Annonce
Helsingør

Rustent jern i vejsiden vækker undren

Her ses en af de mystiske pullerter i siden af Færgevej. Foto: Lars Johannessen.
En læser vil gerne have at vide, hvad en stribe rustne pullerter langs Færgevej gør godt for.
Annonce

Bergs Bureau: Det er en af den slags detaljer i bybilledet, som ikke rigtig kalder på den store opmærksomhed. Men alt har en historie, og det gælder også i dette tilfælde, selv om svaret på de tre pullerters eksistensberettigelse må siges at blæse lidt i vinden. Indtil videre, i hvert fald.

Vi kalder dem pullerter, men vi kunne også bare kalde dem rustne jernpæle. Under alle omstændigheder vil vor læser Erik Stubtoft gerne have at vide, hvorfor de står og blomstrer i vejsiden på Færgevej i Helsingør.

Annonce

Forudseende politikere?

- Er det nogle meget forudseende politikere, som for længst har etableret dem til brug for deres drøm om, at de store krydstogtskibe skulle lægge til her? spørger Stubtoft.

Det vil vi også gerne vide, og Bergs Bureau har derfor sat en del "agenter" i sving med at gøre rede for de tre pullerters baggrund.

Jernstolperne er tudsegamle og relativt upåfaldende, og det er nok hovedårsagen til, at det har været vanskeligt at få en utvetydig forklaring på deres tilstedeværelse.

Men tidligere havneingeniør Jørgen Vedsted fra Hornbæk er nok den, der kommer svaret nærmest.


Projektet indebar en sanering af området, som blandt andet ville betyde, at roklubben skulle flyttes.

Jørgen Vedsted


Ved hjælp af tidligere DSB-kolleger og granskninger af Scandlines-arkiver er han kommet frem til to mulige forklaringer, som det står læserne frit for at vælge mellem.

Annonce

Målepunkter

Den første forklaring er, at pullerterne har været brugt som målepunkter for en ny færgehavn, som blev projekteret i 1960-1961, men som aldrig blev ført ud i livet.

Bergs Bureau NY

Projektet indebar en sanering af området, som blandt andet ville betyde, at roklubben skulle flyttes. Der findes en enkel tegning over det projekt, men den viser ikke pullerterne.

Det er også muligt, at de blev sat op helt tilbage i 1930'erne som fortøjningspullerter, da man udførte den eksisterende søindfatning med muren langs Trykkerdammen og ind til færgehavnen - omtrent samtidig med, at Rudolph Tegners statue Herakles og Hydraen blev afsløret den 20. november 1932 på sin daværende plads tæt ved færgerne.

Nærmere kommer vi ikke pullerternes baggrund i denne omgang, men hvis andre skulle ligge inde med en dybere indsigt i deres baggrund, så hører vi meget gerne fra dem.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce