Annonce
Helsingør

Sådan gør de i Helsingørs søsterby: Helsingborg vil være landets bedste handelsby 2021

Helsingørs søsterby, Helsingborg på den anden side af Øresund, vil være Sveriges bedste handelsby til næste år. Foto: Lars Johannessen.
- I Helsingør er vi først lige begyndt at kravle. Vi har meget at lære af Helsingborg, siger Kim Backe, citykoordinator i Helsingør.

NYT LIV I BYEN: I 2021 vil Helsingborg være landets bedste handelsby.

Det er et erklæret mål for det aktieselskab, der driver markedsføringen af byen, af dens forretninger, seværdigheder og den uddannelses-platform, som selskabet også står bag for at sikre kvalificerede medarbejdere til byens handels- og forretningsliv.

Fire medarbejdere er ansat til at varetage de mange opgaver. Grundejerne, det vil sige ejere og udlejere af byens ejendomme samt byrådet betaler hvert år tilsammen 2,6 millioner svenske kroner til aktieselskabet. Kommunen finansierer derudover julebelysning og blomsterdekorationer i byen. Cityforeningen spytter 800.000 kroner i kassen årligt og diverse begivenheder og arrangementer indbringer ca. 550.000 kroner.

Annonce
Helsingborg er, lige som Helsingør og mange andre byer, mærket af coronakrisen, der har betydet færre besøgende og nedadgående indtægter for en stor del af detailhandlen.

Helsingørs nærmeste naboby, søsterbyen Helsingborg, kun en 20 minutters sejltur væk, mærker lige som Helsingør og mange andre byer krisen i detailhandlen, udviklingen hen imod en ny type forretninger, truslen fra internethandlen og coronakrisen. Også i Helsingborg ser man tomme butikslokaler.

Besøg i Helsingør

Repræsentanter for selskabet Helsingborg City har netop været i Helsingør for at fortælle om deres udviklingsprojekt til Helsingørs Bymidteforum, der består af repræsentanter for Helsingør Handel, udlejere, politikere og flere andre.

Nyt Liv


Det er utroligt inspirerende at høre om, hvordan de udvikler Helsingborg og hvilke strategier, de lægger.

Kim Backe, citykoordinator i Helsingør


Det var direktør for Helsingborg-selskabet Hanna Candell og byudvikler Malin Thörnwall, der fortalte  om visioner og strategien for vores svenske naboby.

- Det er utroligt inspirerende at høre om, hvordan de udvikler Helsingborg og hvilke strategier, de lægger. Når man kigger på Helsingborg, så må vi sige, at vi i Helsingør først lige er begyndt at kravle. Helsingborg samarbejder med flere andre svenske byer og har sat den klare målsætning, at de vil være Sveriges bedste handelsby næste år. Det er også ret spændende, at Cityselskabet har lavet deres egen uddannelsesplatform, siger Kim Backe, citykoordinator i Helsingør.

Han bemærker, at man i Helsingborg har defineret, at det er bymidten, der skal være drivkraften i hele områdets udvikling. Og ikke centrene uden for bykernen.

Annonce

Tættere samarbejde

- Vi lægger nu op til et tættere samarbejde mellem Helsingør og Helsingborg. I det nye år indleder jeg en møderække med forskellige aktører i Helsingborg. I mellemtiden kan det være, at vi begynder med det nemmere, eksempelvis at udveksle garder. Vi har Helsingør Pigegarde, i Helsingborg har de et drummer-orkester. En idé er, at garde og orkester skiftes til at besøge hinandens byer og underholde i byen, siger Kim Backe.


Helsingborg er ca. dobbelt så stor som Helsingør. På det grundlag synes jeg, at vi er ganske godt med i Helsingør i forhold til, hvordan kommunen støtter handlen. Vi gør det bare på en anden måde og i en anden form, f

Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør


Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, konservativ, deltog også i mødet med Helsingborg City.

- Helsingborg er ca. dobbelt så stor som Helsingør. På det grundlag synes jeg, at vi er ganske godt med i Helsingør i forhold til, hvordan kommunen støtter handlen. Vi gør det bare på en anden måde og i en anden form, fordi Sverige og Danmark har forskellig lovgivning og regler på flere områder, der berører denne udvikling, siger Benedikte Kiær med henvisning til blandt andet de to millioner kroner, som Helsingør Kommune årligt lægger i byrumspuljemidlerne. Julebelysningen ydes der ca. 600.000 kroner til, lige som diverse events og arrangementer opnår kommunal økonomisk støtte.

- Vi har en anden struktur end de har i Helsingborg. Man kan ikke sammenligne de to byer en til en. Men vi kommer altså med en del penge til Helsingør. Hvordan fordelingen af pengene er, er der opstået en del konflikt om. Her tænker jeg på julebelysningen. Så i øjeblikket overvejer vi, hvordan vi fremover vil fordele pengene, siger Benedikte Kiær.

Annonce

Ting tager tid

- I Helsingborg er der et tæt samarbejde mellem flere aktører, blandt andet kommunen, udlejere og handelsdrivende.  Et sådant samarbejde er vi også ved at få til at fungere rigtig godt i Helsingør med Bymidteforum. Det tager tid at lære hinanden at kende, men vi er nået et godt stykke af vejen. Tidligere har vi hørt fra Vejle, hvordan de har fået et tilsvarende samarbejde op at stå. Og meldingen fra Vejle er også, at det tager tid.

Om Bymidteforum i Helsingør

Helsingør Bymidteforum er en forening, hvor i alt 30 repræsentanter fra detailhandlen, ejendomsejere, kulturen, liberalt erhverv, Erhvervs- og Industriforeningen, Helsingør Dagblad og Helsingør Kommune igennem det seneste år har samarbejdet om at opbygge et bymidteforum

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten her

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Radikale spidser: - Det er svært at se forskel på Kiær og Christoffersen

Helsingør For abonnenter

Svindlere prøver næsten dagligt at stjæle fra 85-årige Gert: - Det er noget forbandet svineri

Helsingør

Det endte godt: Farvel til Strien og ud til Laden

Hornbæk

Gasudslip i lokalt supermarked: Medarbejder kørt til tjek på sygehus

Debat

Debat: Pilen peger mod byens to store partier - ikke mod Donatzsky

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Kultur

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Helsingør

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport

FC Helsingør måtte nøjes med et point mod bundhold efter rædselsstart

Hornbæk For abonnenter

En havneudvidelse har skabt splid i Hornbæk: Nu er en løsning på vej

Debat

Debat: Jeg kritiserer ikke alle offentlige ansatte

Annonce