erhverv For abonnenter

Lovændring rev benene væk under livsværk: Nu følger Pernille drømmen og åbner delikat butik i hjertet af Helsingør

38-årige Nina Østergaard bliver topchef for Fyns største koncern

Helsingør

Så blev ruten offentliggjort: Her skal du stå, hvis du vil vinke til Dronningen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Helsingør For abonnenter

Menneskejagt i Bycenteret: Politiet fangede efterlyst, men aktionen sluttede ganske uheldigt

Helsingør For abonnenter

Mysteriet om det forladte grillhus i Prøvestenen: Her er ejeren, som ikke har betalt husleje i to år

Sport

Chok i FC Helsingør: Fyrer sportschef for 'upassende adfærd'

Annonce